Druga fotka, wtyczka z trzema przewodami, zmierz między żółtym a czerwonym 1 oraz żółtym i czerwonym 2 powinno być 22,5V i 22,5V zmiennego.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach
Collapse
X
-
Pierwsza fota, czerwony-czerowny (40V), czerwony-żółty (20V), żółty-czerwony (20V drugie). Pozostałe to gówniaki,a nie napięcia. Podaj mi wymiary tak jak czarna guma idzie. (szerokość) oraz z góry do core (tak jak jest pasek miedziany tam 15mm czy 10mm?) Zobaczymy ile ma to VAVolumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Dziwne. Sprawdź omomierzem czy aby na pewno mierzysz napięcia jednego uzwojenia. Interesuje nas to uzwojenie "40v". Sprawdzisz to mierząc rezystancje pomiędzy 3 wyprowadzeniami. Pomiędzy dwoma powinna byc duza, trzeci powinien byc w połowie tzn rezystancja pomiędzy nim a pozostałymi dwoma wyprowadzeniami bedzie równa połowie tamtej dużej wartości. Zapamiętaj które to byly piny i zmierz napięcie przy włączonym trafie.
Skomentuj
-
Trafko inne niż mam.
W moim jest tak ( napięcie inne 4 *20V ale schemat taki ):
kulamario dobrze pomierzył. Zerknijcie w serwisówkę jakie jest napięcie stałe w zasilaczu.
Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz postakulamario Pytanie skąd wziąłeś tą wartość 2A, pod jakim obciążeniem sprawdzałeś?
Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz postaWzmacniacz zbiga symos można zasilać napięciem do +-70V
http://diyaudio.pl/showthread.php/21...SFET-3-0-SyMOS
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaIle mocy puszczasz na kolumny w domu? :)
Jeśli gramy w miarę cicho i mamy nie wymagające kolumny to nie ma znaczenia jakie trafo.
Ale jak mamy niskosprawne spore kolumny i w dodatku 4 ohm to ciekawe czy byle trafo pozwoli zrobić duże ciśnienie akustyczne ?
Zamieszczone przez irek Zobacz postaGuzik uslyszysz! Jeszcze nie slyszalem aby kto kolwiek potrafil uslyszec moc transformatora.
Mam kolumny 4 ohm o sprawności okoo 88dB.
Zasilane z dual mono BG1 w tej chwili 2 trafa 400W.
Wcześniej jednak eksperymentowałem z podpinaniem jednego trafa.
Różnica jest właśnie gdy szukamy głośniejszego grania.
UWAGI MODERATORAJeszcze jedna taka osobista wycieczka i dostaniesz ostrzezenie! Last edited by irek; 12.06.2015, 18:03.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaPierwsza fota, czerwony-czerowny (40V), czerwony-żółty (20V), żółty-czerwony (20V drugie). Pozostałe to gówniaki,a nie napięcia. Podaj mi wymiary tak jak czarna guma idzie. (szerokość) oraz z góry do core (tak jak jest pasek miedziany tam 15mm czy 10mm?) Zobaczymy ile ma to VA
Skomentuj
-
To trafo ma te 2x20V, maksymalnie 2x25V. A nie tak jak pisał, że 2x40V... Niech zmierzy tak jak pisałem to się wyjaśni.Last edited by gavron04; 12.06.2015, 10:36.
Skomentuj
-
Koledzy
Trafo na czerwonym i żółtym ma 40V a po miedzy drugim czerwonym a żółtym tez ma 40V no i po miedzy dwoma czerwonymi ma 80.1V
No to jak te trafo może mieć 20V-0-20V
trafo ma na pewno 40V-0-40V na grubych przewodach a pomocnicze uzwojenia wyprowadzone cienkimi przewodami tak jak pisałem wcześniej
Co do wymiarów trafa nie mogę na razie tego zrobić bo mam caly warsztat w pudelkach może w przyszłym tygodniu rozpakuje się.
Skomentuj
-
Skąd wyście wzięli te 20-0-20 ?
100W na 6 Ohm przy takim napięciu? Nawet licząc przy idealnym wzmacniaczu (brak spadku napięcia) mamy ok. 60W z obliczeń. W zasilaczu kondensatory 6800uF/63V, a wg was nie przekraczamy 30VDC :) Trochę bez sensu. Oczywiście mamy 40-0-40 zmiennego. Ktoś czytał serwisówkę?
