Zamieszczone przez agro199
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Wzmacniacz wyszedł dobrze sprawował się idealnie do piątku kiedy wszystko już zmontowałem na stałe na płytce metalowej jako wzmacniacz panelowy.* diyaudio.pl/obrazki.html *
Panel umieściłem w subie i testowałem. Byłem zadowolony z efektu. Suba podłączyłem do laptopa i odsłuchiwałem tylko niskie tony i było wszystko ok do czasu jak równolegle do wyjścia z laptopa podłączyłem drugi wzmacniacz(kino domowe) by przez kino leciały częstotliwości obcinane przez filtr aktywny subwofera to jest logiczne no i po około 30sek. cisza i subwoofer zaczął charczeć... i do tego charczy tylko w jednej pozycji przełącznika fazy bo w drugiej nic nie słychać. Prócz tego brak odpowiedniego wzmocnienia, jest lekki bas ale charczenie też, tam gdzie ma być bass jest charczenie i lekki bass.* diyaudio.pl/obrazki.html *
Co już sprawdziłem:* diyaudio.pl/obrazki.html *
-wymieniłem TL072 dalej charczy* diyaudio.pl/obrazki.html *
-ominąłem filtr dalej charczy* diyaudio.pl/obrazki.html *
-wymieniłem TDA dalej charczy* diyaudio.pl/obrazki.html *
- wymieniłem C1,C2, C3, C20, C21 dalej charczy* diyaudio.pl/obrazki.html *
Napięcie na stanby i mutte 10,4v
Głośnik sprawny testowany na innym wzmacniaczu
Gdzie mam szukać problemu?Last edited by regan3000; 27.04.2014, 17:22.
Skomentuj
-
Kabel sygnałowy sprawny. Co do przełącznika to zwykły przełącznik ON OFF ON do 6A. Mogę podejrzewać uszkodzenie TDA? Podawałem bezpośrednio sygnał na nóżkę 3 TDA zero efektu ale jak podałem na nóżkę 2 dzwięk był ale pierdzący strasznie zniekształcony i dość słaby. Więc problem jest po stronie samego TDA albo elementów z nim związanych.
Co do postu nie moge go już edytować.
Skomentuj
-
Wyciągnąłem TL072 z podstawki przełącznik fazy ustawiłem w pozycji OFF przez co tor sygnałowy filtra był oddzielony. Następnie podałem kablem sygnałowym jeden kanał bezpośrednio na nóżkę TDA. Wymieniłem już wszystkie elektrolity przy kostce TDA. Obawiam się uszkodzenia TDA ponieważ podaje na niego 41,5V a układ nie jest oryginalny aczkolwiek nie grałem nim długo ani głośno przed usterką wzmacniacz nie zdołał się nagrzać.
Skomentuj
Skomentuj