Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, mają przejąć zwarcie w razie wu.

Skomentuj

Dobra panowie test na wprawne oko.

czy sygnał i kolumna ma być podłączona?

R5,1 5w
      Last edited by sylvek; 02.06.2014, 21:15.

Skomentuj

Sygnał powinien być zwarty do masy w czasie pomiarów.

Ale coś mi się wydaje, że ta końcówka wyzionęła ducha - skoro wzięła na siebie co najmniej 4 ampery i spaliła bezpiecznik to coś jest nie tak.

Takie uruchamianie też jest na odwal się - przynajmniej powinniście zrobić ogranicznik prądowy na 2 tranzystorach, pokazałem go kilka stron wcześniej. Dosyć duże ograniczenie prądu, np. do 100 mA pozwoli na zaoszczędzenie końcówki w razie zwarcia. W takim wypadku warto też obserwować pobierany prądu / spadek napięcia na rezystorze i czy tranzystor (w zabezpieczeniu) przechodzi w stan otwarcia - jeśli tak, to ograniczenie się włączyło.
        Last edited by .3lite; 02.06.2014, 21:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Sygnał powinien być zwarty do masy w czasie pomiarów.

Ale coś mi się wydaje, że ta końcówka wyzionęła ducha - skoro wzięła na siebie co najmniej 4 ampery i spaliła bezpiecznik to coś jest nie tak.
          Nawet mi nie mów, gdn wejścia ma być podpięty do punktu masy czy do masy głównej na pcb

- - - - - aktualizacja - - - - -

Takie uruchamianie też jest na odwal się - przynajmniej powinniście zrobić ogranicznik prądowy na 2 tranzystorach, pokazałem go kilka stron wcześniej. Dosyć duże ograniczenie prądu, np. do 100 mA pozwoli na zaoszczędzenie końcówki w razie zwarcia.
          Teoretycznie końcówka była już odpalona, zwory nie było napewno na niej bo była podpięta właśnie tak. może pieprzyłysprawę zabezpieczenia lub coś innego?

Skomentuj

Na razie daj masy na krótko jak ja na foto uruchomienia i jak nic nigdzie nie pomyliłeś to włączaj.

Skomentuj

Ok panowie, więc co włączać czy nie?

Skomentuj

Tak samo jak reszta - zewrzeć wejście z punktem mas.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                  Teoretycznie końcówka była już odpalona
                  Nie teoretycznie a praktycznie:

Skomentuj

dzwiedziu na pewno nic nie zepsuł, uruchamiał już milion tych końcówek i wie co robi.

Skomentuj

dzwiedziu na pewno nic nie zepsuł, uruchamiał już milion tych końcówek i wie co robi.
                      Też tak myślę, ale na końcu są tacy jak ja co potrafią nawet stalową kulkę zepsuć:???:

podłączenie tak czy jak na poprzednim foto?

Mam jeszcze jedno pytanie, pomimo że to dawno było to pamiętam że w szkole mówili czarny (-) czerwony (+) zgadza się co?

Skomentuj

powiem tak....

osobiście bym wywalił tą płytkę .... jakoś strasznie "nasrane" na niej jest - cholera wie gdzie co i jak leci

weź wypnij z niej trafo, kup nowy mostek prostowniczy, odlutuj kondensatory z tej PCB i złóż to tak jak powinno być

gdy napięcia będą jak potrzeba, podłącz jak radzi dźwiedziu na rezystorach - jak było to lutowane w piekarach = musi działać ....
                        Last edited by Szakal; 02.06.2014, 21:45.

Skomentuj

To Twoja końcówka i jakimi kolorami podłączysz to obojętne, byleś pamiętał jak.
                          Ja przyjmuje sobie: masa - czarny, + czerwony, - niebieski.

Skomentuj

dobra co nam mówi dym z rezystora na minusie?

Zamieszczone przez Szakal Zobacz posta
                            powiem tak....

osobiście bym wywalił tą płytkę .... jakoś strasznie "nasrane" na niej jest - cholera wie gdzie co i jak leci

weź wypnij z niej trafo, kup nowy mostek prostowniczy, odlutuj kondensatory z tej PCB i złóż to tak jak powinno być

gdy napięcia będą jak potrzeba, podłącz jak radzi dźwiedziu na rezystorach - jak było to lutowane w piekarach = musi działać ....
                            Chyba zacznę lutować

Skomentuj

Na 100% masz napięcia na - i + względem masy?
                              Last edited by dzwiedziu; 02.06.2014, 21:54.

Skomentuj

lutuję zasilacz za 15 min będzie gotowy

jak popatrzysz na zdjęcia to widać że plus jest na czerwonym kablu.

Skomentuj

To wiem, ale czy jest na nim napięcie?

Skomentuj

nie chce być czarnowidzem .... ale gdy przez pomyłkę podłączyłeś wcześniej źle zasilanie, i po tym wydymiły się bezpieczniki - najprawdopodobniej padł jakiś tranzystor ....

nie zrozum mnie źle, ale uważam, że taniej będzie jak raz jeszcze podjedziesz do piekar niż jak dalej będziesz z tym sam walczył ....

Skomentuj

podłączone na sto procent było identycznie, ewentualnie zasilacz jest coś nie halo.

Skomentuj

sprawdź najpierw zasilacz

opcje zmontowania ewentualnego zasilacza na szybko zmontowany schemacik:
                                        jeśli trafo masz z 4 odczepami mostek podwójny

trafo 3 odczepy mostek podwójny

jeśli trafo masz z 4 odczepami mostek pojedynczy

jeśli trafo masz z 3 odczepami mostek pojedynczy
                                        Last edited by jaman7; 02.06.2014, 22:43.

Skomentuj

Zasilacz polutowany trzeba tylko wymienić kondy główne.
                                          Pytanie czy w kondach z czterema nogami dwie dodatkowe to są tylko do mocowania i czy minus bedzie potej stronie gdzie są napisy i pisze negative?

Skomentuj

Czaruję...