Jestem za taką wersją protektora, All in One ale prostej zarazem...tzn podstawowe zabezpieczenia DC, protector soft start, temperatura, i do tego zobel, zwarciówka etc. tak żeby to było optymalne np pod integre jesli ktoś robi - wszystko na jednej płytce łącznie z małym trafkiem do sterowania, wtedy myslę wszystkich to zainteresuje , a pod bardziej zaawansowane projekty to już taki kombajn jak sterownik kolegi Jaskiniowca w ver2.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Jak coś to mogę zrobić tylko soft start na osobnej pcb . powiedzmy coś takiego lepszego niż ogólnie dostępne układy .
Wszystkie soft starty są robione tak że należy stosować włącznik 230 volt no szeregowo wpinamy układzik czasowy na przekaźniku który zwiera rezystory .
Może by zrobić układ włączany i wyłączany za pomocą jednego microswitcha , lub lepiej za pomocą sensora dotykowego .
Wtedy można taki soft starcik zabudować z tyłu przy gnieździe zasilającym i bezposrednio z niego puścić zasilanie do trafa .
A na panelu przednim można sobie wtedy umieścić , dowolny ozdobny bajer którym można włączać wzmacniacz .
Jest to bardziej praktyczne i bezpieczne . Można by tam jeszcze umieścić filtr sieciowy .
Protektor jest , i jest i nie widzę sposobu jego ulepszenia .
Ten kto chce może sobie sponsorując kpl ster do wzmaka , upraszczanie tego dla mnie nie ma sensu .
Brakuje tylko układy włączającego dla osób które chcą tylko sam protektor .
Ten sterownik posiada dosyć spore gabaryty znajdują się tam obwody 230 volt , oraz niskonapięciowe, obw zab głośnikowych , Jednak gniazda są umieszczone po przeciwległych stronach pcb w sporej odległości .
Po solidnym montażu takiej pcb do wzmaka nie stwarza to zagrożenia , chyba ze ktoś będzie wciskał paluchy gdzie nie trzeba . Układ zrobiłem tak żeby był sensowny .
Połączenie tego protektorka z soft startem i 230 V , jest za niebezpieczne , sensowny montaż w obudowie tego jest praktycznie nie możliwy , i już widzę te przewody zasilające 230 krzyżujące się z głośnikowymi .
Do tego miała by być zapewne jak najmniejsza pcb , żeby było jak najtaniej . Niestety nie będę robił czegoś takiego .
Skomentuj
-
jaskiniowiec protektor w wersji v2 już jest i jest on stosunkowo tani w realizacji. Jeżeli umieszczenie tego wszystkiego może sprawiać pewne problemy z bezpieczeństwem i użytkowaniem to można zrobić np:
protektor v2 (nowe zielone pcb) + pcb na którym będzie soft start, filtr sieciowy, układ włączający i wyłączający wzmaka po przez przełącznik bistabilny oraz jakieś małe trafko do zasialania protektorka - krótko mówiąc prostsza wersja nowego sterownika v2 - czyli tak jak mówiłeś.
Powinno wyjść taniej niż sterownik v2 + protektor v2 a do klone E450 wystarczy w 100%
Co Wy na to??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz postaUkładzik już wymyśliłem , poskładam prototyp na pcb stykowej , sprawdzę czy działa , zrobienie pcb do tego to jakieś 30 min .
Tylko czy układzik rozruchowy ma być na triaku , czy na przekaźniku ?? .
Skomentuj
-
Taki zasilacz będzie się nadawał do e450 ? http://www.tnt-audio.com/clinica/ssps2_e.html Jeżeli tak to masy łączyć przez czy za mostkami?
Skomentuj
-
Bez jaj, ja już nie wiem czym oni się sugerują?
Co kto dostanie wycenę nawet identycznie tego samego to cena różna - czyżby cena rynkowa miedzi aż tak "pływała" albo co jeden transformator kupują na niego miedź na styk.
Ostatnio z freedim braliśmy trafa do 7100 i w porównaniu do innego kolegi (który brał kilka dni wcześniej) ten sam i te samo wykonanie - my mieliśmy droższe o niecałe 80zł - szkoda słów.Last edited by dzwiedziu; 20.03.2014, 20:23.
Skomentuj
Skomentuj