Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To co pokazujesz to nie jest to co szuka kolega. Jak mniemam szuka on mostka TDA zaprojektowanego przez Irka:)

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
      To co pokazujesz to nie jest to co szuka kolega. Jak mniemam szuka on mostka TDA zaprojektowanego przez Irka:)
      Dokładnie :) ma ktoś płytki irka na zbyciu? :)

Skomentuj

Pisales do irka? Może cos mu zostało?

Skomentuj

Jakiś czas temu pisałem, nie ma i podobno nie będzie miał

Skomentuj

Pozostaje samemu zrobic, albo któryś z kolegów będzie miał na zbyciu.

Skomentuj

To może uśmiechnij się ładnie do Irka, da pdfa na prasowankę. A Gavron z kolei od czasu do czasu robi hurtem jakieś większe ilości prasowanek, może i tę dorzuci do zestawu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                To może uśmiechnij się ładnie do Irka, da pdfa na prasowankę
                Nie musi się uśmiechać bo przecież są tu: http://diyaudio.pl/downloads/

Skomentuj

Ale może nawet jak nie ma interesu, nie?
                  A za interesem to jeszcze zostaje uśmiech do żony o żelazko... Albo do Gavrona

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    uśmiech do żony o żelazko
                    Do żony to nie o żelazko...

Skomentuj

Temat dość stary jak widzę, ale skoro mam pytanie to może mógł bym zapytać.
                      W ogóle na wstępie to chciał bym powitać bo pierwszy to post mój na forum tym jakże prześwietnym.

Pytanie jest następujące. Czy płytka 2xTDA... jest płytką narożną ? Montaż całego modułu następuje na rogu skrzynki suba ?
                      Last edited by matrix; 02.01.2016, 18:27. Powód: literówki

Skomentuj

? O co kaman
                        Przykrecasz radiator i patrzysz jak to zamocować
                        Ośki potencjometrow na zewnątrz

Skomentuj

Ale zakreciłeś że nie wiadomo o co chodzi. Jak na rogu? Nie mogę tego wyobrazić

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                            Pytanie jest następujące. Czy płytka 2xTDA... jest płytką narożną ? Montaż całego modułu następuje na rogu skrzynki suba ?
                            nie do konca
                            na jednej sciance plytki monujemy radiator, druga scianke mocujemy do blachy
                            caly panel montujemy gdzie chcemy :p

Skomentuj

Pytam bo w projekcie radiator z jednej strony a pokrętła montowane w płytkę z boku, przełączniki też z boku. Skoro potencjometry i przełączniki w blachę montażową czyli wystają to znaczy że radiator wewnątrz skrzynki ?

Ostatnie zdjęcia kolegi Pawła wyjaśniły że radiator chowa się wewnątrz...

A jest pytanie jeszcze. Co to za dioda na wyjściu wzmaka oznaczona jako WSKAŹNIK MOCY/LIMITER ?
                              Tak to widziałem oznaczane diaki a nie diody led.
                              Last edited by matrix; 02.01.2016, 19:34.

Skomentuj

to znaczy że radiator wewnątrz skrzynki ?
                                tak

Co to za dioda na wyjściu wzmaka oznaczona jako WSKAŹNIK MOCY/LIMITER ?
                                Tak to widziałem oznaczane diaki a nie diody led.
                                poczytaj irka opis. to led polaczony razem z fotorezystorem we wspolnej koszulce termoizolacyjnej

Skomentuj

Okej, co do tej diody już rozumiem. Kolejne pytanie. Jak zachowuje się układ w którym połączone są napięcia 24V i 12V tylko przez rezystor ? Jaki to ma cel ?
                                  Pytanie pomocnicze:
                                  Czemu większość rezygnuje z montowania układu APO i zasilacza pomocniczego ?
                                  Last edited by matrix; 02.01.2016, 21:24. Powód: literówki

Skomentuj

Jak zachowuje się układ w którym połączone są napięcia 24V i 12V tylko przez rezystor ? Jaki to ma cel ?
                                    ma to na celu stabilizacje napiecia
                                    jak to dziala? DZIALA! i to jest najwazniejsze
                                    irek to nie amator i wie co robi

Czemu większość rezygnuje z montowania układu APO i zasilacza pomocniczego ?
                                    z apo malo kto rezygnuje. apo dziala rowniez bez trafa pomocniczego
                                    trafo pomocnicze to dodatkowy koszt, a kazdy kto buduje wzmacniacz na TDA chce minimalizowac koszty

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      irek to nie amator i wie co robi
                                      Nie twierdzę że kolega Irek to amator, nigdy takie słowo nie padło z mojej klawiatury, wręcz jestem pełen podziwu.

ma to na celu stabilizacje napiecia
                                      Dziswna ta stabilizacja, jeszcze takiej nie widziałem, ale mało siedzę w "analogówce"

DZIALA! i to jest najwazniejsze
                                      Skoro działa to spoko, tylko ja lubię poznać zasadę działania i stąd moje pytanie.

z apo malo kto rezygnuje. apo dziala rowniez bez trafa pomocniczego
                                      To po co w takim razie trafo pomocnicze ? Jak dla mnie ze schamatu jasno widać że trafo pomocnicze jest konieczne, bez niego nie załączy się przekaźnik, wszak zasilany jest z napięcia które wytwarza właśnie trafo pomocnicze.

trafo pomocnicze to dodatkowy koszt, a kazdy kto buduje wzmacniacz na TDA chce minimalizowac koszty
                                      Z tą minimalizacją kosztów to też dla mnie trochę dziwne czytając posty na forum. Wielu pisze że kupiło sprzęt za 2500zł, ten kupił głośniki czy kolumny za 5tys a tu mowa o minimalizacji kosztów rzędu 30zł ?
                                      Last edited by matrix; 03.01.2016, 14:20. Powód: literowki

Skomentuj

Jak nie ma trafa pomocniczego to przekaźnik zasilany jest z trafa głównego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                          Jak nie ma trafa pomocniczego to przekaźnik zasilany jest z trafa głównego.
                                          No raczej nie sądzę. Jeden biegun cewki przekaźnika załączany jest od masy przez tranzystor T2 a drugi biegun powinien być zasilany z 24V. Przekaźnik na 24V nie zapnie się jeśli podłączymy mu 12V. A 12V bierze się z diody stabilizującej DZ4. Biorąc pod uwagę że na drodze znajduje się jeszcze rezystor R30 o wartości 1k to tym bardziej szans na załączenie się przekaźnika nie ma.

Nie odbierajcie moich wypowiedzi źle. Najzwyczajniej widzę kilka rzeczy które są dla mnie dość dziwnie podłączone i chciał bym zrozumieć zasadę ich działania.
                                          Last edited by matrix; 03.01.2016, 15:13. Powód: liter

Skomentuj

Czaruję...
                                          X