Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czasu jest dużo, więc proponuje aby każdy zainteresowany napisał czego oczekuje, czy radiatory na zewnątrz, czy wewnątrz, jaki profil czy we własnym zakresie czy taka i taka wersja, jakie wykończenie, zobaczymy jakie zainteresowanie będzie tematem. Wtedy na spokojnie określimy koszta, ale obiecać mogę że każdy będzie zadowolony z jakości, jakość jak u makaronów a cena będzie niższa.

Aha zapomniałem dodać materiał całość aluminium, w stal się nie bawię.

P.S znajdę trochę wolnego, zobaczę jakie mają wymiary poszczególne elementy i spróbuje coś wymyślić...
    Last edited by gucio.; 12.12.2013, 17:27.

Skomentuj

To wyceń mi, wys 150 (panel 160)/gł 400/szer 425 (panel 435). Radiatory po bokach, wszystko czarne.

Skomentuj

@gucio a czy front z 8mm alu, z otworami nagwintowanymi lecz bez przelotu mozesz wykonac?
        Dodatkowo bedzie potrzebne pare wiekszych otworkow z krawedzia zakraglona?

Skomentuj

Jakieś info odnośnie szacowanych kosztów kitów?

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
            Czasu jest dużo, więc proponuje aby każdy zainteresowany napisał czego oczekuje, czy radiatory na zewnątrz, czy wewnątrz, jaki profil czy we własnym zakresie czy taka i taka wersja, jakie wykończenie, zobaczymy jakie zainteresowanie będzie tematem. Wtedy na spokojnie określimy koszta, ale obiecać mogę że każdy będzie zadowolony z jakości, jakość jak u makaronów a cena będzie niższa.

Aha zapomniałem dodać materiał całość aluminium, w stal się nie bawię.

P.S znajdę trochę wolnego, zobaczę jakie mają wymiary poszczególne elementy i spróbuje coś wymyślić...
            No to ziomal:) skoro tak deklarujesz to ja poproszę o wycenę:
            1x panel przedni wykonany z aluminium 10mm w kolorze czarnym
            1x panel tylny z aluminium 3mm anodowanego, czarny
            2x pokrywa obudowy wykonana z aluminium 3mm anodowanego, czarna
            2x radiator
            Wymiary:
            PANEL: 450mm x 220mm x 10mm
            RADIATORY:
            2 sztuki 250x40x210mm
            szerokość: 448mm, szerokość wewnętrzna 368mm
            wysokość: 210mm
            głębokość: 500mm

Jak zbliżysz się do poziomu makaroniarzy i zejdziesz z ceną poniżej pewnego pułapu,to biję się w pierś:więcej od nich nic nie wezmę !
            -
            Last edited by freedi; 12.12.2013, 20:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
              To wyceń mi, wys 150 (panel 160)/gł 400/szer 425 (panel 435). Radiatory po bokach, wszystko czarne.
              O no no ile taka przykładowa wyjdzie?

Skomentuj

Panowie, wszystko wycenię, tylko muszę się ogarnąć z bieżącymi sprawami, niebawem przedstawię jakieś propozycje.

Wykonać można dużo, frezowanie i grawerowanie nie ma problemu, otwory pod gwinty także, ale nie wykonuje gwintowania.

freedi, nie widzę problemu muszę poszukać gdzie dostać taki radiator i jakie to koszta, może orientujesz się gdzie takie mają ?

Skomentuj

Cytuje kolege "nick30" z AS

" Od 5 dni słucham e-450 wygrzanego (2 tyg).

Odnośnie wzmacniacza. Osoby które mają PCB ale jeszcze się wahają zabierajcie się za lutowanie, naprawdę warto. Aż mi szkoda, że miałem w 95% skończona konstrukcję od maja i leżała w pudełku. Gram na tym wzmacniaczu już jakiś czas i jest to najlepszy wzmacniacz jaki miałem, a już nie nie jeden dziesiątek wzmacniaczy przeszedł przez moje ręce. Ten wzmacniacz naprawdę ma w sobie najlepsze cechy tranzystora.

Kilka słów o dźwięku.
                  Wzmacniacz ma bardzo poukładany dźwięk w całym pasmie, nic nie wybija niczego nie brakuje. Dźwięki się nie gubią jeden w drugim, wysoki nie gubią się w basach (to chyba za sprawą tego sprzężenia prądowego). Dźwięki prezentowane bardzo poprawnie talerzy brzmią jak talerzy kontrabas jak kontrabas a nie jakieś dudniło smyczkowe instrumenty jak smyczkowe instrumenty. A przy tym zero dźwięku tranzystorowego. Ponad to wzmacniacz jest bardzo dobrze wyważony. Dokładny ale przy tym nie razi ucha, jest bardzo przezroczysty zmiana CDeka czy DACa różnica jak na talerzu, przy tej swojej przezroczystości ma ładną lekką barwę (nic z tego Morantzowego plumkania). Bardzo ładna mikro dynamika sprawia, że przyjemność sprawia słuchanie muzyki na niskich głośnościach nie ma potrzeby podkręcenia potencjometreu żeby dźwięki powychodziły z kolumn.
                  Na pewno za tak poukładany dźwięk i brak tranzystorowego nalotu (podejrzewam, że zniekształcenia nieharmoniczne są bardzo niskie) to sprawa symetryczności układu. Składającym radze starannie dobrać trany w czwórki. Ja kupiłem 15 razy tyle ile potrzebowałem na wzmak i z biedą dało się dobrać jeden komplet (ale idealnych) ósemek. Właśnie dla teg, że nie mogę dobrać tranów do preampa nie ma go.
                  Wzmacniacz jest na tyle dobry, że teraz słuchanie Casndry Wilson to przeżycie estetyczne, na innych wzmakach to różnie bywało łampa była zbyt cukierkowa i mało dokładna na tranzystorowych konstrukcjach słuchać w ogóle nie dało się.

