Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odnośnie transformatora i jego napięć pisałem.
    Raz jeszcze.
    Są potrzebne dwa napięcia:
    - główne zasilające stopnie końcowe, w oryginale 2x50Vac o mocy minimum 500W.
    Przy tylko dwóch parach nie ma co przesadzać, lepiej dać max 2x45-48Vac.
    Do tych napięć potrzebny jest zasilacz "zewnętrzny", pojemność kondensatorów w oryginale to 33000uF/80V na gałąź.
    - drugie to 2x59Vac (jak wyżej bezpieczniej dać max 2x52-55Vac) o mocy min 50W, zasilający stopnie wejściowe itp.
    Zasilacz jest "wbudowany" w pcb końcówek.
    Te drugie napięcie nie jest konieczne by grał, ale będzie miał mniejszą sprawność.
    Ja grałem na 2x40/2x45 Vac i w zupełności wystarczało, a i kondensatory w zasilaczu wtedy wystarczą na 63V.
    Last edited by dzwiedziu; 16.01.2014, 21:55.

Skomentuj

Gdyby było pewnie z 20-30 osób chętnych to moze zrobić zbiorowe zamówienie w toroidy.pl lub u innego producenta, pewnie wyszłoby taniej. Na sąsiednim forum, bodajże było kiedyś takie zamówienie i chyba pozytywnie wypadło.

Skomentuj

Tak, był to użytkownik i tego forum :-)
        Powyżej 10 szt jest bodajże 10% rabatu.
        Można by na takie trafo zapytanie wysłać:
        45-0-45 / 620W
        52-0-52 / 80W

Ale cena będzie oscylować pewno w okolicach 450-500zł z Vat - ew rabat za ilość.

Skomentuj

Wysłałem 3 zapytania ofertowe o ww trafo, jak będzie odpowiedź wstawię orientacyjny cennik.

Skomentuj

Mozna pomocnicze 10-12v wyprowadzenie zrobic na dodatkowe zabezpieczenia, sterowanie czy inne gadzety

Skomentuj

Trafo w toroidy w wersji Audio 700VA
              600Va 2 x 47
              100Va 4 x 55

To koszt 559zł brutto

Dodatkowe uzwojenie pierwotne na np 250V w celu manipulacji napieciami - 20zł

Pozdrawiam

P.S wysyłałem zapytania w wiele miejsc, jak również zasięgałem użytkowników tych transformatorów o przedstawienie swoich spostrzeżeń i niestety/stety zostało znowu tylko do wyboru Toroidy w moim przypadku. Cena większa niż u konkurencji ale jakość przemawiała za nim.
              Last edited by gucio.; 17.01.2014, 08:38.

Skomentuj

http://sklep.toroidy.pl/mobile/pl/p/...ie-do-50-V/320

Raczej z dodatkowymi napieciami wyjdzie wyraznie ponizej 400zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  http://sklep.toroidy.pl/mobile/pl/p/...ie-do-50-V/320

Raczej z dodatkowymi napieciami wyjdzie wyraznie ponizej 400zl.
                  Też tak myślałem jak Ty, napisz do nich to zobaczysz jak to liczą....

Ja cen z palca nie wyssałem, taką cenę mam na FV i taką zapłaciłem ...
                  Last edited by gucio.; 17.01.2014, 08:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                    Tak, był to użytkownik i tego forum :-)
                    Powyżej 10 szt jest bodajże 10% rabatu.
                    Można by na takie trafo zapytanie wysłać:
                    45-0-45 / 620W
                    52-0-52 / 80W

Ale cena będzie oscylować pewno w okolicach 450-500zł z Vat - ew rabat za ilość.
                    Nie lepiej zamówić takie jak w oryginale ? Czemu te niższe napięcia bezpieczniejsze skoro to klon oryginału ?

Skomentuj

A takie cóś to by dało radę zasilić stopnie końcowe. Zaznaczam, że dyskoteki nie mam zamiaru tym nagłaśniać.
                      http://allegro.pl/transformator-toro...887753539.html

Pozdrawiam.

Skomentuj

gi - znasz się to zamów jeszcze większe, w razie wu dasz se radę, po za tym tranzystory końcowe są inne niż w oryginale.
                        Bardzo ważne jest umiejętne umieszczenie tranzystorów na odpowiednio wydajnych radiatorach ( jak ktoś dyskoteki będzie chciał robić ) oraz przyłożenie się do sumiennego składania i niekombinowania z częściami.
                        I żeby komuś nie przyszedł głupi pomysł ma podmianę opampów na inne, (ew na njm5532 ) a już szczególnie w serwie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                          gi - znasz się to zamów jeszcze większe, w razie wu dasz se radę, po za tym tranzystory końcowe są inne niż w oryginale.
                          Bardzo ważne jest umiejętne umieszczenie tranzystorów na odpowiednio wydajnych radiatorach ( jak ktoś dyskoteki będzie chciał robić ) oraz przyłożenie się do sumiennego składania i niekombinowania z częściami.
                          I żeby komuś nie przyszedł głupi pomysł ma podmianę opampów na inne, (ew na njm5532 ) a już szczególnie w serwie.
                          Skąd ta szydera ?

