Kości raczej nie , watpie zebym mial takie szczescie i 2x kupil zepsute pary, no nic pozostaje to zrobic od poczatku na poszczegolnych modulach akurat wolne jest to sie pcb porobi :)
Muszę się pochwalić :P Dawno dawno temu zacząłem robić wzmacniacz, jednak szybkie i niedokładne działanie skutkowało nie działaniem układu :P Dzisiaj skończyłem ostatnią próbę i wreszcie się udało :) Odpalił za pierwszym razem i gra rewelka :) Dziękuję Autorowi za udostępnienie plików i polecam zbudowanie chociażby dla szkolenia umiejętności :)
pozdrawiam wszystkich forumowiczów - pierwszy post więc wypada
mam kilka pytań odnośnie tego układu , odrazu zaznacze ze nie mam rozległej wiedzy z zakresu elektroniki - ale chcem te cudo kiedyś złożyć (ten podwójny) , a najlepiej 2 - do auta i do domu - stąd moje pytanie , czy da rede podpiąć ten wzmacniacz w samochodzi bez zadnego trafo ?? jeśli tak to pewnie wyciśniemy polowe podanej mocy?
kolejna sprawa - jaki bylby koszt zlozenia takiego ukladu - od A do Z , wszystkich elementów
i ostatnie pytanie z innej beczki - myślałem o złożeniu suba na 2 przetwornikach ( np. STX-8-1-5-250-8 ,wolal bym coś z np. peerless-a ale koszta .... ) ale jeden pracował by w komorze zamkniętej a drogi BR ?! np. zamknięta komora i gł. z przodu, br i drogi głośnik z dołu ? czy takie rozwiązanie ma szanse zagrać przynajmniej poprawnie ?
najlepiej 2 - do auta i do domu - stąd moje pytanie , czy da rede podpiąć ten wzmacniacz w samochodzi bez zadnego trafo ?? jeśli tak to pewnie wyciśniemy polowe podanej mocy?
zeby to podlaczyc w samochodzie potrzebujesz przetwornicy napiecia...
taki zabieg jest nieoplcacalny - taniej i lepiej kupic gotowy wzmacniacz samochodowy
jeden pracował by w komorze zamkniętej a drogi BR ?! np. zamknięta komora i gł. z przodu, br i drogi głośnik z dołu ? czy takie rozwiązanie ma szanse zagrać przynajmniej poprawnie ?
bez sensu
a jak masz zamiar robic suba na takich 2 glosnikach to juz lepiej je zasilic SUB300 KUPIONYM u irka (z taka wiedza lepiej nic nie budowac)
nie wiem czy bez sensu , zlozylem kolumny na morel dms30s /peerless-ach hds 830875 /i 3 peerless sds , te 3 pracują w ;linii transmisyjnej i schodzą do 28 , swojego czasu hds pracowal razem z nimi( w sensie - nie byl cięty od dołu) tylko ze w oddzielnej zamkniętej - gralo to rewelacyjnie , szybko i sejsmicznie
ale z subwooframi nie mam doświadczenia - więc nie bede sie klucil ... mialem u siebie suba elac-a , bardzo fajny swoją drogą , kumpel zaplacil za niego 1500 - modelu nie pamiętam , głośnik od dołu br z przodu , przy cichszym słuchaniu bardzo fajnie poprawial dol pasme , ale głośniej - wogole go nie bylo słychać ...
dodam tylko ze nie mialem zamiaru składać tego wzmacniacza samemu - tak jak zauwazyles z moją wiedzą to bez sensu ( teściu jest elektronikiem ), a nie wiedzialem tez o o istnieniu sub300 i możliwości kupienia za przyzwoite pieniądze
Jak sprawdzić sygnał z telefony ? Mam problem z tym wzmacniacze. Wszystko złożone, dioda świeci ale dźwięku nie ma. Chciałbym sprawdzić czy sygnał wchodzi na końcówkę, ale nie wiem jak. Miernikiem to pokazuje mi 0.
Mam wytrawioną płytkę do mostka TDA ale nie wyłączyłem funkcji "dopasuj do obszaru zadruku" i otrzymałem 96% właściwej płytki:( Czy mogę ją wykorzystać czy robić nową we właściwej wielkości? Pozdrawiam
Dokładnie wiec dlaczego Pan Irek zaproponował 150? Powiedzmy że zakupię ten transformator 2x28 200w i nie będę słuchał na maks czy tadki także wcześniej zakończą swój żywot??
Czy ktoś może orientuje się jak zmierzyć moc pobieraną przed wzmacniacz w stanie spoczynku? Tzn mam zbudowany wzmacniacz na pojedynczym tda i transformatorze 2x22V 100W i zastanawiam się czy dużo pobiera prądu, kiedy jest włączony, ale nie ma sygnału. Zastanawiam się czy warto budować do takiego wzmacniacza moduł APO, który jest na tym forum. Czy wystarczy, że podłącze szeregowo amperomierz i wyliczę to z wzoru P=U*I?
Dziękuję za tak błyskawiczną odpowiedź :) Czyli rozumiem, że chyba nie warto się tym przejmować? Bo jeśli dobrze zrozumiałem to w sumie tylko te kilka W?
Skomentuj