Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Poza wyborem dac'a jak bardzo hijendowy i jak bardzo dobrze grający itd by nie był

Wiec na tym polega ta zabawa
    Na poznawaniu i potrafieniu określeni charakteru poszcEgolbych klocków i łączeniu tego w całośc
    Trudno się z Tobą nie zgodzić, wybrane podzespoły muszą do siebie pasować, mam podobne wnioski.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Kiedyś pewnie się uda :)

Raczej nie ma co liczyć na zbiorowe zamówienie :)
    Spoko i tak nie lubie lutować smd Zresztą ja już mam daca, z którego jestem bardzo zadowolony. To bardziej ciekawość :) Lubię robić różne porównania, nie tylko w kontekście dac'ów.
    Last edited by Adam_85; 18.06.2015, 09:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Spoko i tak nie lubie lutować smd
      Ja też nie.
      Niedługo na dodatek będę wyglądał jak jednooki Stępień z +10 na jedno oko

dac wczoraj bo długich bojach z "wiatrakami" udało mi się w odpalić i posłuchać :)

Skomentuj

Ja też nie.
        Niedługo na dodatek będę wyglądał jak jednooki Stępień z +10 na jedno oko

dac wczoraj bo długich bojach z "wiatrakami" udało mi się w odpalić i posłuchać :)
        I jak wrażenia :)??

Skomentuj

A co powiecie o DAC Lampucera na układach PCM2902E, DIR9001, CS8421, OPA2134PA, Cirrus Logic CS4398 ? warto się w to bawić ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            I jak wrażenia ??
            Gra dużo lepiej na górze od emu, inna scena i bas :)

eh straciłem kupę czasu próbując odpalić SACD i właśnie się okazało, że nie jest to możliwe na mojej płytce bo w trybie DSD muszę odwrotnie sumować wyjścia z dac-a niż w PCM .
            Super ale nie ma o tym słowa w nocie AD1955, taką informację znalazłem dopiero na forum Analoga .
            Jakieś jaja :/
            2) You MUST use different DAC I out summing configurations for the two format inputs: PCM/I2S must be summed with the inverting pins (Left-/Right+ and Left+/Right-) and DSD must be summed with similar pins (Left-/Right- and Left+/Right+)
            Może innym oszczędzi to nerwów .

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
            A co powiecie o DAC Lampucera na układach PCM2902E, DIR9001, CS8421, OPA2134PA, Cirrus Logic CS4398 ? warto się w to bawić ?
            Same układy nie grają . Ważne są szczegóły aplikacji .
            Last edited by raven1985; 22.06.2015, 18:35.

Skomentuj

Gra dużo lepiej na górze od emu, inna scena i bas :)

eh straciłem kupę czasu próbując odpalić SACD i właśnie się okazało, że nie jest to możliwe na mojej płytce bo w trybie DSD muszę odwrotnie sumować wyjścia z dac-a niż w PCM .
              Super ale nie ma o tym słowa w nocie AD1955, taką informację znalazłem dopiero na forum Analoga .
              Jakieś jaja :/

Może innym oszczędzi to nerwów .

Same układy nie grają . Ważne są szczegóły aplikacji .
              http://allegro.pl/przetwornik-dac-la...463992801.html
              W połączeniu z BG1.
              Last edited by bartek200a; 22.06.2015, 18:54.

Skomentuj

Witam Panowie

Przeczytałem cały ten wątek. Od jakiegoś czasu myślę nad jakims dac, ktory poprawi mi brzmienie mojego rotela. Jako, że nowe dac jakoś nie bardzo do mnie przemawiają, a szukanie w używkach jest uciążliwe brak odsłuchu w swoim systemie. Więc dobry mrozwiązaniem będzie dac diy. czy komuś z forum udało sie już cos fajnego sklecić, ktoś mógłby coś zaproponować. Moje możliwości w elektronice nie pozwalaja niestety na samodzielne zaprojektowanie dac. Czekam z niecierpliwościa na rozwinięcie się wątku.

Skomentuj

uruchomiłem to dsd okrężną drogą :)
                  podstawowe 64x to się bałem o wzmacniacz i kolumny tyle syfu w.cz. jest w tym :/
                  Ale dsd128 już daje radę więc jak ktoś będzie chciał z tych plików korzystać to tylko DSD128 lub wyżej .

Jak ktoś nie zna to tu są jakieś tam testery :
                  http://www.2l.no/hires/

Skomentuj

Finalnie stanęło na tym, że mam jedną pozytywną jedną negatywną opinie na temat AK4490 w wersji z allegro. Ktoś z Was poleci jakąś alternatywę lub wypowie się na temat tamtej aplikacji lub podpowie jak ją przerobić, żeby było lepiej ?

Skomentuj

http://www.ebay.com/itm/The-Asynchro...item1a0157f8b3

Z tym specyfikiem miał ktoś do czynienia ?

Skomentuj

Tani i dobry

http://m.ebay.pl/itm/221738483654?nav=SEARCH

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tutaj z usb

http://m.ebay.pl/itm/121145178128?nav=SEARCH
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To USB jest nic nie warte.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A coś z USB ciekawego? (coś "lepszego" od emu 0202/0204/0404)
                            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              To USB jest nic nie warte.
                              A co ci z usb nie działało?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pewnie chodziło o to że PCM2706 jest słabe. Nie wiem co ludzie chcą od tej kostki, jest bardzo tania i dobra a w swojej cenie nie do pobicia ( ok 20 zł ).

Skomentuj

Zawarłeś dwie ciekawe informacje. PCM2706 nie jest do pobicia w swojej cenie, ale to tani dac i jest słaby jak wymaga się czegoś więcej od daca.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    A co ci z usb nie działało?
                                    Nie napisałem, że nie działało tylko, że na dziś parametrycznie jest po prostu słaba.

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
                                    Nie wiem co ludzie chcą od tej kostki, jest bardzo tania i dobra a w swojej cenie nie do pobicia ( ok 20 zł ).
                                    Jeśli chcesz słuchać 44.1kHz/16b przez USB to jest spoko, oczywiście jeśli jest spięta z resztą przez SPDIF a nie przez I2S, na I2S ma spory jitter.
                                    Jeśli chcesz coś gęściej to możesz zapomnieć :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W takim razie odłóżmy taniość na drugi plan. Oferta z diyinhk wydaje mi się trochę przeceniona. Na pewno jest jakaś alternatywa na tym samym, a może nawet lepszym poziomie.

Skomentuj

Ja gram na Lampucerze Maxi gdzie po USB wciąga 96kHz.
                                        Dla mnie granie git
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

a która dokładnie wersja?
                                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X