Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jestem za taką wersją protektora, All in One ale prostej zarazem...tzn podstawowe zabezpieczenia DC, protector soft start, temperatura, i do tego zobel, zwarciówka etc. tak żeby to było optymalne np pod integre jesli ktoś robi - wszystko na jednej płytce łącznie z małym trafkiem do sterowania, wtedy myslę wszystkich to zainteresuje , a pod bardziej zaawansowane projekty to już taki kombajn jak sterownik kolegi Jaskiniowca w ver2.

Skomentuj

popieram przedmówcę

Skomentuj

Kiedyś zacząłem projektować takie takie komplene PCB do tego auto off jeszcze założyłem. Moze powroce do projektu

Skomentuj

Jak coś to mogę zrobić tylko soft start na osobnej pcb . powiedzmy coś takiego lepszego niż ogólnie dostępne układy .
          Wszystkie soft starty są robione tak że należy stosować włącznik 230 volt no szeregowo wpinamy układzik czasowy na przekaźniku który zwiera rezystory .

Może by zrobić układ włączany i wyłączany za pomocą jednego microswitcha , lub lepiej za pomocą sensora dotykowego .
          Wtedy można taki soft starcik zabudować z tyłu przy gnieździe zasilającym i bezposrednio z niego puścić zasilanie do trafa .
          A na panelu przednim można sobie wtedy umieścić , dowolny ozdobny bajer którym można włączać wzmacniacz .
          Jest to bardziej praktyczne i bezpieczne . Można by tam jeszcze umieścić filtr sieciowy .

Protektor jest , i jest i nie widzę sposobu jego ulepszenia .
          Ten kto chce może sobie sponsorując kpl ster do wzmaka , upraszczanie tego dla mnie nie ma sensu .
          Brakuje tylko układy włączającego dla osób które chcą tylko sam protektor .

Ten sterownik posiada dosyć spore gabaryty znajdują się tam obwody 230 volt , oraz niskonapięciowe, obw zab głośnikowych , Jednak gniazda są umieszczone po przeciwległych stronach pcb w sporej odległości .
          Po solidnym montażu takiej pcb do wzmaka nie stwarza to zagrożenia , chyba ze ktoś będzie wciskał paluchy gdzie nie trzeba . Układ zrobiłem tak żeby był sensowny .

Połączenie tego protektorka z soft startem i 230 V , jest za niebezpieczne , sensowny montaż w obudowie tego jest praktycznie nie możliwy , i już widzę te przewody zasilające 230 krzyżujące się z głośnikowymi .
          Do tego miała by być zapewne jak najmniejsza pcb , żeby było jak najtaniej . Niestety nie będę robił czegoś takiego .

Skomentuj

jaskiniowiec protektor w wersji v2 już jest i jest on stosunkowo tani w realizacji. Jeżeli umieszczenie tego wszystkiego może sprawiać pewne problemy z bezpieczeństwem i użytkowaniem to można zrobić np:

protektor v2 (nowe zielone pcb) + pcb na którym będzie soft start, filtr sieciowy, układ włączający i wyłączający wzmaka po przez przełącznik bistabilny oraz jakieś małe trafko do zasialania protektorka - krótko mówiąc prostsza wersja nowego sterownika v2 - czyli tak jak mówiłeś.

Powinno wyjść taniej niż sterownik v2 + protektor v2 a do klone E450 wystarczy w 100%

Co Wy na to??

Skomentuj

jestem za

Skomentuj

zdążyłem już się zgubić, który to protektor v2?
                pomysł jaskiniowca jest według mnie ok :)

Skomentuj

Układzik już wymyśliłem , poskładam prototyp na pcb stykowej , sprawdzę czy działa , zrobienie pcb do tego to jakieś 30 min .
                  Tylko czy układzik rozruchowy ma być na triaku , czy na przekaźniku ?? .

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                    Układzik już wymyśliłem , poskładam prototyp na pcb stykowej , sprawdzę czy działa , zrobienie pcb do tego to jakieś 30 min .
                    Tylko czy układzik rozruchowy ma być na triaku , czy na przekaźniku ?? .
                    myślę, że Ty się znasz i wiesz co będzie dobre w tej pcb. Na protektorze v2 sa przekazniki..

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                      półprzewodniki się praktycznie nie zużywają, a przekaźniki tak
                      Sam układ rozruchowy będzie wtedy na triaku ale włączenie trafa "na stałe" i tak na przekaźniku.

Skomentuj

znajdzie sie tam trfko do zasilenia protektora?

Skomentuj

Tak ale to zawsze jeden element mniej, który może z czasem szwankować. Chyba, że przekaźnik ma jakieś zalety których triak nie ma?
                          Na półprzewodniku będzie pewnie lekki spadek napięcia, ale nie wiem jak będzie zastosowany w układzie, więc nie wiem jaki to wpływ ma.

Skomentuj

Taki zasilacz będzie się nadawał do e450 ? http://www.tnt-audio.com/clinica/ssps2_e.html Jeżeli tak to masy łączyć przez czy za mostkami?

Skomentuj

Jak zawsze na kondensatorach :-)

Skomentuj

Czy będą plany zamówień toroidów?

Skomentuj

Ja mam odpowiedź:

1) Transformator TS 700VA PRI:230V SEC:
                                  45-0-45 / 600W
                                  52-0-52 / 60W
                                  24 / 20W
                                  wykonanie AUDIO - 449,66zł z Vat

2) Transformator TS730VA PRI:230V SEC:
                                  52-0-52V / 600W
                                  60-0-60V / 100W
                                  24 / 30W
                                  wykonanie AUDIO - 568,00zł z Vat

Nie wiem od ilu sztuk jest 10% rabatu.

Skomentuj

Jakoś dziwnie cena wzrosła w toroidach przez 2 tygodnie, albo to zasługa 3 napięcia:P

Transformator TS 600VA PRI:230V SEC:
                                    2x 48V/500VA
                                    2x59V/100VA

wykonanie Standard - 223,74zł brutto z Vat
                                    wykonanie AUDIO - 340,28zł brutto z Vat
                                    wykonanie AUDIO SUPREME - 580,00zł brutto z Vat

Skomentuj

Fajno , Ja w razie czego jestem chętny jakby się coś działo.
                                      Last edited by jaman7; 20.03.2014, 20:11.

Skomentuj

Ja trafo kupiłem na allegro zapłaciłem 285zł
                                        750VA
                                        2x48V 500VA
                                        2x59V 100VA
                                        2x15V 50VA
                                        To czy buczy czy nie będę mógł stwierdzić jak polutuję końcówki. Transformator jest duży 22cm średnicy 7cm wysokości.
                                        Last edited by krojo; 20.03.2014, 20:14.

Skomentuj

Bez jaj, ja już nie wiem czym oni się sugerują?
                                          Co kto dostanie wycenę nawet identycznie tego samego to cena różna - czyżby cena rynkowa miedzi aż tak "pływała" albo co jeden transformator kupują na niego miedź na styk.
                                          Ostatnio z freedim braliśmy trafa do 7100 i w porównaniu do innego kolegi (który brał kilka dni wcześniej) ten sam i te samo wykonanie - my mieliśmy droższe o niecałe 80zł - szkoda słów.
                                          Last edited by dzwiedziu; 20.03.2014, 20:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X