Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bo jest wymagana odpowiednia sekwencja pojawiania sie napiec. Najpierw ma sie pojawic zasilanie glowne potem ma sie wlaczyc wzmacniacz (stby) a pozniej wlaczyc sygnal (mute). Wylaczenie musi najpierw wylaczyc mute a potem stby. Taka sekwencja zapewnia ciche i bezpieczne wlaczanie i wylaczanie wzmacniacza. Aby wogule wlaczyc uklad wystarczy podpiac nozki mute i stby do napiecia >4V ale czy bedzie to bezpieczne dla ukladu to tego nie wiem.

Skomentuj

Bardzo dziekuje Irku za pełne wyjasnienie.

Skomentuj

Poproszę o schemat, płytkę, spis elementów itp. itd. czyli wszytsko co mi jest potrzebne do złożenia tego wzmacniacza - te linki na pierwszej stronie tematu nie działają.

Mój mail: azborowski@wi.ps.pl

Skomentuj

bylo strone wczesniej http://rapidshare.com/fil...TDA_do_suba.exe

Skomentuj

no to ci mowie ze strone wczesniej Pawel S., podawal link :razz: zobacz sobie

Skomentuj

Mógł by ktoś wrzucić te schematy do wzmacniaczy na inny serwer, bo mam radiówkę i od 2 dni nie mogę tego pobrać. Ktoś o takim IP jak ja ciągle coś ściąga. :sad:

Skomentuj

wojtek9104, zobacz to :)

http://www.mediafire.com/?sharekey=1...595be01d3b6bc5

Skomentuj

Warg, dzięki wielkie :grin:

A ma ktoś jeszcze spis elementów do tego na pojedyńczym tda??

Skomentuj

Witam
                    Panie Irku pisze tutaj poniewaz jako nowy uzytkownik nie moge wysylac PW. Czy posiada Pan jeszcze te moduły na sprzedaż, lub czy ktoś z forumowiczów chciałby sie takowego pozbyć?
                    pzdr

Skomentuj

dwa posty wyżej zobacz...

Skomentuj

Tamto ogloszenie jest juz niestety nieaktualne, dlatego pytam tutaj :)

Skomentuj

Porobilem podstawowe pomairy wzmacniacza z mostkiem TDA7294 na plytce od Irka.

Zasilanie:trafo 300VA
                          Napiecie po stronie wtornej (z podlaczonym wznacniaczem, ale bez wysterowania) wynosi 2x24,7V (stalego na kondensatorach plus minus 33,4V). Z pelnym wysterownaiem 33Vsk na 8omach napiecie z trafa wynosi 2x22,8V (stalego na kondensatorach plus minus 26,8V).

kondensatory 10mF. Moc max 130W (33Vsk), powyzej znieksztalcenia.

Pobor mocy z sieci przy pelnym wysterowaniu 260W, 325VA, cosfi=0,8.

Skomentuj

czy testowal ktos moze obciazenie mostka TDA tylko 4Ω ?
                            bo tak sie sklada ze mam na zbyciu trafo ok 2x20VAC i ARN226 4Ω
                            myslalem zeby z tego zlozyc suba aktywnego. jako ze napiecia zasilania niskie to aby w pelni wysterowac ARNa myslalem o mostku. wytrzyma? czy nikt tego nie testowal?

Skomentuj

ja testowałem , ale 2x17vac, daaawno temu, w porządku działało, aczkolwiek to było wieki temu :)

Skomentuj

Nie testowalem bo raczej nei ma to sensu - wystaczy spojzrec na datasheet. Z tego trafa co masz to 70W/4om uzyskasz ale na normalnym wzmacnaiczu na tranzystorkach, ew jak mostek to dwa wzmaki po 2om.. zalezy jakie trafo mocne.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                  Z tego trafa co masz to 70W/4om uzyskasz ale na normalnym wzmacnaiczu na tranzystorkach
                                  chyba jak polacze uzwojenia szeregowo :lol:
                                  az sobie zloze tego TDA na testy :P
                                  plytka jest, trafo jest, scalaki sa, radiatory od prockow sa tylko brak checi na wiercenie kilkudziesieciu otworow :???:

Skomentuj

No moze 70W nie, ale 50 peewnie da rade.

Skomentuj

Ktos kiedys bral odemnie mostek TDA do glosnika 4omowego, zalecalem trafo 2x17V przy ktorym powinna byc katalogowa moc bez uszzcerbku dla TDA. Jak to sie sprawuje w praktyce to nie wiem bo TDA ma rozne dzwine zabezpieczenia ktora albo dzialaja za wczesnie albo wogule.

Skomentuj

Głownie zabezpiecznie nadpradowe okolo 10A. Czyli dupa.

Skomentuj

juz zabralem sie za skladanie wiec sam to przetestuje

mam jeszcze jedno pytanie.
                                          przekaznik jest na 24V. ja mam na stanie przekazniki sterowane 12V. czy wystarczy zmiana trafa czuwania na takie z nizszym napieciem? bo z tego co widze to to trafo zasila tylko przekaznik...
                                          trafa takiego rozmiaru tez mam ale nie wiem jakie maja napiecia - zaraz je poszukam

[ Dodano: 2009-01-09, 12:40 ]
                                          mam ts2/14 2VA 220/8.2V 0.22A
                                          i ts2/15 2VA 230/10V
                                          nadaje sie do przekaznika 12v?

[ Dodano: 2009-01-09, 13:31 ]
                                          i jeszcze jedno
                                          czy potencjometry moga byc 47k? bo mam komplet takich a 100k mam tylko liniowy :???:

[ Dodano: 2009-01-09, 14:08 ]
                                          jednak trafo ma 2x22VAC wiec pomysl z 4ohm ARNem odpada :???:
                                          bede musial naprawic GDN 25-100-8 sc :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X