Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To i tak nic nie da bo następny próg rabatowy jest przy 52 sztukach , wystarczyło ze zamówienie przekroczy 22sztuki - 11kpl - co zostało osiągnięte . Cena będzie praktycznie już stała .
    Opłata za przygotowanie produkcji za takie pcb to ok 130 zł z vat . Czyli plus 6 zł do każdej pcb przy 22szt .

Skomentuj

pisałbym się na pcb barwy

Skomentuj

Czy kit nie zawiera płytek a składa się tylko z elementów reżystory kondy,trafo itp,? i muszę zamówić płytkę i kit?
        Widziałem ceny kondów do zasilania i są po lekko 100 zeta za szt czy idzie kupić taniej? I żeby to grało sensownie, mam monitory na 8948 i 9950
        Nie wspominam ile wyjdzie trafo ,czy zmieszcze się w pułapie 1200 +/-zeta czyli sama końcówka , zabezpieczenia DC, soft start bez obudowy? I oczywiście żeby to grało lepiej niż yamaha s czy as 500 z elementami w takim zakresie cenowym
        Jak wspominali koledzy w forum idą święta i będą wydatki a wiem jak to jest z klonami zawsze wyjdzie więcej niż się zaplanuje
        Mam nadzieję że nie zostanę znów olany z zadanym pytaniem bo nie mam miliona postów ... I szkoda czasu na laika

Skomentuj

Przeczytaj dokładnie temat bo nie wiem o co ci chodzi (jakieś pretensje czy wymagania).
          Skoro masz problem z sensownym rozumowaniem to już widzę efekty poskładania tego do kupy.
          Tak w skrócie dla ciebie:
          Zamówienie jest na pcb.
          Kolega 3lite będzie robił kity elementów do tych pcb i tyle.
          Jakie zastosujesz trafo i zasilacz to twoja sprawa, czy to będą mundorfy czy jamicony czy no name, tak samo trafo czy zamówisz toroidy supreme czy wyciągniesz ze starej wieży.
          Były propozycje zamówień grupowych bo zawsze parę groszy w kieszeni się zaoszczędzi.
          Więc zastanów się w co się pchasz bo to nie jest kostka tda, a i do niej trzeba mieć trochę wiedzy i umiejętności.
          A jak to będzie grało, to sam ocenisz i dasz znać.

Skomentuj

panowie, mam pytanie, do tych co znają już tą konstrukcję
            zazwyczaj na wejściu jest filtr RC i jako zabezpieczenie przed stałym stosuje się zło konieczne, czyli kondensator
            jak to się ma w tej konstrukcji, czy trzeba zadbać o kondensator na wyjściu pre?

Skomentuj

Tak wygląda wejście końcówki:

Skomentuj

pytałem, bo na schemacie "folder reklamowy" od producenta - http://www.accuphase.com/cat/e-450_e.pdf są tylko ogólniki
                a teraz już mam kawałek prawdziwego schematu:)
                na tym też ogólnym schemacie są punkty zasilania oznaczone jako B1, B2, B3
                B2 zasila tranzystory końcowe, wiadomo wiec jak ma wyglądać zasilanie, a jak ma się sprawa z B1 i B3, trzeba złożyć zasilacz stabilizowany?, jakie napięcia? - do tego pytanie ogólne, trafo więc powinno mieć (ma) 3 różne napięcia wtórne?

Skomentuj

B2 - stopnie końcowe, zasilacz zewnętrzny.
                  B1 - zasilacz wbudowany, podpinamy tylko ac pod pcb.
                  Ba - zasilacz stabilizowany, na pcb (+-15Vdc) dzielnik z diodą zenera z napięcia B2.
                  Zamieszczone przez dzwiedziu dnia 03.12.2013, 08:07 Zobacz posta
                  Trafo to: "B2" 2x48ac lub 48-0-48 ok 400-600W + "B1" 2x59ac lub 59-0-59 ok 50-100W.
                  Ja swój zasilałem 40 + 45 i było wszystko ok.

