Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

Trafo ma 2x40V z uzwojeniami polaczonymi czyli aby dokladnie to okreslic nalezaloby napisac 40V-0-40V. Zwykle jednak piszemy po prostu 2x40V, bo tak sie laczy uzwojenia i robi zasilacz na jednym mostku prostowniczym. Dwa osobne uzwojenia i dwa mostki to egzotyka nic nie dajaca.
    to na pewno,tylko nie we wszystkich transformatorach EI da się tak zrobić bez ingerecij w transformator.
    czasami się da ,a czasami nie tak jak chyba w tym przypadku ,gdzie przewody zostały wyprowadzone z uzwojenia wtórnego.

Skomentuj

A tutaj masz troszkę więcej opisane i do tego sprawdzony sprzedawca.http://www.ebay.com/itm/Diamond-diff...62501427&rt=nc

Skomentuj

Kolego cezar504 proponujesz mi kit za 100 USD ?
        To chyba jakiś żart ?
        Jak byś znalazł coś do max 15euro to ok ale nie 100USD

Skomentuj

Przepraszam że wyskoczylem z aż tak drogim kitem.
          W kwocie €15 życzę powodzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez cezar504 Zobacz posta
            Przepraszam że wyskoczylem z aż tak drogim kitem.
            W kwocie €15 życzę powodzenia.
            Niektorzy ludzie mysla, ze forum diy to lampa z dzinem:-D

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Niektorzy ludzie mysla, ze forum diy to lampa z dzinem:-D
              Do mnie pijesz?.

Skomentuj

Ludzie ale nie 100 USD na pierwszy tranzystorowy wzmacniacz przecież to jest przesada.
                Jak liczyłem a raczej właściciel sklepu elektronicznego liczył wszystko do uniamp 150 wyszło 75 PLN to nawet nie jest 15 euro
                Przecież to nie musi być kit z gotowym PCB i wszystkimi częściami.
                Dajcie mi projekt ze zrobionym PCB i ze schematem elementy sobie mogę spisać i ich wartości
                Last edited by kulamario; 14.06.2015, 18:58.

Skomentuj

Jakie dajcie...? :)

Przejrzał ogłoszenia?
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/25...%82o%C5%9Bniki

Zamieszczone przez dabyl
                  3. Uniamp + radiator. Prawdopodobnie był uruchomiony, ale pewien nie jestem - raczej dla kogoś, kto będzie umiał go posprawdzać przed podłączeniem.
                  Cena 70 zł

Skomentuj

No nie widziałem tego ogłoszenia
                    No ale czy jest sens brać tego uniamp jeśli nie wiadomo co mu jest ?
                    Ja osobiście sądzę że nie bo nie dam rady znaleźć usterki no a przynajmniej tak mi się wydaje
                    Co do tego " dajcie " to może rzeczywiscie to brzmi trochę nie ładnie więc czy drodzy koledzy może macie gdzieś w swoich archiwach projekt który by mi przypasował?

Skomentuj

Jak sobie z nim poradzisz to za 7dyszek nic nie dostaniesz sensowniejszego.

Skomentuj

A masz jakieś zaplecze? typu podstawowe elementy ?? Kopia rotela 820, mogę podesłać, elegancko zrobiona, do uniampa masz na stronie irka wszystko, albo napisz do borysa o bg1 mini czy koś tak, w każdym bądź razie "mini" :) i faktycznie tam było mało co składać.

Skomentuj

Jakieś tam rezystory kondensatory i tranzystory mam ale na pewno nie są to tranzystory mocy i raczej elementy do projektu trzeba będzie dokupić

Skomentuj

Jak chcesz to policz ile to wyjdzie i sie sam zastawów czy Ci warto.

Skomentuj

Witam
                              Nie mogę znaleźć tego projektu bg1 gdzie on jest? czy znajdę go na tym forum i jaka jest pełna nazwa tego AMPA bg1?
                              Last edited by kulamario; 15.06.2015, 11:15.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...cniacz-polecam

Skomentuj

Czyli ten FET-HEX to nazywa się BG1 tak?

Skomentuj

Tak

Skomentuj

Ale namieszaliscie!!

Kilka stron jalowej gadki o transformatorze, potem stwierdzenie, ze zamowilem juz kit?

Wiec panie kulmario moze zaczniesz od nowa albo podsumuje co tak na prawde chcesz zrobic i co juz masz, bo chyba juz wszyscy sie pogubili!?

Skomentuj

No to tak
                                        Początkowo chciałem uniamp 150 v2 no ale trafo się nie nadaje za duże napięcie
                                        A teraz chciał bym coś prostego na pierwszy raz jako wzmacniacz na tranzystorach ale pod to trafo 40v-0-40v

Skomentuj

Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
                                          A teraz chciał bym coś prostego na pierwszy raz jako wzmacniacz na tranzystorach ale pod to trafo 40v-0-40v
                                          Niestety tak wysokie napiecie wyklucza cos prostego!

Wiec, zeby nie zaczynac od poczatku musisz sie zdecydowac albo trafo max 2x32V i wtedy prosty wzmacniacz. Albo trafo ktoro masz i wzmacniacz na dwoch parach tranzystorow. Co bedzie juz znacznie trudniejsze.

Nie warto rzucac sie na gleboka wode. Najtanszy i najprostrzy wzmacniacz to n-mosfet czyli kit AVT2762. Z "duzymi" mosfetami i po zmianach wartosci elementow da rade nawet z trafem 2x40V. Ale proponuje od slabej wersji dzialajacej na tym twoim slabszym trafie 2x24V.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X