Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Druga fotka, wtyczka z trzema przewodami, zmierz między żółtym a czerwonym 1 oraz żółtym i czerwonym 2 powinno być 22,5V i 22,5V zmiennego.

Skomentuj

Pierwsza fota, czerwony-czerowny (40V), czerwony-żółty (20V), żółty-czerwony (20V drugie). Pozostałe to gówniaki,a nie napięcia. Podaj mi wymiary tak jak czarna guma idzie. (szerokość) oraz z góry do core (tak jak jest pasek miedziany tam 15mm czy 10mm?) Zobaczymy ile ma to VA
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Dziwne. Sprawdź omomierzem czy aby na pewno mierzysz napięcia jednego uzwojenia. Interesuje nas to uzwojenie "40v". Sprawdzisz to mierząc rezystancje pomiędzy 3 wyprowadzeniami. Pomiędzy dwoma powinna byc duza, trzeci powinien byc w połowie tzn rezystancja pomiędzy nim a pozostałymi dwoma wyprowadzeniami bedzie równa połowie tamtej dużej wartości. Zapamiętaj które to byly piny i zmierz napięcie przy włączonym trafie.

Skomentuj

Trafko inne niż mam.
          W moim jest tak ( napięcie inne 4 *20V ale schemat taki ):

kulamario dobrze pomierzył. Zerknijcie w serwisówkę jakie jest napięcie stałe w zasilaczu.

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
          kulamario Pytanie skąd wziąłeś tą wartość 2A, pod jakim obciążeniem sprawdzałeś?
          Te 2 A były przykładowe bo wiadomo że jeśli mamy trafo 200W i napięcie 80VAC (2x40) to teoretycznie znamionowy prąd to 2A z groszami ( chyba że grubość uzwojenia jest drastycznie cienka ).

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
          Wzmacniacz zbiga symos można zasilać napięciem do +-70V
          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...SFET-3-0-SyMOS
          Ja właśnie tak zrobiłem z takim trafem. Zbudowałem wzmak Zbiga z podwójnym bostrapem. Zasila on SLS10 w subie. Jak pogra dobrze godzinkę lub dłużej robi się dość ciepły.

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
          Ile mocy puszczasz na kolumny w domu? :)
          Zasadnicze pytanie.
          Jeśli gramy w miarę cicho i mamy nie wymagające kolumny to nie ma znaczenia jakie trafo.
          Ale jak mamy niskosprawne spore kolumny i w dodatku 4 ohm to ciekawe czy byle trafo pozwoli zrobić duże ciśnienie akustyczne ?

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Guzik uslyszysz! Jeszcze nie slyszalem aby kto kolwiek potrafil uslyszec moc transformatora.
          Sprawdziłem to i wiem co piszę . Nie teoretycznie.
          Mam kolumny 4 ohm o sprawności okoo 88dB.
          Zasilane z dual mono BG1 w tej chwili 2 trafa 400W.
          Wcześniej jednak eksperymentowałem z podpinaniem jednego trafa.
          Różnica jest właśnie gdy szukamy głośniejszego grania.

UWAGI MODERATORA
          Jeszcze jedna taka osobista wycieczka i dostaniesz ostrzezenie!
          Last edited by irek; 12.06.2015, 18:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
            Pierwsza fota, czerwony-czerowny (40V), czerwony-żółty (20V), żółty-czerwony (20V drugie). Pozostałe to gówniaki,a nie napięcia. Podaj mi wymiary tak jak czarna guma idzie. (szerokość) oraz z góry do core (tak jak jest pasek miedziany tam 15mm czy 10mm?) Zobaczymy ile ma to VA
            Podaj zaznaczone wymiary:

Skomentuj

Nie ma co polemizować,kolega ma transformator 20V-0-20V. Czerwony-żółty-czerwony.

Skomentuj

To trafo ma te 2x20V, maksymalnie 2x25V. A nie tak jak pisał, że 2x40V... Niech zmierzy tak jak pisałem to się wyjaśni.
                Last edited by gavron04; 12.06.2015, 10:36.
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

To nie jest 2x20V tylko 20V-0-20V .a to nie to samo.

