z doświadczenia wiem, że wymiana wzmacniacza operacyjnego całkowicie zmienia dźwięk.... co OP to nowy wzmacniacz i to OP-em jesteśmy w stanie wyciągnąć z końcówki to co chcemy (chcemy piękną wyraźną średnicę wstawiamy OPA627AU, lubimy gitary OP275, coś pośrodku lm317, za dużo basu OP2604 i tak dalej...)
aczkolwiek osobiście radzę wymieniać je rozważnie, sprawdzając ich temperaturę i testować pierw na głośniku testowym - nie każdy będzie działać ....
a i najważniejsze.... NIE WYMIENIAĆ NA DZIAŁAJĄCYM UKŁADZIE ! jak w CD-kach / preampach takie cuda da się robić, to w końcówkach mocy zakończy się to smrodem....
mam pytanie do bardziej doświadczonych elektronicznie osób ...
wydaje mi się, że w miejscu C28 i C26 powinny być kondensatory bipolarne (tor audio i to kondensatory działające szeregowo)
mam rację czy coś przeoczyłem ?
Swoją drogą to już kolejny klon ukończony, może ktoś przy kolejnym nagrał by i wrzucił na jakiś youtube "uruchomienie" tego cacka po zlutowaniu ? Jaskiniowiec pisał chyba, że dużo osób ma przy uruchomieniu fajerwerki to by się na pewno przydało wielu składającym (szczególnie, że tyle osób kupiło kity).
Buda z modushop.pl . Podłącz przez żarówki przy uruchamianiu i podłącz jakieś głośniki lub kolumny testowe. Zresztą daj zabezpieczenie przed DC, np. irkowe i choćbyś z masami coś pokręcił to kolumny przeżyją bo zabezpieczenia nie puszczą;-)
Nawet dostałbyś z obrazkami ale musze wcześniej dostać własny komplet E-450 przed Wami by porobić zdjęcia w czasie lutowania, ustawienia prądu spoczynkowego i prowadzenia mas by nie tworzyć pętli
Ja daję rezystory pomiędzy zasilacz a końcówkę na + i - po ok 10-20om 5-10W zależy od mocy wzmacniacza i pilnuje ich temperatury.
Po za tym tak jak pisałem, trzymać się mojego opisu, zadbać o estetyczny montaż, z głową lutować i sprawdzać wartości, biegunowość czy oznaczenia elementów oraz poprawnie "posadzić" na radiatorach a gwarantuję że musi odpalić od kopa.
Zlutowałem i uruchamiałem sporą ilość tych klonów, każdy ruszał od kopa.
Skomentuj