Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

Witam
    Chciałem zbudować w ramach nauki pierwsza końcówkę mocy na tranzystorach no i jest problem bo nie wiadomo co wybrać w sieci jest kilka popularnych układów np Holton czy tez Uniamp ale czy takie układy będą dobre na pierwszy raz?
    Szukałem na ebay układów w formie kit znalazłem coś takiego czy taki kit będzie dobry na pierwszy raz ?
    http://www.ebay.co.uk/itm/Douk-audio...item3f4ae07e28
    Możecie coś polecić dobrego łatwego i taniego na pierwsza końcówkę na tranzystorach?

Jeśli na pierwszy układ na tranzystorach to powinieneś szukać końcówki z możliwie dobrym opisem i układu popularnego.
    Pierwsze pytanie jaki tranzystor preferujesz - bipolar czy mosfet.
    Jakiej mocy oczekujesz i na jakie obciążenie. Chcesz same końcówki czy też wzmacniacz zintegrowany ( wspomniałeś o Uniamp ).
    Najprościej uruchamiać osobno poszczególne moduły i w przypadku gdy nie masz doświadczenia zaczął bym od zasilacza.
    Na forum jest kilka fajnych opracowań które są godne polecenie.

Skomentuj

Czym zamierzasz zasilić tą końcówkę mocy? Bo samo zasilanie to większa połowa kosztów całego wzmacniacza, więc zacząłbym od niego tak jak zresztą kolega wyżej napisał:)
      Rozumiem że zamierzasz wybrać gotowy układ, a w jaką moc celujesz?

Skomentuj

Witam i dziękuję za zainteresowanie się tematem
        Co do samych tranzystorów to nie zastanawiałem się nad tym na jakich bym chciał to budować liczyłem raczej na waszą podpowiedź i sugestie.
        Obecnie mam złożony wzmacniacz 5.1 na 5xLM3886 i 1x TDA7293 w mostku na subwoower gra to w miare dobrze no ale chciałbym coś lepszego wiec układ na tranzystorach powinien być parametrami lepszy od LM3886 czy też od TDA7293.
        Jeśli chodzi o zasilanie to posiadam kilka transformatorów i kilka juz złożonych zasilaczy do końcówek mocy z dobrymi dużymi kondensatorami ale nie są one stabilizowane.Co do transformatorów to mam 300w 2x28v i jeszcze jeden ogromny wyrwany z jakiegoś wzmacniacza 5.1 TEAC ale jakie napięcie tam jest to tego jeszcze nie sprawdzałem ale myślę że ten z tego TEAC powinien być odpowiedni do tranzystorów.

Skomentuj

Składaj iampa póki zamówienie jest do 23:59

Nigdy nie stawiaj nisko poprzeczki :)

Tym bardziej jeśli chodzi o polutowanie gotowago wzmacniacza :)

Skomentuj

Na początek na prawdę proponuje uniampa bo jest szeroko opisany a dobrze polutowany rusza od razu, koszt nie jest duży a później można inne składać

Skomentuj

Pytanie jeszcze po co chcesz składać wzmacniacz? Dla przyjemności i nauki czy na dłuższy czas do słuchania? Moim zadaniem jak ma być do słuchania to od razu bierz się za coś konkretnego i dobrze opisanego np. któryś model accu o ile sił i wiedzy wystarczy. Potem zostanie zabawa w dobranie odpowiednich kolumn. Chyba że składanie dla przyjemności dłubania, ale na jakiś wielki skok jakościowy raczej nie licz.

Skomentuj

Kolego SowaZ
                Jakie zamówienie na co ?

Skomentuj

No to jak panowie ?
                  Co mam sobie złożyć?
                  Tego Uniamp 150 v2
                  A tak w ogóle to chciałem sobie zrobić lepsze końcówki mocy od tych co mam a i przy okazji nauczyć się czegoś nowego
                  Last edited by kulamario; 01.06.2015, 18:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
                    Kolego SowaZ
                    Jakie zamówienie na co ?
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/25435-Projekt-i-AMP na to. Jeśli ktoś się spóźnił na listę to spokojnie. Zabrałem więcej płytek, tranów, kondów dla spóźnialskich. (Jak robiłem ZZ na BG9,VSHA HD to później pisano do mnie po zamówieniu czy zostało mi coś, niestety wtedy nie brałem nadmiaru, dlatego teraz wziąłem więcej w razie czego)
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

I Ty to polecasz poczatkujacemy na zlozenie pierwszego wzmaka??