Skomentuj

To jak masz trafo 2x20V, masz 4 żyły, połączysz dwie w jedną parę. To nie masz wtedy 20 - 0 - 20? Jest tak czy ja się pogubiłem dzięki temu tematowi? :)

Skomentuj

Jak masz,przykładowo 2x20V to śmiało można zrobić 20-0-20.
                      Ale jak masz 20-0-20 to nie da się z tego zrobić 2x20.
                      A jak widać na załączonym obrazku przez autora,to są tam tylko trzy przewody (czerwony,żółty, czerwony).

Skomentuj

W toroidzie jak masz te 2x20V - 4 przewody. Do PSU podpinasz 3 przewody (2 przewody łączysz w 1). Wychodzi na to samo przecież co ma na schemacie.

Skomentuj

Dobra ją umywam ręce, bo to jak grochem o ścianę.

Skomentuj

Koledzy
                            Trafo na czerwonym i żółtym ma 40V a po miedzy drugim czerwonym a żółtym tez ma 40V no i po miedzy dwoma czerwonymi ma 80.1V
                            No to jak te trafo może mieć 20V-0-20V
                            trafo ma na pewno 40V-0-40V na grubych przewodach a pomocnicze uzwojenia wyprowadzone cienkimi przewodami tak jak pisałem wcześniej
                            Co do wymiarów trafa nie mogę na razie tego zrobić bo mam caly warsztat w pudelkach może w przyszłym tygodniu rozpakuje się.

Skomentuj

Skąd wyście wzięli te 20-0-20 ?
                              100W na 6 Ohm przy takim napięciu? Nawet licząc przy idealnym wzmacniaczu (brak spadku napięcia) mamy ok. 60W z obliczeń. W zasilaczu kondensatory 6800uF/63V, a wg was nie przekraczamy 30VDC :) Trochę bez sensu. Oczywiście mamy 40-0-40 zmiennego. Ktoś czytał serwisówkę?

W tym przypadku proponowałbym:
                              1. zrobić Zbig 3.0 który takie napięcie obsłuży a przy tym nie jest super skomplikowany;
                              2. wymienić się na trafo 2x24V - 2x30V i zrobić co dusza zapragnie :)
                              3. to trafo wstawić do szafy "na kiedyś" (tu się zgodzę że do suba fajnie pasuje) i kupić trafo jak wyżej.

Ale pisałeś też że masz 300W 2x28V - idealne trafo - czemu go nie użyjesz?

Jeszcze co do tego:
                              Zamieszczone przez toopcool
                              Zasadnicze pytanie.
                              Jeśli gramy w miarę cicho i mamy nie wymagające kolumny to nie ma znaczenia jakie trafo.
                              Ale jak mamy niskosprawne spore kolumny i w dodatku 4 ohm to ciekawe czy byle trafo pozwoli zrobić duże ciśnienie akustyczne ?
                              Mam kolumny 4 Ohm, efektywność 86dB/1W (mało efektywne), przy puszczeniu sinusa 50Hz i maksymalnym wysterowaniu z komputera, mam ok 36W mocy RMS na kolumnach - było tak głośno, że cały pokój łącznie z meblami się trząsł. O ile nie planujemy robić dużej imprezy, te powiedzmy 70-80W na kanał (3dB więcej względem mojego pomiaru) wystarczy aż nadto.
                              Last edited by Holgin; 12.06.2015, 13:16.

Skomentuj

Mam dwa trafa 24V-0-24V ale jedno jest własnie do testów słabe może z 70W-100W a drugie siedzi w moim teraźniejszym wzmacniaczu (toroidy 2x24V 300W)
                                A to trafo od TEAC własnie leżało w szawce odkąd kupiłem go jako dawce obudowy pod mój wzmacniacz 5.1 i teraz pomyślałem ze czas coś z nim zrobić gdzieś go wykorzystać do jakiegoś projektu bo leży już ponad 3 lata.
                                Moje głośniki
                                Acoustic Solutions AV-21 50W 8ohm
                                JPW ML 110 60W 6ohm
                                Aiwa SX-NAV95 6ohm
                                Subwower Mutant 6ohm 300W 12"
                                Last edited by kulamario; 12.06.2015, 13:38.

