Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dalem na zasilanie 2x6800uf wiec powinno byc ok, co do kabla to najwyzej zrobie jakis ekran z folii aluminiowej albo jakiejs siateczki i podlacze do masy, wogole narazie wszystko testowo podlacze do masy (zrobilem prowizoryczny panel) i poskracam wszystkie kable moze to cos pomoze :)
    pozdrawiam i jak cos bede pisal co i jak

---------- Post dodany o 13:49 ---------- Poprzedni post o 11:09 ----------

kurcze niby buczenie sie zmniejszylo, ale ewidentnie kabelki od potencjometrow sa tego powodem. Ilekroc poruszam kablami od potencjometru glosnosci to albo buczenie sie nasila albo slysze takie trzaski ze az wylaczam wzmacniacz, natomiast poruszanie kabelkami od potenjcometru czestotliwosci powoduje tylko lekkie zmiany w buczeniu.
    Czy uzycie kabli ekranowanych zalatwilo by ten problem? ekrany mialy by byc podlaczone do masy?
    A moze macie jakis inny sposob na wyprowadzenie tych potencjometrow z plytki?
    Pozdrawiam!

Skomentuj

Jeśli potencjometr jest wylutowany z płytki to kable łączące go z płytką muszą być ekranowane.

Nie masz jakiegoś zwarcia może? Wszystkie elementy sprawne? Polutowane dobrze? Brak zimnych lutów?

Skomentuj

no sprawne bo w sumie gra jak muzyka leci, tylko buczy glosniej lub ciszej zalezy jak sie uloza kable od potencjometow, fakt faktem dla proby wlutowalem potencjometr glosnosci na plytke a ten od czestotliwosci byl dalej na kabelkach i buczenie bylo duzo cichsze, podejrzewam ze jak bym potencjometr od czestotliwosci tez wlutowal to by moglo buczenia nie byc.
        musze to sprawdzic.
        zimnych lutow nie ma.

Skomentuj

Panowie szybka piłka co do 2x TDA 7294, Przy spisie elementów na dole jest coś takiego
          -2 LED LED2
          -2 LED opcja LED1 (dwukolorwa bipolarna)
          -FOT1 opcja fotorezystor
          O co chodzi z tą "opcją"

Skomentuj

to znaczy ze nie musisz tego montowac
            montujesz jak chcesz
            jest to optyczny limiter mocy

Skomentuj

Sygnał z laptopa powinienem podłączyć do wejścia nisko czy wysokopoziomowego oczywiście w mostku TDA7294 ?

Skomentuj

Do niskopoziomowego, jak będzie za słabo to trzeba zmienić jeden rezystor na płytce od wzmocnienia.

Skomentuj

ja bym podlaczyl do wzmaczniacza i dopiero ze wzmacniacza do wejscia wyskopoziomowego...
                  sluchanie samego suba jest bez sensu

Skomentuj

Na razie chcę sprawdzić czy wszystko działa, niestety coś ze wzmakiem jest nie tak, nie ma zadnego sygnalu na wyjsciu . Moze ktos juz mial ten problem to podpowie brat sadzi ze cos z funkcja Mute to moze miec wspolnego. Acha i co zamiast foto rezystora wlutować skoro tam nic nie mam
                    Last edited by Jimy-Adi; 14.10.2011, 14:42.

Skomentuj

nie musisz tego montowac
                      jak nie montujesz elementow OPCJA to poprostu ich nie montujesz i juz :p

podczas wlaczania zasiania slychac jakis puk czy cos?
                      lub jakis szum?

Skomentuj

Tylko trafo słychać i przy właczaniu tylko jak zalacza, dioda sie swieci i martwa cisza.

Skomentuj

odlacz od zasilania i szukaj bledow w montazu
                          pozniej daj bratu niech tez poszuka

Skomentuj

Niby jest wszystko ok ale dalej nie chodzi, chyba nie obedzie sie bez pomocy Pana Ireneusza .

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                              Na razie chcę sprawdzić czy wszystko działa, niestety coś ze wzmakiem jest nie tak, nie ma zadnego sygnalu na wyjsciu . Moze ktos juz mial ten problem to podpowie brat sadzi ze cos z funkcja Mute to moze miec wspolnego. Acha i co zamiast foto rezystora wlutować skoro tam nic nie mam
                              Ja miałem identycznie z moim wzmacniaczem. Po kilku dniach zorientowałem się, że zapomniałem o zasilaniu +12V pomiędzy R8 i R9 :( Straszna wpadka, ale przy okazji się czegoś nauczyłem...

Skomentuj

Nie rozumiem jak moge mieć zasilanie między R8 i R9 ?

Skomentuj

Zamontowałem nowe Tda i pojawił się dźwięk z tym że z ogromnymi zniekształceniami. Może ktoś ma jakieś pomysły od czego zacząć, jeśli nie to pewnie zrobie tak że cały układ rozłożę na poszczególne moduły bo pomysłów mi już brakuje.

Skomentuj

ja bym sie wpial sygnalem prosto w TDA i zobaczyl czy to wina filtrow czy samego wzmacniacza

Skomentuj

Chodzi o to ze bezposrednio do koncowki mocy? Jeśli tak to robiłem tak i zniekształcenia także były duże.

Skomentuj

bezposrednio czyli miedzy C18, R1 i C10

jezeli wtedy dzwiek jest znieksztalcony to masz skopana sama koncowke mocy

Skomentuj

Obok C18 zamiast fotorezystora powinno coś być wlutowane czy nic?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X