Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A jaki sposób rozwiązane byłoby zasilanie ewentualnego pre zamontowanego wraz z końcówką mocy w jednej obudowie? Jakie jest wymagane napięcie? Pytam bo chciałem zamówić trafo do końcówki .

Skomentuj

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
      A jaki sposób rozwiązane byłoby zasilanie ewentualnego pre zamontowanego wraz z końcówką mocy w jednej obudowie? Jakie jest wymagane napięcie? Pytam bo chciałem zamówić trafo do końcówki .
      Ale o jakim ewentualnym pre mówisz?jeśli akurat o tym,o którym pisze Jaskiniowiec,to nie polecam go pakować z jakąkolwiek końcówką do jednej obudowy.
      Do tych które znam(406,408,PGA)i można by ożenić np. z 450 zakres tych napięć to 12-17 V , oczywiście symetrycznie.

Skomentuj

Pre oczywiście bez AAVA. Rozumiem, że napięcia takiego nie uzyskam z trafa końcówki i pre zasilany będzie osobnym?

Skomentuj

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
          Rozumiem, że napięcia takiego nie uzyskam z trafa końcówki i pre zasilany będzie osobnym?
          Niby dla czego?
          Jakie trafo zamówisz takie napięcia i moce będzie posiadać.
          Łatwiej jest wpakować w osobne budy, choćby dla puźniejszych testów, podmian itp, prowadzenie mas bo pewno zaraz dojdzie barwa i inne.
          Po za tym ciasno też się zrobi.

A u mnie powoli do przodu:

Robiliśmy dziś z kolegą Szakalem odsłuchy 450 z podmianą opampów (njm4580, opa2604, muses8820).
          Jedyne co to to że 450 to bdb wzmacniacz i z muses8820 zagrał najlepiej, wiem że niektórzy łącznie ze mną nie wierzą w takie audiovoodo ale faktycznie słychać różnicę i zachęcam do prób.
          Last edited by dzwiedziu; 06.03.2014, 22:53.

Skomentuj

Witam, w sumie mój pierwszy post.
            Też kompletuje sobie elementy, pcb mam w wersji z dodatkową dzieloną masą od dużych elektrolitów, powoli do przodu +/- 1/2 kolekcji elementów.
            Tranzystorki mam tylko jedno pytanie o te tranzystorki 2SB647/2SD667 (opcja którą najwyżej poszukam i dokupię) za która parę należy wymienić z 2SC3478/2SA1376 czyżby te od zabezpieczenia Q27/26 czy pozostać przy 2SC3478/2SA1376.

Skomentuj

W ograniczniku prądowym q26/27 zamienniki to 2sb/2sd.
              Kiedyś nie było wyboru i je wkładaliśmy a jako wejściowe a970/c2240.

---------- Post dodany 08.03.2014 o 19:20 ---------- Poprzedni post 07.03.2014 o 07:23 ----------

Wreszcie swoją sztukę odpaliłem :-)

Skomentuj

Jako, że dziś sobota to zrobiłem z kolegą mały pojedynek wzmacniaczy i kolumn

Źródło dźwięku: Vincent CD-S6
                Wzmaki w pojedynku: VINCENT SV-236 vs. Accuklon E450 + barwa E450
                Kolumny: Audio Physic YARA vs. TL na AWX

Na wstępnie każdy z nas osłuchał swój sprzęt z 4 kawałkami testowymi. A następnie zaczęło się szukanie najlepszej konfiguracji tego co mielismy na stanie

Wynik testy to: Accuklon E450 (bez barwy E450) + Audio Physic Yara (ale to chyba nie jest zaskoczenie:P)

Tak naprawdę teraz wiem co ta mała końcówka tak naprawde potrafi. Panowi nie szczędzić $ tylko zrobić to raz a dobrze i macie b.dobry wzmak za małą kase!!!!

A tu coś dla Was na pocieszenie oka:)

Skomentuj

harnas podmień ten jeden njm na muses8820, wysokie zrobią się bardziej szczegółowe, wokale wyjdą na przód, scena się powiększy, możesz mieć wrażenie że niskich tonów ubędzie ale za to będą "lepsze".
                  Sam nie wierze że umie tak pisać :-)
                  I daj znać jak Ci się podoba (żeby nie było że mi i kilku innym się to ubzdurało), kup sobie ten: http://allegro.pl/elmag-muses8820-hi...037625462.html i adapter dokup, najtaniej wyjdzie, w razie wu odsprzedaż następnemu do testów, ale raczej zostawisz.
                  Last edited by dzwiedziu; 08.03.2014, 20:59.

Skomentuj

Potwierdzam to co pisze Dzwiedziu-podmieniłem opki w 450 i różnica jest zauważalna na korzyść Muses.
                    Ale chyba o tym już pisałem;wszystko zależy od osobistych preferencji i oczywiście nie ma jakiejś przepaści jakościowej w dźwięku,bo 450 nawet z njm 4580 za 1 zł gra już bardzo dobrze.