Skomentuj

Nie chodzi tu o to czy to 20V czy 40V ,
                                  ale o 2x40 a 40-0-40 .
                                  Ja od siebie mogę polecić taki kit http://www.ebay.com/itm/151062501427?redirect=mobile
                                  na pewno nie pożałujesz,a jak nie będziesz robił dyskotek w domu to twoje trafko (200W) w zupełności wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez cezar504 Zobacz posta
                                    Nie chodzi tu o to czy to 20V czy 40V ,
                                    ale o 2x40 a 40-0-40 .
                                    Jak to nie? Przecież 40-0-40 to złączone 2x40V..

Skomentuj

A ty dalej drążysz ,i nie możesz zrozumieć że kolega ma transformator 80V z odczepem po środku uzwojenia.
                                      A Ty się upierasz że 2x40V.
                                      W zasilaczu jak chcesz zastosować dwa mostki prostownicze to potrzebujesz 2x ileś tam wolt.
                                      A jak masz transformator taki jak autor wątku to tylko jeden mostek prostowniczy.
                                      prościej się tego nie da wytłumaczyć.

Skomentuj

Eh, ale co to za różnica w kontekście wyboru końcówki?
                                        Poza tym gdyby się uprzeć, to te 80V z odczepem można rozdzielić na 2x40, ale po co...

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                          Wcześniej jednak eksperymentowałem z podpinaniem jednego trafa.
                                          Różnica jest właśnie gdy szukamy głośniejszego grania.
                                          Porownaj sobie jedno 400W trafo z wyzszym napieciem ktoro da ta sama moc co te Twoje dwa trafa po 400W kazde. W pierwszym przypadku bedzie nawet glosniej a na pewno taniej! Rownie dobrze mozesz kupic trafo 2KW i jak bedzie mialo takie samo napiecie to moc ani glosnosc nic a nic Ci nie wzrosnie a tylko przeplacisz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                          Eh, ale co to za różnica w kontekście wyboru końcówki?
                                          Poza tym gdyby się uprzeć, to te 80V z odczepem można rozdzielić na 2x40, ale po co...
                                          Nie tak latwo je rozdzielic jak sa trzy wyprowadzenia.

Zamieszczone przez cezar504 Zobacz posta
                                          A ty dalej drążysz ,i nie możesz zrozumieć że kolega ma transformator 80V z odczepem po środku uzwojenia.
                                          A Ty się upierasz że 2x40V.
                                          Trafo ma 2x40V z uzwojeniami polaczonymi czyli aby dokladnie to okreslic nalezaloby napisac 40V-0-40V. Zwykle jednak piszemy po prostu 2x40V, bo tak sie laczy uzwojenia i robi zasilacz na jednym mostku prostowniczym. Dwa osobne uzwojenia i dwa mostki to egzotyka nic nie dajaca.

Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
                                          Moje głośniki
                                          Acoustic Solutions AV-21 50W 8ohm
                                          JPW ML 110 60W 6ohm
                                          Aiwa SX-NAV95 6ohm
                                          Subwower Mutant 6ohm 300W 12"
                                          Wszystko >= 6om a moce nie za duze. Wiec wybor tanszych i prostrzych koncowek na jednej parce z zasilanie do +-50V bylby w sam raz.

Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
                                          Mam dwa trafa 24V-0-24V ale jedno jest własnie do testów słabe może z 70W-100W a drugie siedzi w moim teraźniejszym wzmacniaczu (toroidy 2x24V 300W)
                                          To slabsze trafo jest akurat do wzmaka stereo pracujacego na 2x8om, Chyba, ze Twoje kolumny sa na prawde 4omowe. Jak widze napisane 6om to jest prawie pewne, ze sa 4omowe. To co pisza producenci to mozna sobie wsadzic. Tonsil od lat byl w tym skrupulatny ale ostatnio z potrzeby runku zaczali pisac impedancja znamionowa 4-8om, masakra.

2x24V 300W to przesada do stereo nawet na 4omach. Takie trafo to do dwielokanalowki albo 1x4om w mostku.
                                          Last edited by irek; 12.06.2015, 18:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X