W tym przypadku proponowałbym:
1. zrobić Zbig 3.0 który takie napięcie obsłuży a przy tym nie jest super skomplikowany;
2. wymienić się na trafo 2x24V - 2x30V i zrobić co dusza zapragnie :)
3. to trafo wstawić do szafy "na kiedyś" (tu się zgodzę że do suba fajnie pasuje) i kupić trafo jak wyżej.
Ale pisałeś też że masz 300W 2x28V - idealne trafo - czemu go nie użyjesz?
Jeszcze co do tego:
Zamieszczone przez toopcoolZasadnicze pytanie.
Jeśli gramy w miarę cicho i mamy nie wymagające kolumny to nie ma znaczenia jakie trafo.
Ale jak mamy niskosprawne spore kolumny i w dodatku 4 ohm to ciekawe czy byle trafo pozwoli zrobić duże ciśnienie akustyczne ?Last edited by Holgin; 12.06.2015, 13:16.
Skomentuj
-
Mam dwa trafa 24V-0-24V ale jedno jest własnie do testów słabe może z 70W-100W a drugie siedzi w moim teraźniejszym wzmacniaczu (toroidy 2x24V 300W)
A to trafo od TEAC własnie leżało w szawce odkąd kupiłem go jako dawce obudowy pod mój wzmacniacz 5.1 i teraz pomyślałem ze czas coś z nim zrobić gdzieś go wykorzystać do jakiegoś projektu bo leży już ponad 3 lata.
Moje głośniki
Acoustic Solutions AV-21 50W 8ohm
JPW ML 110 60W 6ohm
Aiwa SX-NAV95 6ohm
Subwower Mutant 6ohm 300W 12"Last edited by kulamario; 12.06.2015, 13:38.
Skomentuj
-
Nie chodzi tu o to czy to 20V czy 40V ,
ale o 2x40 a 40-0-40 .
Ja od siebie mogę polecić taki kit http://www.ebay.com/itm/151062501427?redirect=mobile
na pewno nie pożałujesz,a jak nie będziesz robił dyskotek w domu to twoje trafko (200W) w zupełności wystarczy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cezar504 Zobacz postaNie chodzi tu o to czy to 20V czy 40V ,
ale o 2x40 a 40-0-40 .
Skomentuj
-
A ty dalej drążysz ,i nie możesz zrozumieć że kolega ma transformator 80V z odczepem po środku uzwojenia.
A Ty się upierasz że 2x40V.
W zasilaczu jak chcesz zastosować dwa mostki prostownicze to potrzebujesz 2x ileś tam wolt.
A jak masz transformator taki jak autor wątku to tylko jeden mostek prostowniczy.
prościej się tego nie da wytłumaczyć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toopcool Zobacz postaWcześniej jednak eksperymentowałem z podpinaniem jednego trafa.
Różnica jest właśnie gdy szukamy głośniejszego grania.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaEh, ale co to za różnica w kontekście wyboru końcówki?
Poza tym gdyby się uprzeć, to te 80V z odczepem można rozdzielić na 2x40, ale po co...
Zamieszczone przez cezar504 Zobacz postaA ty dalej drążysz ,i nie możesz zrozumieć że kolega ma transformator 80V z odczepem po środku uzwojenia.
A Ty się upierasz że 2x40V.
Zamieszczone przez kulamario Zobacz postaMoje głośniki
Acoustic Solutions AV-21 50W 8ohm
JPW ML 110 60W 6ohm
Aiwa SX-NAV95 6ohm
Subwower Mutant 6ohm 300W 12"
Zamieszczone przez kulamario Zobacz postaMam dwa trafa 24V-0-24V ale jedno jest własnie do testów słabe może z 70W-100W a drugie siedzi w moim teraźniejszym wzmacniaczu (toroidy 2x24V 300W)
2x24V 300W to przesada do stereo nawet na 4omach. Takie trafo to do dwielokanalowki albo 1x4om w mostku.Last edited by irek; 12.06.2015, 18:27.
Skomentuj
Skomentuj