Skomentuj

http://allegro.pl/elmag-muses8920-hi...957779171.html

a może takiego wstawic??

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta

ładna podloga

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez rumunn95 Zobacz posta
                          ładna podloga
                          Ale coś nie halo z ułożeniem :P

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                            Nie na temat...

Ale coś nie halo z ułożeniem :P
                            pewnie chodzi Wam o szpary:P takie te panele sa i tu nic sie nie da zrobic:) taka technologia:)

patrzyc na sprzet a nie na podloge:P

Skomentuj

Potestuj-sam usłyszysz:)
                              Seria 8920 i 01 jest jest jfetach a 8820 i 02 na bipoalrach...
                              I najrozsądniej do testów jest kupić właśnie w wersji smd+przejściówka+szpilki,całość wyniesie mniej jak 30 zł a różnicy żadnej.

klinowałeś te panele?
                              Last edited by freedi; 09.03.2014, 10:13.

Skomentuj

Spoczko, w przyszłym tyg zobacze co to za cudo:)

Oczywiście, że klinowałem:)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Klinowanie nic nie da - trzeba mieć ściski taśmowe, bo dobijanie kończy się jak widać niestety :P
                                  Źle zacząłeś układanie i potem poleciało. Nie układa się paneli tnąc równo w połowie. Ucinasz 1/3 (np.) i kładziesz do końca, potem ucięty kawałek z końca dajesz na początek i w ten sposób mijają Ci się poprzeczne łączenia i mniej widać, że to panele. I że się "krzywa podłoga" trafiła

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                                    Jako, że dziś sobota to zrobiłem z kolegą mały pojedynek wzmacniaczy i kolumn

Źródło dźwięku: Vincent CD-S6
                                    Wzmaki w pojedynku: VINCENT SV-236 vs. Accuklon E450 + barwa E450
                                    Kolumny: Audio Physic YARA vs. TL na AWX

Na wstępnie każdy z nas osłuchał swój sprzęt z 4 kawałkami testowymi. A następnie zaczęło się szukanie najlepszej konfiguracji tego co mielismy na stanie

Wynik testy to: Accuklon E450 (bez barwy E450) + Audio Physic Yara (ale to chyba nie jest zaskoczenie:P)

Tak naprawdę teraz wiem co ta mała końcówka tak naprawde potrafi. Panowi nie szczędzić $ tylko zrobić to raz a dobrze i macie b.dobry wzmak za małą kase!!!!

Chetnie wpadłbym na odsłuch, ewentualnie zaprosił was do mnie 50km od Wrocławia, aktualnie posiadam kolumny 3way na SS9700 Usher8948A i 8955:)

Skomentuj

Jakie mnimalne wymiary musza miec radiatory ?

Skomentuj

Wystarczy trochę poczytać wątek...
                                        I może nie są to minimalne wymiary radiatora ale optymalne.

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
                                        Witam nowego usera
                                        Wg tej fotki i oficjalnych wymiarów E450(465x181427) można przyjąć ,że radiatory mogą mieć wymiary:
                                        250X160X70
                                        gdzie nasza płytka będzie miała wymiary ok 220x90 także myślę,że w zupełności wystarczy.

Skomentuj

Jeżeli ktoś chce mam płytki protektorów do tych końcówek .
                                          Bardzo solidne , na zwykłych upc1237 , znacznie lepsze od tych budżetówek z allegro .
                                          opóźnione zał kolumn , żab zwarciowe , Wej na bimetal , no i wbudowany układzik do sterowania vu metrami . Układ można zasilać od 20 do 60 volt , wystarczy tylko zmienić wart niektórych rezystorów .
                                          Wszystko będzie opisane na schemacie - Musze tylko go drobinę dokończyć .

Płytki mam po 18 zł szt , dosyć sporo

Lub mam tez tego typu zabezpieczenia , wystarczy solidnie zamontować taką pcb centralnie nad trafem lub pod w zależności od koncepcji obudowy , układ zapewnia wszystko co potrzeba, żeby zrobić funkcjonalna końcówkę , nie trzeba tutaj żadnych płytek uzupełniających .
                                          Opisywanie tego zajęło by mi sporo czasu , wszystko będzie w dok tego układu .
                                          Układzik ma spore możliwości konfiguracji , w zależności od potrzeby .
                                          Do zdalnego sterowania można włożyć procek z avt 390 zaprogramowany układ jest dostępny u nich po 10 zł . Będę miał też własne wersje tych proc z innym wsadem , będzie zrealizowany przełącznik.

Cena tych pcb 110 zł , a koszt części do tego wychodzi 200-250 zł , także nie jest to budżetowe .
                                          laminat 2mm 2x70um . Mam tylko parę szt .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X