Polecam wszystkim ten wzmacniacz. Patrząc na schematy to wydaje się podobnie ma zagrać 408, nu a może nawet lepiej (bo symetryczne wejście i reg. gain) to 4100. (307 i 407 mają już inny schemat, mniej symetryczny)

Wielkie podziękowania też autorom. Japończykom i naszemu Jaskiniowcu. Jaskinioweic wielkie Ci dzięki kolego. Za to, że rozpracowałeś te wzmacniaczy i przyniosłeś ich do ludzi. Mało z nas kupiło by sobie 450kę lub innego Accu. Nie miałeś łatwej drogi, schematy, prototypy, potem naście projektów PCB, szukanie zamienników. Jeszce do tego wszystkiego sam dobierałeś tranzystory do stopni końcowych dla zbierających. A niektórym kolegom nawet uruchamiałeś. Wielkie wielkie dzięki. "

...może to sprawi że zostanie osiągnięty następny pułap cenowy ....

Skomentuj

To potwierdziło więcej osob dla któtych składałem czy uruchamiałem 450 czy 4100 (wiele z nich niewypowiada się na forum) a i większość ciężko było namówić.
                    Po fakcie stwierdzili że warto było i żałowali że oszczędzali na częściach.

Skomentuj

Panowie, wszystko wycenię, tylko muszę się ogarnąć z bieżącymi sprawami, niebawem przedstawię jakieś propozycje.

Wykonać można dużo, frezowanie i grawerowanie nie ma problemu, otwory pod gwinty także, ale nie wykonuje gwintowania.

freedi, nie widzę problemu muszę poszukać gdzie dostać taki radiator i jakie to koszta, może orientujesz się gdzie takie mają ?
                      Radiatory to największy koszt i niestety wybór raczej niewielki...
                      Do tego typu konstrukcj pozostają jedynie radiatory Fischer'a SK47( o ile się nie mylę) są do kupienia np w TME ale jakbym się uparł:) to mogę je mieć sporo taniej ale trzeba by zakupic już co najmniej ze 2 mb.

Skomentuj

Z tego co widzę to SK47 ma 200mm szerokości a PCB 220mm więc trochę za krótki jest żeby dać go na boki obudowy.

SK56/150/SA ma 300mm ale cena zabójcza trochę...
                        Last edited by piotreq123; 12.12.2013, 22:43.

Skomentuj

Myślałem o tym:SK47/1000/SA i faktycznie trzeba wziąć "na metry" :) uciąć wg uznania...
                          http://www.tme.eu/pl/details/sk47_10...r-elektronik/#
                          Albo pozostaje profil 6023 z Huty Kęty-grzeje taki w P5000 i odprowadza ciepło lepiej niż Fischer,jest to jednak surowe alu i zmawia się na kg:)

Skomentuj

Ja u Siebie też stosuję polskie radiatory. a powiedzcie mi nie zastanawialiście się żeby zrobić zintegrowany wzmacniacz z radiatorami w środku żeby zbliżyć się ciut do oryginału ?
                            Last edited by gucio.; 13.12.2013, 07:54.

Skomentuj

gucio. Podaj jakiś konkretny przykład, np dla obudowy do tego zamówienia, bo będzie milion pytań w wątku a tego nie chcemy.

Skomentuj

Ja u Siebie też stosuję polskie radiatory. a powiedzcie mi nie zastanawialiście się żeby zrobić zintegrowany wzmacniacz z radiatorami w środku żeby zbliżyć się ciut do oryginału ?
                                Zastanawiałem się i to poważnie:) mam zamiar tak zrobić z P5000 coby schować te surowe radiatory z Kęt...chociaż właśnie czekam na śliczne budki z modu...gdyby ten patent nie udał się.

Skomentuj

Ale jak masz radiatory na zewnątrz to masz już gotowe dwie ścianki boczne i wiecej miejsca w środku. Surowe alu możesz poanodować razem z obudwą.

Skomentuj

No Ameryki to nie odkryłeś
                                    Dlatego chcę zobaczyć jak to się będzie prezentować w formie zbliżonej do oryginału.Chcąc anodować takie radiatory,wolę kupić już gotowe.
                                    ...i miejsca raczej zostaje tyle samo-pomyśl,może odejdzie grubość tych bocznych ścianek.
                                    Last edited by freedi; 13.12.2013, 08:56.

Skomentuj

Miejsce miedzy radiatorem a obudową też odejdzie. Według mnie lepiej wygląda z radiatorami na zewnątrz ale o gustach się nie dyskutuje. Lepiej tez oddają ciepło.

Skomentuj

Proszę się wstrzymać z pytaniami, niebawem przedstawie propozycje razem z radiatorami wewnątrz i na zewnątrz wtedy podyskutujemy.

Skomentuj

Wiele zacnych firm nie pokazuje radiatorów i większość wzmacniaczy Accuphase tak ma.
                                          I co znaczy"między obudową a radiatorem"?Napisałem przecież,że odejdzie trochę z szerokości przez to że trzeba jakoś zamontować te boczne ścianki na żebrach radiatora...więc nie rozumiem.Zrobisz jak chcesz.Mam i miałem parę takich z radiatorami na zewnątrz a teraz chcę spróbować autorskiej konstrukcji właśnie gładkiej po bokach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X