Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa i wybór pierwszej końcówki mocy na tranzystorach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i nie wiem już sam co wybrać.
    No ale chyba zacznę od uniamp i odpale go na tym trafię 2x24v bo kolega z ogłoszenia ma dwie sztuki w miarę dobrej cenie tylko v1
    Powiedzcie mi z kad mogę pobrać wszystko do uniamp 150 v2 (schemat i PCB do termotransweru)

Skomentuj

Autor projektu nie udostępnił PCB do wersji V2. Zawsze możesz napisać do Pana Irka i zapytać czy ma jeszcze płytki do sprzedania.
      Tutaj strona projektu/autora: http://www.fratu.pl/irek/?uniamp150v2,69
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Irek pcb ma w takich cenach że nie opłaca się brać za trawienie :-)
        Po za tym czytając ten temat to mam wrażenie że nie wiesz sam czego dokładnie chcesz.
        Last edited by dzwiedziu; 15.06.2015, 21:33.

Skomentuj

Zaraz napisze do Irka
          Co do tego ze sam nie wiem co wybrać to się zgodzę po to założyłem ten post aby się dowiedzieć co chcę

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
            Teoretycznie przy takim napięciu ( +/- 56V ) to możesz uzyskać ponad 200W RMS . Dlatego też twierdzę że do suba bo jest to realna moc do wyciśnięcia z tego trafa.
            Do suba trafo powinno być większe bo wzmacniacz w subie zwykle pracuje z większą mocą średnią. Sub ma niższą efektywność niż kolumny frontowe .
            Sub to najgorszy przypadek :)

Ogólnie nie ma się co tak sugerować .
            Lepsze zwykle jest trafo "miększe" ale o większym napięciu niż mocniejsze a mniejszym napięciu .
            Bo muzyka ma charakter impulsów .
            Więc mniejsza szansa, że wzmacniacz będzie clipował jak ma większy zapas napięcia .
            Pod warunkiem, że pojemność kondów w zasilaczu jest wystarczająca .

Moc trafa to parametr termiczny i podawana jest przy założeniu, że obciążenie jest stałe i rezystancyjne .
            Takim obciążeniem nie jest wzmacniacz audio .
            We wzmacniaczu trafo doładowuje kondy zasilania impulsami o dużych amplitudach w szczytach napięcia sieci .
            Na wartość tych pików prądu obciążenie zasilacza nie ma zbyt dużego wpływu . Jak prąd pobierany z zasilacza się zwiększa to zwiększa się kąt przepływu (impulsy są szersze - prąd płynie dłużej ).
            Średnia moc pobierana przez wzmacniacz jest niewielka w stosunku do chwilowej .
            Sub to najprostszy przypadek i przyjmuje się 0.5 znamionowej .
            Ale na normalnej muzyce zwykle wynosi tylko 1/8 .
            Dla ciężkiej muzyki metalowej 1/4 do 3/8.
            Trafo wcale nie musi mieć więc mocy takiej jak moc wzmacniacza. Może mieć 2x mniejsza i się nie sapali .

We wzmacniaczach wysokiej jakości zęby zachować niskie wahania na zasilaniu powiano się jednak przyjmować 2x większe trafo niż moc wzmacniacza. Mało kto jednak tak robi bo jest drogo .

W kinie moc kanałów efektowych jest znikoma i dokładnie trafa aby zapewnić na nich pełną moc sinus to czyste marnotrawstwo .
            Last edited by raven1985; 16.06.2015, 15:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              We wzmacniaczach wysokiej jakości zęby zachować niskie wahania na zasilaniu powiano się jednak przyjmować 2x większe trafo niż moc wzmacniacza. Mało kto jednak tak robi bo jest drogo .
              Zwykle wtedy konstruuje sie wzmacniacz zdolny do pracy na 2omach a nawet na 1omie. Wiadomo, ze nie ma takich kolumn ale sama deklaracja i podawana moc budza respekt :)

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                Podaj zaznaczone wymiary:

Mam bardzo podobne trafo 2x44V (jednocześnie odczepy również 2x20V i 2x5V) i wymiary to 6.5cm rdzeń i 6cm uzwojenia. Mam nadzieje, że to pomoże autorowi i jednocześnie mi.
                Wydaję mi się, że moje trafo z 200W przy 8r wyciągnie, kolegi ze 180W 8r i to chyba tyle :(
                Last edited by gazela922; 17.06.2015, 20:01.

Skomentuj

Witam
                  Dziś znalazłem suwmiarkę i mogłem pomierzyć wszystko

Tylko ta wartosc 4,3cm jest mierzona dokładnie w tych miejscach jak jest na fotce.
                  Last edited by kulamario; 18.06.2015, 01:04.

Skomentuj

Na różnych stronach różnie podają jak liczyć moc trafa znając pewne wymiary.. Jakbyście nas jakoś nakierowali jaką metodę obrać za słuszną i najbliższą 'prawdy' to byłoby bardzo fajnie

Skomentuj

Wg. moich prostych obliczeń i wymiarów podanych w obrazku wyżej moc trafa to 600VA (450W). Niestety nie określę jaką wydajność prądową posiadają uzwojenia.

Skomentuj

Wzmacniacz w którym siedziało moje trafo (ten na zdjęciach jest o te pare cm tu i tam mniejsze i ma nieco mniejsze napięcia) miało pobór 530W z sieci, zasilał dwie pary popularnych toshib i dawał 2x110W w 8r (tylko)

Skomentuj

Witam
                          Może mi ktoś wytłumaczyć po co i na co w wzmacniaczu 2x110w trafo 530w ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
                            Witam
                            Nie wiem, a pionek a449 też tak miał, za to yamaha rx397 wygląda jak by miała za małe trafo

Skomentuj

Jaki prąd miało trafo na głównych odczepach w tym pionku? I napięcia?

Tu pewnie chodzi o klasę A lub AB tych wzmacniaczy, ale to tylko moje domysły.

Skomentuj

Witam
                                Panowie znalazłem projekt końcówki na Mosfet
                                Apex F100 co o tym myślicie?
                                Zasilanie AC 42v czyli by pasowała do tego transformatora od TEAC

Skomentuj

No a jak z trawieniem płytki u ciebie? Bo z tego co wiem to firmowej nie kupisz.

Skomentuj

Nie ma problemu z trawieniem mam wszystko co jest potrzebne do tego.

Skomentuj

Nie trafo ma 530W tylko pobor mocy mierzony wg jakiejs normy ma 530W. A trafo moze miec 200 czy 300W kto to moze wiedziec, nikt wrozka nie jest.

Skomentuj

moc trafa można w pierwszym przybliżeniu określić po jego wadze :)
                                        ~100VA na 1kg trafa :)

Skomentuj

Panowie znalazłem projekt końcówki na Mosfet
                                          A parowac mosfety umiesz? Ile razy mam Ci powtarzac, ze na poczatek prosta koncowka na jednaj parce!!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X