Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Imprezę czas zacząć

Skomentuj

Na razie się poddaję, 450 odpięta leży w szafie. wypięcie zabezpieczeń nic nie dało. podłaczyłem pod gniazdko w kuchni na przedłużaczu aby odseparować do tego dałem listwę belkina z filtrami i nic.
      Pomysłów brak, biała flaga.

Skomentuj

Pakuj i ślij całość.
        Być może coś w końcówkach siedzi po tych uruchomieniach.
        W/g mnie coś jest nie tak i tyle.
        A wyciągnij na zewnątrz wszystko (łącznie z trafem i zasilaczem), zewrzyj te masy na krótko i sygnał podaj bezpośrednio na złącza końcówki i daj znać.
        Bez zabezpieczeń itp, tylko podłącz jakieś testowe kolumny, jak będzie ok to przepnij na inne.
        Zrób też jakieś większe fotki z bliska jak to w budzie teraz siedzi.

Skomentuj

Pytanie do Magików ;-) zakupiłem od Jaskiniowca zabezpieczenie. Oto link http://allegro.pl/protektor-do-wzmac...287141289.html
          Proszę o pomoc w obliczeniu wartości niektórych elementów, których wartość jest uzależniona od charakterystyki końcówki e450. Nie znam się na tym kompletnie. Informacje te z pewnością przydadzą się innym użytkownikom.
          1. Zasilanie układu 20 – 60VAC. Z transformatora Noratel uzyskam 18v. Jak to rozwiązać?
          2. Jakie przekaźniki? Na płytce są 4.
          3. Jaki jest próg zadziałania zabezpieczenia zwarciowego
          3-3,2 A czy 2,9 – 3A?

Skomentuj

Ad1 - użyj odczepu 48vac
            Ad2 - j/w to na 24vdv
            Ad3 - jaki ustawisz, okolice 3A wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
              Pakuj i ślij całość.
              Być może coś w końcówkach siedzi po tych uruchomieniach.
              W/g mnie coś jest nie tak i tyle.
              A wyciągnij na zewnątrz wszystko (łącznie z trafem i zasilaczem), zewrzyj te masy na krótko i sygnał podaj bezpośrednio na złącza końcówki i daj znać.
              Bez zabezpieczeń itp, tylko podłącz jakieś testowe kolumny, jak będzie ok to przepnij na inne.
              Zrób też jakieś większe fotki z bliska jak to w budzie teraz siedzi.
              Zapomniałem o jednym, myślę istotnym fakcie końcówki dostały pomiędzy masę a plusa że tak powiem napięcie między fazowe. Pomyliłem na początku minus z masą. Może te 112V ją uszkodziło?

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                Zapomniałem o jednym, myślę istotnym fakcie końcówki dostały pomiędzy masę a plusa że tak powiem napięcie między fazowe. Pomyliłem na początku minus z masą. Może te 112V ją uszkodziło?
                Możliwe że dostał któryś tranzystor (czasem tranzystory sprawdzane na mierniku wydają się dobre a w rzeczywistości są uszkodzone) lub kondensator mkt dostał przebicia, to jak szukanie igły bez oscyloskopu.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
                  Możliwe że dostał któryś tranzystor (czasem tranzystory sprawdzane na mierniku wydają się dobre a w rzeczywistości są uszkodzone) lub kondensator mkt dostał przebicia, to jak szukanie igły bez oscyloskopu.
                  W przypadku tanich multimetrów to się sprawdza, ostatnie wziąłem moduł IGBT 300A i chciałem zmierzyć multimetrem za 10zł i pokazywał głupoty (bałem się, że jest upalony), ale po chwili jak zmierzyłem Flukiem, to wyszło wszystko dobrze. Same tranzystory mocy spokojnie wytrzymają 112V, do stopnia napięciowego również podpiąłeś pełne napięcie? Może warto na szybko przelecieć z multimetrem całość? Wyjmij wszystko na wierzch jak mówi Dzwiedziu, może wyjaśnić wiele taki zabieg :)
                  Last edited by piglet11; 07.06.2014, 06:59.

Skomentuj

Wydarłem wszystko na dechę odpiołem zabezpieczenia i inne i puscilem kable bezpośrednio o głośnika i do pre (obciołem wtyki w tanim IC) i nic cisza. Gra nie szumi i nie strzela z głośników.
                    Sprawdzone na dwóch pre i wszystkich kolumnach jakie mam w domu.
                    Pytanie co było powodem wcześniejszych problemów, może to że sygnał wejściowy był puszczony dwoma drutami puszczonymi swobodnie a teraz kablem IC z masą połączona bezpośrednio z RCA do masy wejścia. Wieczorem lub jutro skręcam od nowa.
                    Oby bez przygód.

Skomentuj

Dla tego cały czas chciałem foto lepszej jakości, których to się ciężko doprosić.
                      I cały czas było pisane żeby przewód sygnałowy był z ekranem i po ekranie idzie masa zasilania układów wejściowych.
                      Na pierwszych foto miałeś dobrze rozrysowane ale "kabelkologia" układu do d..y, raz że za długie kable, jakaś skrętka, przewody sieciowe spięte razem z innymi przewodami, itp itd.
                      To wszystko ma spory wpływ na efekt końcowy, i stabilność układu.
                      Tak że przemyśl to wszystko i bez pośpiechu zrób tak jak ma być.

Skomentuj

Zdjęcia marne bo przycinane z automatu. Kable sygnalowe puszczone pomiędzy PCB a prądowe na około aby wyeliminować krzyżowanie. Fakt co do wejścia ale o ekranowanym przewodzie przeczytałem w lrzedostatnim poście jak pisałeś o tym jak jest w orginale. Jak było wcześniej to widocznie przeoczyłem. Wcześniejsze sygnałów zrobiłem z drutów które mi zostały z IC diy który zrobilem.

Skomentuj

Ważne że jest wsio ok z samymi końcówkami.

Skomentuj

A mogę podpiąć masę do wejścia ostatecznie jak do testów?

Skomentuj

Będzie pętla, jak tylko podepniesz cokolwiek pod wejścia.
                              Chyba że nie podepniesz jednej masy do gniazd rca.
                              Zrób tak jak żeś rozrysował tylko na przewodzie sygnałowym z ekranem tak jak to powinno być i będzie ok.

Skomentuj

Zrobiłem książkowo, czyli z punktem masy koło RCA i na razie gra i nie buczy. Spokojnej nocy wszystkim ja na razie więcej problemów nie zgłaszam.
                                Mam tylko jedno pytanie kontrolne?
                                Co tracę nie podłączając AC pomocniczego? Moje trafa tego nie mają i będę musiał kupić inne lub małe z napięciami 55V.

Skomentuj

Wzmak będzie miał mniejszą sprawność.
                                  Czyli trochę mocy pójdzie nie potrzebnie w radiator.

Skomentuj

Faktycznie grzeje się trochę. Bez przesady ale gdzie marantz nawet nie drgną z temp. tam 450 jest dobrze ciepły.

Skomentuj

Załuż jeszcze muses8820 a na pewno będziesz zadowolony.
                                      Ostatni Robsont założył do 450 więc go podpytaj.

Skomentuj

Założę, mam je już nawet w obserwowanych na e-bay tylko chciałem najpierw uruchomić.

Skomentuj

Po co z ebaya?
                                          Na allegro są w dwóch sklepach, dużo osób brało i są ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X