Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
    Nie nadaje się i tyle , koniec.
    Za takie idiotyczne stwierdzenia zaraz bede wywalal z forum!!

Trafo od wzmacniacza nie nadaje sie do wzmacniacza?? Co ty za glupoty wypisujesz? Nie masz pojecia o wzmacniaczach a probujesz innym wciskac swoje madrosci! Wez sie zastanow zanim cos napiszesz!

Skomentuj

Ile ten transformator od TEAC ma wyprowadzeń? To uzwojenie 40VAC nie ma odczepu w środku? Bo ten kit wg przedstawionych parametrów dysponuje dość dużą mocą(100W8R(+-42V). Wiec nie ma co zasilać go dużym napięciem bez odpowiedniej wydajności trafa.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
        Ile ten transformator od TEAC ma wyprowadzeń? To uzwojenie 40VAC nie ma odczepu w środku?
        Z tego co kojażę to ma ale nie ma przełączania napięć zależnie od impedancji ( co jest w nowszych amplitunerach ) jak pisałem wcześniej.
        Last edited by irek; 11.06.2015, 17:01.

Skomentuj

Zamiast się sprzeczać dajcie lepiej jakiś dobry projekt nadający się do tego trafa

Skomentuj

Trochę na około działasz, zamiast najpierw wybrać projekt a później trafo do niego szukasz czegoś pod trafo które znacznie zaweza możliwości, weź je został lub sprzedaj i zrób to jak należy

Skomentuj

Ale on już ma trafo (jeden z droższych elementów wzmacniacza) i łatwiej będzie dobrać projekt. Wzmacniacz zbiga symos można zasilać napięciem do +-70V
              http://diyaudio.pl/showthread.php/21...SFET-3-0-SyMOS

Skomentuj

Z tego co kojażę to ma ale nie ma przełączania napięć zależnie od impedancji ( co jest w nowszych amplitunerach ) jak pisałem wcześniej.
                Czy ma przełączanie czy nie, jakie to ma znaczenia? Kolega kulamario kupił kit i chcę żeby jak w jak najprostszy sposób zagrał :) Swoją drogą mógłbyś rozwinąć myśl dlaczego te trafo się nie nadaje.

Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
                Zamiast się sprzeczać dajcie lepiej jakiś dobry projekt nadający się do tego trafa
                Jakiego trafa? Jak mamy coś spasować skoro nic nie wiemy na jego temat. Udostępniłeś jedynie parametry wzmacniacza. To nic nie mówi na temat zasilania, ponieważ nie znamy układu, ani klasy w której pracował. Najpierw powiedz jakie główne uzwojenia ma ten transformator i czy mają odczep w środku. Później poszukaj informacji jaką mają wydajność. Do tego kitu potrzebujesz napięcia symetrycznego i jeżeli to uzwojenie 40VAC ma odczep w środku, to mógłbyś zrobić zasilacz +-28V.

Skomentuj

No przecież napisał, że trafo ma 2x40V AC jałowo...

Skomentuj

Swoją drogą mógłbyś rozwinąć myśl dlaczego te trafo się nie nadaje.
                    Te trafo ma 2 x 40VAC z odczepem po środku. Problem w nim taki że ma mały prąd na uzwojeniu wtórnym. Przy obciążeniu jednym kanałem jest OK. Jednak gdy podepniemy dwa kanały i obciążymy je kolumnami 4 ohm to usłyszymy w czym problem. Swoją drogą przeliczałem takie trafo i wychodziło mi że ma 186W .

Skomentuj

Ile mocy puszczasz na kolumny w domu? :)
                      Poza tym, mówimy o pierwszym projekcie - tani, prosty, edukacyjny. Jak się koledze spodoba to może kupić droższe elementy, dedykowane trafo itp i wtedy budować coś większej mocy, bardziej docelowo.

Skomentuj

Prosty i edukacyjny to powinien uniego złożyć a nid pod trafo dobierać iampa czy bg9

Skomentuj

Nikt tutaj na początek bg9 ani i-AMPa nie sugeruje, a Uni był odradzany ze względu na to ze wszystko jest zintegrowane - moduły łatwiej się uruchamia pojedynczo, przynajmniej teoretycznie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            Nikt tutaj na początek bg9 ani i-AMPa nie sugeruje
                            tylko z trafem na jałowo 40v to co innego ci zostaje ? uniego jak dobrze polutujesz to działa od pierwszego podłączenia ,a jak nie to po co masz myśleć o innych wzmacniaczach ?