Skomentuj

a czy te nawet 600W to nie za mało?
                    wg mojej wiedzy należało by dobrać wg starej zasady budowy zasilaczy - moc znamionowa trafa powinna być większa od mocy prądu stałego o 1,2, w praktyce lepiej jest przyjąć jednak 1,5
                    czyli trafo powinno mieć w tym wypadku 800VA, chociaż i tak pełna moc końcówki zapewne nigdy nie będzie wykorzystywana

Skomentuj

nie jest za mało.. W moim jest 600Va i daje spokojnie sobie z tym rade.

dzwiedziu masz jakis spis czesci do koncowek?? chcialbym sobie zerknac:)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Wpływu żadnego i drożej ale osobiście polecałbym złocone bo 20 PLN to nie dużo a można brać ze względu na świetny wygląd :)
                        Ogólnie jest demokracja to polecam aby osoby zainteresowane się wypowiedziały.

Sam dopiszę się do zamówienia bo w sumie nie mówiłem koledze Dzwiedziu ile będę brał dla siebie.

Co do kitów - dam znać jeszcze o cenie wszystkiego, na razie zamówienie na PCB składamy.
                        Podbijam, proszę się zastanowić.

Skomentuj

Harnas - tzn?
                          Napisz konkretnie o co Ci chodzi.

Skomentuj

Złocona płytka może ładnie wygląda i chyba tylko to. A włożona w obudowę nie będzie widoczna, tym bardziej, że będzie przykręcona do radiatora.

Jaki będzie orientacyjny koszt płytki + elementy? W 300zł da radę się zmieścić?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                              Złocona płytka może ładnie wygląda i chyba tylko to
                              Tylko po to - napisałem.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                              Jaki będzie orientacyjny koszt płytki + elementy? W 300zł da radę się zmieścić?
                              W 300 PLN to może i byś się zmieścił z rezystorami, kondensatorami, czterema oampami + PCB (stereo, o ile wyjdzie w cenie 160 PLN) ale na pewno nie z tranzystorami i resztą elementów do tego.

Jutro dam znać jakie to rezystory, kondensatory są - brałem od rezystory.net wg. wykazu manuala Accuphase.

Skomentuj

Scythe - pcb na gotowo, robiąc na "zwyklejszych" częściach i zamiennikach tranzystorów podejżewam że do 500 byś się wyrobił, ale po co kombinować.
                                Na pewno kit na "lepszych" częściach bo wysyłki będą dzielone na kilka osób a i jakieś rabaciki może będa, pewno wyjdzie nie dużo drożej.
                                A zrobić na "cacy" raczej warto.
                                Popytaj ludzi co mają 450 lub 4100 a nawet 7100.

A tak po za tym jestem ciekaw Waszych opinii z odsłuchów i porównań :-)

Skomentuj

No tak, w razie wu zawsze możesz "wolniej" składać.
                                  Z tym że wątpię aby zamówienie na pcb było powtórnie organizowane.

Skomentuj

A kiedy zamykacie zamowienie? Mam px-3 i jesli jakims cudem zloze i mi sie spodoba, bede chetny na e-450...

Skomentuj

Którego px masz?
                                      Oba kanały na jednej pcb z zasilaczem (ja mam ten)?
                                      Na pewno 450 gra lepiej, choć px gra u mnie sporo przy komputerze z monitorami i jestem z niego zadowolony.

Co do zamówienia pcb.
                                      Jaskiniowiec we wtorek da znać co do konkretnej ceny.
                                      Do tego czasu dobrze było by się zastanowić co do tego czy mają to być pcb złocone czy zwykłe (mnie to obojętne - wola ludu), jak zwykłe to myślę że kolor niebieski był by ok.
                                      Puźniej szybkie wpłaty i zamawiamy.
                                      Następnie zabierzemy się za temat kitów.
                                      Aha, jeszcze zastanówcie się czy pcb mam słać do 3lite a on z kitami wyśle (z tym to jeszcze jest sporo czasu).

Skomentuj

Mam px-3 w wersji mono, tak wiec 2 plyteczki.

Tez uwazam ze wykonanie w wersji niebieskiej jest optymalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
                                          Tez uwazam ze wykonanie w wersji niebieskiej jest optymalne.
                                          Aby cokolwiek wybierać pierw musisz się zapisać na PCB.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X