Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Działa, działa - rolę spełnia, spełnia - lepszy niż TDA - tak, więc po piernika to budować dalej i być dziesiątki lat temu z dźwiękiem?
    Sam sobie opowiedziałeś czemu budujemy kolumny na lepszych głośnikach. I dlaczego wg Ciebie zawyżamy poziom forum.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Nie ma rozpowszechnionego na forum projektu tranzystora z filtrami na jednej płytce,
    Już Ci pisałem - zrób to będzie. Najłatwiej wymagać.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Sam sobie opowiedziałeś czemu budujemy kolumny na lepszych głośnikach. I dlaczego wg Ciebie zawyżamy poziom forum.
      Ja wiem czemu i tego nie bronie - jednak popadać ze skrajności w skrajność nie zamierzam, i przesiadać się z TDA na jakiegoś Phassa czy Alepha. Żeby nie było - na tda nie słucham, po prostu podałem przykład.
      Na forum też szło się stopniowo w górę - od piezo > ARV >SC10n > STX > Seas > morel > Vifa > itd.. I różnice im dalej, tym były mniejsze. Tu tak samo - tranzystor wystarczy, jaki to już kto co chce.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Już Ci pisałem - zrób to będzie. Najłatwiej wymagać.
      To że na tym forum nie ma, to nie oznacza że w ogóle nie ma. Nie lubię wyważać wyważonych bram, co najwyżej je trochę bardziej otworzyć.

Skomentuj

Cześć
        Zbudowałem dzisiaj ten wzmak na 1 kostce TDA. Gdy go podłączyłem wszystko wydawało się być w porządku. Ale jak podgłosiłem to membrana zaczęła pukać, raz w tą raz w tą. Po przyciszeniu ten problem juz nie występuje. Włożyłem wzmak do panelu, gdzie obudowa TDA miała styczność z masami RCA. I nagle kostka wybuchła. Wlutowałem nową. Sprawdziłem cały obwód. I podłączyłem go znów w panelu. Po chwili cichej gry, wybuchł kondensator C4. Wymieniłem go. Podpiąłem zasilanie, głośnik lekko się wybrzuszył, ale nie wydaje z siebie żadnych dźwięków. Miał już ktoś taki problem? Co to może być?

Skomentuj

Na obudowie TDA jest ujemne napięcie zasilania , dlatego po zwarciu z masą poszedł układ .
          Przy montażu daj podkładkę izolacyjną , najlepiej mikową , aby odizolować elektrycznie obudowę układu od radiatora .
          To że membrana lata może być spowodowane :
          - głośnik free air
          - jakość źródła z którego podajesz sygnał
          - jakość nagrania
          - przesterowanie układu
          Układ nie posiada filtra subsonicznego więc może być przesterowany bardzo niskimi częstotliwościami.

Skomentuj

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Głośnik testowałem jak narazie bez obudowy więc dla tego pewnie lata. Przed tym 2 wybuchem, odizolowałem kostkę, ale widocznie zrobiłem to źle, bo sprawdziłem omomierzem i napięcie gdzieś przechodziło ;/. Masz może pomysł jak odizolować śrubę mosującą kostkę do radiatora? Niestety mi się to nie udało za bardzo.

Skomentuj

Najlepszym rozwiązaniem do dobrego dociśnięcia układu do radiatora jest dociśnięcie go płaskownikiem z dwoma śrubkami po bokach układu . Dokręcanie układu na jedną śrubkę nie daje dobrego docisku i powoduje słabe odprowadzanie ciepła . Przy użyciu tej kostki w subwooferze powinien ten docisk być optymalny .

Skomentuj

Tak więc zrobię. Muszę tylko zamówić nowe kostki. Chyba, że ktoś ma jakieś na zbyciu?

Skomentuj

Zamieszczone przez TOSZYBA Zobacz posta
                  Przed tym 2 wybuchem, odizolowałem kostkę, ale widocznie zrobiłem to źle, bo sprawdziłem omomierzem i napięcie gdzieś przechodziło ;/.
                  zapewne srubka nie byla odizolowana

Masz może pomysł jak odizolować śrubę mosującą kostkę do radiatora?

http://www.tme.eu/pl/details/ri-mni-...tic/mni-14-4/#

Skomentuj

Tulejek jest wszędzie pełno

http://allegro.pl/art-podkladka-tule...470014378.html

Jednak ja proponuje docisnąć układ małym płaskownikiem . Daje to docisk całego układu i wtedy odprowadzanie ciepła jest najefektywniejsze .

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                      Jednak ja proponuje docisnąć układ małym płaskownikiem . Daje to docisk całego układu i wtedy odprowadzanie ciepła jest najefektywniejsze .
                      jezeli gwint wykona sie poprawnie to jedna srubka wystarczy.
                      problem to wlasnie te poprawne nagwintowanie. no i M3 wielkiej sily nie zapewnia. jakby dali juz M4 to by bylo mocniej

Skomentuj

Cześć, kupiłem niedawno już nową kostkę i podłączyłem. Niestety nie słychać zupełnie nic. Głośnik lekko podnosi się, kostka podgrzewa, ale z głośnika nic nie słychać, nawet szumu. Której części wzmacniacza dokładniej się przyjrzeć? Co to może być?

Skomentuj

lepiej daj zdjecia tego ustrojstwa co zrobiles. moze masz jakies wady

Skomentuj

[IMG][/IMG]

Skomentuj

Wymień wzmacniacz operacyjny, wszystkie przewody sygnałowe na ekranowane, popraw luty bo na 98% masz gdzieś zwarcie przy okazji sprawdź czy płytka ma ciągłość scieżek. Uruchamiaj poprzez rezystory zabezpieczające na zasilaniu +/- lub żarówkę na pierwotnym uzwojeniu trafa bo znowu będziesz miał fajerwerki z TDA. Nie zakładaj radiator aż nie uruchomisz tego (przynajmniej będziesz wiedział że nie masz zwarcia kostki).
                              Wylutuj diode DZ3 i sprawdź czy ok.

Skomentuj

ta plytka ma kompletne sciezki?

Skomentuj

Cześć, kupiłem niedawno już nową kostkę i podłączyłem. Niestety nie słychać zupełnie nic. Głośnik lekko podnosi się, kostka podgrzewa, ale z głośnika nic nie słychać, nawet szumu. Której części wzmacniacza dokładniej się przyjrzeć? Co to może być?
                                  Czy jest podłączony prąd 230V ? Bez tego może nie ruszyć.

Skomentuj

Panowie jaki głośnik byście polecali do mostka TDA?

Skomentuj

Zaczynasz od " d... strony" . Na początek powinieneś pomyśleć jaki głośnik do pomieszczenia w którym masz zamiar go ulokować a później rozważać czym go napędzić .
                                      Mostek może oddać 120 - 140 W na obciążenie 8 ohm przy odpowiednio wydajnym chłodzeniu i solidnym zasilaczu .
                                      Głośnik więc 8 ohm a jaki to jest zależne już od kilku czynników takich jak pomieszczenie , do czego ten ten głośnik - subwoofer ? do muzyki czy do kina ?

Skomentuj

Pokój 16m, sub głównie do kina. Wspomagać ma Eltax'y moviemaxx.

Skomentuj

http://dl.owneriq.net/4/47bb22a4-c3b...77fb8017a9.pdf

O tym mówisz ?
                                          Jaki budżet na ten głośnik ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X