Skomentuj

kulamario już chyba wybrał układ, teraz jedynie kwestia zasilania do niego.

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                              No przecież napisał, że trafo ma 2x40V AC jałowo...
                              Czy napięcia są jedynym parametrem transformatora?

Te trafo ma 2 x 40VAC z odczepem po środku. Problem w nim taki że ma mały prąd na uzwojeniu wtórnym. Przy obciążeniu jednym kanałem jest OK. Jednak gdy podepniemy dwa kanały i obciążymy je kolumnami 4 ohm to usłyszymy w czym problem. Swoją drogą przeliczałem takie trafo i wychodziło mi że ma 186W .
                              186W to wcale nie tak mało.... skoro transformator ma tylko dwa równolegle uzwojenia to wychodzi ok 93W na jedno. Mając wyprowadzenie w środku zbudujesz zasilacz symetryczny 28V. Ja nie widzę problemu żeby zasilić tym wzmacniacz ok. 60W. Pytanie skąd wziąłeś tą wartość 2A, pod jakim obciążeniem sprawdzałeś?

Skomentuj

Przy obciążeniu jednym kanałem jest OK. Jednak gdy podepniemy dwa kanały i obciążymy je kolumnami 4 ohm to usłyszymy w czym problem.
                                Guzik uslyszysz! Jeszcze nie slyszalem aby kto kolwiek potrafil uslyszec moc transformatora. A to ze napiecie spadnie to jest oczywiste. Spadek napiecia to wlasnie spadek mocy wraz z obciazaniem kolejnych kanalow. Aplitunery potrafia miec 120W w jednym kanale a przy obciazeniu wszystkich moc potrafi spasc do np 5x30W. I nic w tym zlego bo nigdy sygnal nie ma tak duzego poziomu aby w praktyce tak obciazyc trafo.

Rzeczywista maksymalna moc docierajaca do obciazenia wynosi do 30% mocy znamionowej wzmacniacza! Dlatego wlasnie zasilacze nie musza byc tak silne jak to teoretykom sie wydaje. Kolega toopcool ma tylko teoretyczne pojecie stad pisze glupoty.

Przechodzac do sedna czyli doboru wzmacniacza do tego trafa to jest to pewien problem, bo przy tak wysokim napieciu pracuja tylko mocne 200W koncowki a wiec takie ktore maja juz dwie pary tranzystorow mocy. Taka moc uzyskiwana jest na 4omach, bo ja juz sie robi koncowke to taka aby pracowala na 4 omach. Koncowki w domowych wzmacniaczach/ aplitunerach zwykle sa na jednej prace dlatego ograniczaja sie do mocy rzedu 100W/6-8omach. Proba wycisniecia wiekszej mocy na 4omach moze skonczyc sie spaleniem koncowki dlatego producenci nie zalecaja takiej pracy.

Dlatego tez na poczatek zalecam koncowke na jednej parce tranzystorow i nie przekraczac zasilania +-50V.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mając wyprowadzenie w środku zbudujesz zasilacz symetryczny 28V
                                2x40VAC to bedzie po wyprostowaniu +-55V i jeszcze wiecej jak siec skoczy do maksymalnych 242V.

Skomentuj

Pokwapiłem się poszukać schematu tego TEAC: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...42297#10542297 (post nr 99) Na stronie 21, z prawej strony widać układ uzwojeń.

Jak widać transforamtor ma znacznie więcej uzwojeń. Czy przypadkiem wartości napięć nie przedstawiają się tak?

Skomentuj

To może niech kulamario zrobi zdjęcie wyprowadzeń a my powiemy co i jak pomierzyć i wszystko będzie jasne :)

Skomentuj

a u mnie sprawa wygląda tak

Skomentuj

Kolego. Ty tu nie masz 2x40V.

Pomierz (przy 22,4 - 0 - 22,4 ) między 3-2 i między 2-1 oraz 3-1. I podaj wyniki pomiarów. Bo albo ładnie namieszałeś z pomiarami, albo trafo jest inne w co wątpię.
                                        Last edited by gavron04; 11.06.2015, 22:05.
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Tak wygląda trafo

Co do pomiarów to chyba są dobre bo jak mam inaczej zmierzyć to ? proszę zobaczyć wtyczki i kolory przewodów kolory tak jak by były pary

Skomentuj

Czaruję...
                                          X