Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mistrzowie,
    zmontowałem wzmacniaczyk [mostek TDA] ale jak dotykam obudowy to zaczyna buczeć, czyli powinienem jakoś ją uziemić, jakiś pomysł?, czy wystarczy jak przylutuje do obudowy potencjometrów jakiś kabelek i poprowadzę go gdzieś [tylko gdzie]?

Skomentuj

proponował bym do masy :wink:

Skomentuj

za radą Irka po prostu wywaliłem podkładki plastikowe ktore były po obu stronach chincha przez to masa ze źródła stykła sie z obudową... DZIAŁA !! nic nie pierdzi nic nie szumi :-)

PS tylko przed czymś takim warto się upewnić czy radiatory są oddzielone od radiatorków TDA bo moze być ciepło

Skomentuj

witam wszystkich zakupilem mostek od Irka ale jestem poczatkujacy i nie wiem jak powinien byc przymocowany radiar do TDA mam od irka w zestawie taka zielona belke takie dwa przezroczyste prostokaciki i taki zel- domyslam sie ze to wlasnie do mocowania z raditorem ale czy moglby mi ktos napisac po kolei jak i co czy radiator powinien byc odzielony czyms od blachy montazowej i jaka optymlna grubosc blachy montazowej. pozdrawiam

Skomentuj

tda powinny byc oddzielone od radiatora wlasnie tymi podkladkami ktore dostales w komplecie, posmaruj tda pasta, przylorz podkladke i jeszcze raz posmaruj pata, dokrec do raiatora tak zeby sie trzymalo
            jak tak zrobisz to nie beziesz musial martwic sie o mocowanie radiatora do obudowy, mysle ze alu 3mm PA6 wystarczy

Skomentuj

dzieki damiani! co do mocowania to wydawalo mi sie (tak mi przynajmniej wynikalo z ptojektu blachy montarzowej) ze plytka wzmacniacza jest przymocowana do radiatora a konkretnie TDA a on do blachy, nigzie nie widzialem aby to plytka byla mocowana do blachy

Skomentuj

Zamieszczone przez edi79
                nigzie nie widzialem aby to plytka byla mocowana do blachy
                i tez tak wlasnie jest :) tda do radiatora i radiator do obudowy

Skomentuj

a raditor odzielony czyms od blachy zeby sie nie nagrzewala?bo radiator ma byc w srodu budy suba

Skomentuj

pamietaj ze na tyle tda jest napiecie ujemne a nie masa. czyli jezeli tda beda odzielone od radiatora to mozesz robic z nim co chcesz, nawet lepiej jak bedzie przymocowany do "blachy", nawet mozesz go posmarowac ta pasta termoprzewodzaca co dostales i mocno dokrecic, bedziesz mial wiekszy radiator :)

Skomentuj

przymocowalem radiator do tda i do blachy nie jestem eletronikiem jak sprawdzic czy dobrze jest odzielony radiator od tda? zanim podlacze do pradu wszystko?

Skomentuj

edi79, najłatwiej ohmomierzem, tzn. łapiesz za radiator i po kolei za wszystkie nóżki tranzystorów. Jak rezystancja między radiatorem i nóżkami będzie dążyła do nieskończoności to znaczy, że wszystko jest w porządku.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Gotowy uruchomiony uklad kosztuje u mnie 63zl a wersja mostkowa z trafem czuwania 120zl.
                          Wersji na STK nie bedzie! Bedzie sam preamp do suba i wzmacniacz na mosfetach duzo tanszy niz STK i tez 200W.
                          nieznam sie zabardzo ale czy to juz jest gotowy wzmak dla suba? czy cos do tego jeszcze dolozyc?jak tak to co i ile wyniesie mnie na 'oko' gotowy wzmak tego typu...pozdrawiam!

Skomentuj

nie czytałem całego tematu, ale za 63zł masz u irka gotowy wzmak i potrzebujesz do tego jeszcze tylko transformator odpowiedni. ( 100zł trafo nowe )

Skomentuj

100zł za trafo ? Aż tak 100va trafa drogie nie są , tym bardziej typowe - 2 x 24vac.

Skomentuj

a radiatora nie trzeba przypadkiem dokupic??

Skomentuj

z tego co pamiętam radiator jest.

Skomentuj

Witam. Chcałbym taki wzmacniacz podpiac pod altusy75. I miałby ktos jakis schemat?? Byłym wdzięczny :) GG:7562699

Skomentuj

puma15, pierwszy post i juz sie osmieszyles...
                                      przeciez tego jest pelno i nawet gotowe KITy mozesz kupic. a ten tutaj jest konkretnie do suba

[ Dodano: 2008-03-27, 20:33 ]
                                      ktos mi zglaszal ze linki nie dzialaja - podaje link do obu wzmacniaczy

http://rapidshare.com/files/102846170/TDA_do_suba.exe

Skomentuj

Czy do mostka TDA trzeba coś dodatkowo wlutowywac (z poza listy części) od strony druku, czy wszystko już jest na schemacie montażowym pokazane od góry?

Skomentuj

Jesli chodzi o moj uklad mostka TDA to ja dolutowuje jeszcze miedzy wyjsciami czyli na glosniku szeregowy dwojnik 10om i 100nF zmneijsza on podwzbudzanie koncowki na glosnikach o duzej indukcyjnosci. Typowo sa to glosniki z cewkami od 50mm w gore.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X