Pukniesz sie sam w czolo czy ja mam to za Ciebie zrobic? :)

Skomentuj

To powinieneś napisać do SowaZ Irku. Ja tylko odpowiedziałem na pytanie "Jakie zamówienia na co ?". Więc..
                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Irek ma rację.
                          Jak na pierwsze poczynania z końcówką na elementach dyskretnych to układ powinien być możliwie prost.
                          Powinien być składany modułowo lub składać się z modułów - zależy od wiedzy składającego.
                          Jeśli wiedza i doświadczenie nie wielkie to polecił bym HEX-FET-a w najprostszej postaci na malutkiej płytce.
                          Koszt nie wielki , łatwe do wykonania PCB . Przy odrobinie staranności rusza od kopyta i gra przyjemnie .
                          Temat fajnie opisany i przez nie jednego forumowicza sprawdzony.

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...cniacz-polecam

Dodatkowo dodam że w temacie można znaleźć opis uruchamiania każdej końcówki na elementach dyskretnych zamieszczony przez tomq88

Jak układzik się spodoba to można zrobić mocniejszą wersję których jest kilka do wyboru.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                            To powinieneś napisać do SowaZ Irku. Ja tylko odpowiedziałem na pytanie "Jakie zamówienia na co ?". Więc..
                            Ale to Ty wkleiles linka :) Pozwalam Ci opierdzielic "sowe" :)

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                            Jeśli wiedza i doświadczenie nie wielkie to polecił bym HEX-FET-a w najprostszej postaci na malutkiej płytce.
                            To juz lepsza opcja, niestety ten wzmacniacz jest w tak wielu wersjach, ze juz chyba sam jego konstruktor dawno sie w nich pogubil a my wszyscy na pewno :(

Niestety forum juz ma taka specyfike, ze tu znajduje sie same wynalazki. Niczego prostego i sprawdzonego tu sie raczej nie znajdzie. Moglbym zaproponowac cos z AVT ale tam tez roznie bywa, niby mozna kupic gotowy KIT i nawet liczyc na pomoc w uruchomieniu ale z dopracowaniem ukladow roznie bywa.

Skomentuj

A mnie tam najlepiej się lutowało e-450. Duża płytka, duże odstępy między elementami. Tylko tych elementów w kosmos dużo i tu jest problem bo większe prawdopodobieństwo popełnienia błędu. No i napięcia są trochę już przerażające. BG1 jest chyba najprostszy do zrobienie i uruchomienia. jakby dorwał płytki z zamówienia zbiorowego to może walczyć. Tylko tam wszystko takie maciupkie, że nie ma jak grotu przyłożyć. Ale na początek dobry start.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź
                                W tym poscie o FET-HEX nie widzę ile to ma mocy i na jakie napięcie to jest ten uklad tam coś wyczytałem 35v
                                A tak przy okazji to co na pierwszy raz taki Uniamp czy Holton to za wysokie progi dla laika?
                                Sprawdziłem ile by wyszły części do uniamp 150 v2 75pln
                                Troszkę dużo ze by puścić z dymem , te tranzystory są drogie strasznie.
                                Nie ma może jakiś w miarę prostych ale też jakościowo dobrych układów w formie kit?
                                Może byście coś z kit-ów polecili ?

Skomentuj

Mój pierwszy to był uni i polecam. Gra wbrew obiegowym opiniom dobrze, sensownie się lutuje (przynajmniej na płytkach od Irka) i jest baardzo bogato opisany. Chyba wszystkie błędy jakie się dało zrobić to montujący już popełnili :)
                                  W dodatku masz komplet na płytce włacznie z zasilaczem i zabezpieczeniami. Jak dołączysz do wyceny innych końcówek zasilacz i zabezpieczenia, to ci 75zł za chiny ludowe nie wyjdzie.
                                  Natomiast minusem jest to, że tego zasilacza i układu zabezpieczeń do innych projektów już nie wykorzystasz...
                                  Acha, uni ma jeszcze jedną zaletę. Jeśli bg1 albo inne wzmaki borysowe przykręcisz do radiatora, to już nie można nic w nich lutować. Trzeba odkręcać. A uniego możesz lutować przykręconego do radiatora, więc łatwiej zrobić poprawki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    Jeśli bg1 albo inne wzmaki borysowe przykręcisz do radiatora, to już nie można nic w nich lutować. Trzeba odkręcać. A uniego możesz lutować przykręconego do radiatora, więc łatwiej zrobić poprawki.
                                    Nie koniecznie.
                                    Umieściłem wersję z zasilaczem i zabezpieczeniem z klasycznym układem tranzystorów w której bez problemu możesz lutować po przykręceniu tranzystorów do radiatora.
                                    Także HEX-FET można lutować z tranzystorami pionowo.

Skomentuj

Miałem na myśli pcb z zamówienia, twoja jest rzeczywiście inna i może stanowi odpowiedź na dylemat kulamario. No to zostaje tylko argument opisania błędów Temat uni ma już ile stron :)?

Skomentuj

Nie proponuje by budował BG1 .
                                        Proponuje HEX-FET i to najlepiej każdy element oddzielnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X