Chciałbym złożyć raz a dobrze, więc pewnie przydałoby się pełna obsługa 32/384 i inne bajery, które z czasem będą coraz łatwiej dostępne. No i ma grać przedewszystkim
Siema wszystkim! Chciałbym dołączyć do tematu i prosić Was o poradę. Za niedługo (do 2 miesięcy) jak wrócę będę musiał kupić w końcu pierwszego DAC-a :flapper:
i teraz mam wątpliwość czy kupić coś na start w stylu Emu 0202/0204 czy lepszym wyjściem będzie kupić poskładany KIT z ebay już z wszystkimi elementami na jednym PCB? Nie mam takich funduszy, żeby inwestować w Amanero itp... Czytając ten temat zniechęciłem się do kupna Emu itp na rzecz kości AK. http://www.ebay.com/itm/NEW-AK4495-A...item20f1924259
Czy po najdroższej wersji z ebay-a może można się spodziewać, że będzie w miarę poprawnie zaprojektowana?
Właśnie, jak możecie to doradzadzcie coś gotowego Osobiście to narazie nawet nie dałbym rady poskladac takiej płytki bo brak przyrządów i doświadczenia. Tu właśnie jest taka sprawa, że ze komp. stacjonarnego będę dawał sygnał a tam mam optyka i coaxiala więc może jednak się coś nada? A czemu nie chce w amanero iść? Bo ten konwerter i dac wyjdzie drożej niż reszta systemu ;p będzie to grało z 2 lub 3 way stx ew jak kasy starczy to 3 way na wavecorze z fw146 i daytonem. Także coś do 400-500 szukam raczej.
A ona nie jest 16 bitowa?? Ja sie bede bawil niedlugo 1702. Zobaczymy jak sie bedzie mial do ak4490, ktory do tej pory zdecydowanie najbardziej mi sie podobal.
16bit to PCM56 :) , tani i dobry :)
18Bit to PCM58 poniekąd też znakomity przetwornik
PCM63 to uczciwe 20bit , bez problemu stosowano do obsługi 24bit
Montowano je tylko w najlepszych konstrukcjach bo były niestety stosunkowo drogie
Po PCM1704 drogi producentów zeszły ku taniości i wielobitowości , bo tego oczekiwali klienci nieświadomi że większość materiału i tak zarejestrowano w rozdzielczości 16bit
A wielobitowe z reguły brzmią gorzej , to czego ja słucham w 99% mieści się w 16 lub sztucznie podniesionych do 24bit :)
To poprzednik 1702
1702 miał byc jej 20bitowym następca
Taki dac chyba siedzi w zwrotnicy aktywnej sony XES x1
Doladnie 8szt tej kostki
Lepsza od niej była pcm58p
Prawdę mówiąc nie bardzo wiem w czym lepsza :)
Owszem , to bardzo dobrze grający przetwornik i jeden z najlepszych
Jednak bardzo mało było wybitnych konstrukcji z tą kostką powstało
Ale jeżeli masz dostęp do XES z pierwszej serii to porównać bardzo łatwo :)
W sterowniku XES P1 jest 2 x PCM58 a w dedykowanej do niego XES X1 2 x PCM63
Sprawdzałem nie tylko ja i po przełączeniu sygnału na X1 dźwięk sporo zyskuje :)
Więc albo słuchali tego sami niedosłyszący (łącznie z najlepszymi projektantami Sony) , albo naczytałeś się bzdurnych opinii w necie
To poprzednik 1702
1702 miał byc jej 20bitowym następca
Raczej PCM1702 miał być tańszym następcą PCM63 :)
Jeżeli nie dowierzasz to notę znajdziesz po adresem : http://www.ti.com/lit/ds/symlink/pcm63.pdf
Trzeba przyznać że wyszedł im dobrze
Ale czy lepiej ?
Różne są na ten temat opinie
Opinie sa rozne
Kolega miał bardzo długo xesa (cały zestaw)
sluchalismy calosci ale nie na kolumnach na jakich byśmy chcieli
Wiec cieżko mi wydać opinie typu "and the winner is..."
Jednak moge powtórzyć, ze te stare kości sa lepsze niz wszytko mające, wielobitowe nowe wynalazki
Choc pewnie i tu znajdzie sie perełka
Skomentuj