Tak, mają przejąć zwarcie w razie wu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Sygnał powinien być zwarty do masy w czasie pomiarów.
Ale coś mi się wydaje, że ta końcówka wyzionęła ducha - skoro wzięła na siebie co najmniej 4 ampery i spaliła bezpiecznik to coś jest nie tak.
Takie uruchamianie też jest na odwal się - przynajmniej powinniście zrobić ogranicznik prądowy na 2 tranzystorach, pokazałem go kilka stron wcześniej. Dosyć duże ograniczenie prądu, np. do 100 mA pozwoli na zaoszczędzenie końcówki w razie zwarcia. W takim wypadku warto też obserwować pobierany prądu / spadek napięcia na rezystorze i czy tranzystor (w zabezpieczeniu) przechodzi w stan otwarcia - jeśli tak, to ograniczenie się włączyło.Last edited by .3lite; 02.06.2014, 21:20.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaSygnał powinien być zwarty do masy w czasie pomiarów.
Ale coś mi się wydaje, że ta końcówka wyzionęła ducha - skoro wzięła na siebie co najmniej 4 ampery i spaliła bezpiecznik to coś jest nie tak.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaTakie uruchamianie też jest na odwal się - przynajmniej powinniście zrobić ogranicznik prądowy na 2 tranzystorach, pokazałem go kilka stron wcześniej. Dosyć duże ograniczenie prądu, np. do 100 mA pozwoli na zaoszczędzenie końcówki w razie zwarcia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaTeoretycznie końcówka była już odpalona
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postadzwiedziu na pewno nic nie zepsuł, uruchamiał już milion tych końcówek i wie co robi.
podłączenie tak czy jak na poprzednim foto?
Mam jeszcze jedno pytanie, pomimo że to dawno było to pamiętam że w szkole mówili czarny (-) czerwony (+) zgadza się co?
Skomentuj
-
powiem tak....
osobiście bym wywalił tą płytkę .... jakoś strasznie "nasrane" na niej jest - cholera wie gdzie co i jak leci
weź wypnij z niej trafo, kup nowy mostek prostowniczy, odlutuj kondensatory z tej PCB i złóż to tak jak powinno być
gdy napięcia będą jak potrzeba, podłącz jak radzi dźwiedziu na rezystorach - jak było to lutowane w piekarach = musi działać ....Last edited by Szakal; 02.06.2014, 21:45.
Skomentuj
-
dobra co nam mówi dym z rezystora na minusie?
Zamieszczone przez Szakal Zobacz postapowiem tak....
osobiście bym wywalił tą płytkę .... jakoś strasznie "nasrane" na niej jest - cholera wie gdzie co i jak leci
weź wypnij z niej trafo, kup nowy mostek prostowniczy, odlutuj kondensatory z tej PCB i złóż to tak jak powinno być
gdy napięcia będą jak potrzeba, podłącz jak radzi dźwiedziu na rezystorach - jak było to lutowane w piekarach = musi działać ....
Skomentuj
-
nie chce być czarnowidzem .... ale gdy przez pomyłkę podłączyłeś wcześniej źle zasilanie, i po tym wydymiły się bezpieczniki - najprawdopodobniej padł jakiś tranzystor ....
nie zrozum mnie źle, ale uważam, że taniej będzie jak raz jeszcze podjedziesz do piekar niż jak dalej będziesz z tym sam walczył ....
Skomentuj
-
Skomentuj