Zadałem proste pytanie, w temacie jest napisane klon, a nie wzmacniacz luźno wzorowany na E-450. Skoro użyte zamienniki nie wytrzymają takich napięć to wystarczyło to po prostu napisać.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                            Skąd ta szydera ?

Zadałem proste pytanie, w temacie jest napisane klon, a nie wzmacniacz luźno wzorowany na E-450. Skoro użyte zamienniki nie wytrzymają takich napięć to wystarczyło to po prostu napisać.
                            Luźno to może podszedłeś do tematu ,bo w przeciwnym razie czytałbyś uważnie i ze zrozumieniem i powinieneś wiedzieć,że akurat tranzystory mocy nie będą takie jak w oryginale i dlatego lepiej nie przesadzać z napięciami...

Skomentuj

Skąd ta szydera ?
                              Czytaj ze zrozumieniem.
                              Po co dawać aż tak wysokie?
                              Będziesz wyciskać z niego siódme poty?
                              Nawet Jaskiniowiec pisał że napięcia w/g oryginału są wysokie i do dwóch par nie potrzeba aż tyle, kto to wykorzysta?

Trany 2sa1943 oraz 2sa2121 mają identyczne parametry, po za tym te pierwsze sa o 70W słabsze w/g noty, więc kto tu pisze że napięć nie wytrzymają.
                              Zaglądałeś w ogóle w notę?
                              Last edited by dzwiedziu; 17.01.2014, 12:21.

Skomentuj

Odpowiedź z toroidy.pl z cenami na dzień dzisiejszy, przy teoretycznym założeniu 30, 50 szt.

TS700VA PRI:230V SEC:
                                > 45V-0-45V/ 620VA
                                > 52V-0-52V / 80VA

w wersji audio możemy wykonać w cenach:

detal: 496,00 zł z VAT/szt
                                30 szt: 436,48 zl z VAT/szt
                                50 szt: 421,60 zl z VAT/szt

Koszt wysyłki 1 paczki do 30 kg - 18,00 zł z VAT
                                Waga 1 trafa 700VA to około 7 kg.

Myślę że gdyby uzbierało się chociażby około 30 chętnych osób to można byłoby się zamknąć w cenie 450zł z Vat z wysyłką, czyli całkiem optymistycznie.
                                Wydaje mi się że nie ma sensu dokładać jeszcze jednego napięcia do trafa, ponieważ wspomniany sterownik taki czy inny w zamyśle będzie miał swoje małe trafko na PCB, więc po co kombinować.

Pytanie właśnie dlaczego nie zamówić trafa z pełnymi napięciami takimi jak w oryginale? Jakie kwestie bezpieczeństwa przyświecają tej idei? Skoro ktoś kiedyś liczył prcyzyjnie wzmacniacz pod konkretne elementy, pod konkretną konfigurację, i aplikację układów, liczył wszystkie punkty pracy tranzystorów, by osiągnąć takie a nie inne parametry to po co kombinować? ..wszyscy dobrze wiemy że w akustyce, w czymś takim jak dynamika, precyzyjność i inne przymioty dźwięku i tego jak wzmacniacz gra..są wypadkową setek parametrów wzmaka, i często gęsto nawet 2-5V różnicy w napięciu, może mieć mniejsze lub większe znaczenie.
                                Skoro tranzystory to nie oryginały tylko zamienniki... ale chyba dobrane wg parametrów?! a nie przypadkiem...więc napięcia i prądy głównie, poza całą resztą powinny się zgadzać.. nie wiem moze sie mylę niech mnie ktoś poprawi. Ale jak się bawić to się bawić na 100% z oryginałem.
                                Last edited by micha7n; 17.01.2014, 12:18.

Skomentuj

Jakis czas temu do lampucery zamawialem trafo w wersji audio z trafber i wyszlo mnie prawie polowe taniej niz z toroidy.pl Mozecie sprawdzic cene u konkurencji, bo toroidy mialy zawsze najwyzsza cene

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    Jakis czas temu do lampucery zamawialem trafo w wersji audio z trafber i wyszlo mnie prawie polowe taniej niz z toroidy.pl Mozecie sprawdzic cene u konkurencji, bo toroidy mialy zawsze najwyzsza cene
                                    Do Trafber też zostało wysłane zapytanie ofertowe, czekamy na odp.

Skomentuj

Nie lepiej zamówić takie jak w oryginale ?
                                      Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
                                      Pytanie właśnie dlaczego nie zamówić trafa z pełnymi napięciami takimi jak w oryginale?
                                      Przecież nikt Wam na hama nie każe zamawiać niższych napięć.
                                      Zrobicie tak jak będziecie uważać, dane podałem.
                                      Zamówcie dodatkowy odczep na pierwotnym na 250V, w razie wu obniży to wtórne o ok 5V - koszt ok 25zł większy.

Skomentuj

Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
                                        Do Trafber też zostało wysłane zapytanie ofertowe, czekamy na odp.
                                        Tam musisz zadzwonić, rozmawiałem z Tym Panem( swoją drogą bardzo miła i sympatyczna rozmowa), jednak opinie jakie uzyskałem od użytkowników zaważyły na mojej decyzji ..

Dodatkowy odczep na 250V dobry pomysł i przydatny (koszt w toroidy dokładnie 20zł)

Skomentuj

Co znaczy z ciekawości ten przypadek 'wu' ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X