Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak pisałem ustawiłem prąd na 200mA i nagle lawinowo zaczął wzrastać prąd i mosfety poszły z dymem. Zasilanie było +-49V. Proponuję Ci zrób tak samo jak ja i opisz efekty.

Te 600W toshiby pewnie wytrzymają tylko w jakim okresie czasu? Nota katalogowa podaje że przez 1ms przy 25C wytrzymają 1500W.

->Bekcs eKm
    A6023 10cm wystarczy dla dwóch par.

Skomentuj

pisales ze ustawiles 1A? co by sugerowalo przy napieciu 100V ze wydzieli sie z kazdego trana 50W (rozumiem ze byla jedna parka) co jest juz wartoscia bardzo duza jak na tej wielkosci obudowe.
      Jak bede mial okazje to ustawie 200mA ale nie sadze zeby tak maly prad mogl cos popsuc. Na IRF540 robilem testy chyba na 100mA ktory po ochlodzeniu wzmaka mial 160mA i nic sie nie dzialo, zasilanie ok. +-40V

A6023 10cm to nada sie do wzmacniacza o mocy blisko 300W.

Skomentuj

irek, ile maksymalnie udaloby mi sie wyciagnac z 2 par IRFP250N przy 4ohm i 8ohm i przy jakim napieciu?

Skomentuj

Bekcs eKm, google nie boli :) - poszukaj not katalogowych

Skomentuj

parka irfp150N jest zdolna do wyprodukowania ok 200W w plytkiej klasie AB oczywiscie przy dobrym montazu na radiatorze i odpowiednim chlodzeniu.
            Aby osiagnac taka moc na 4 czy 8omach bardzo latwo policzyc jakie powinno byc napiecie zasilania.

Skomentuj

Nie działa mi link z dokumentacją z pierwszego posta :???:

Skomentuj

Gdybyś przeczytał cały temat to byś znalazł to:
                http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2762.pdf

Skomentuj

Pytanie do Irka:
                  Czy w opisie układu w pod punkcie :"100W, 200W a może .. więcej" jest bład?
                  A mianowicie w opisie przy zastosowaniu tranzystorów IRFP 240 jest napisane, aby zmienić rezystory R21-32, R35-37. Czy nie powinno być R21-23, R35-57 na 0,15R?

Skomentuj

powinno byc R21-23 (pomylka w kolejnosci cyfr) oczywiscie kazdy wie ze chodzi o rezystory zrodlowe a jak widac i Ty popelniles blad bo napisales R35-57 a powinno byc R35-37 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
                      R35-57 na 0,15R?
                      Pytałem się o błąd a sam go popełniłem:)

Oczywiście miało być 37.

Skomentuj

Włączyłem jedną końcówkę i dałem na połowę głośności, podłączyłem równolegle kolumny od tej wieży http://www.bazarcen.pl/product_361001.html co dało 4,5ohm. Prąd spoczynkowy przy ciepłym radiatorze wzmacniacza wcześniej ustawiłem 35mA. No teraz tak gra już tak z godzinę na połowie rozkręconego potencjometru. W domu głośno. Więcej nie podgłaszam bo zaraz sąsiad przyjdzie. Radiator po godzinie ma na tranzystorze 52 stopni a na radiatorze 43 stopni. Wsio jest ok czy jednak po takim czasie za gorąco lub coś?

Skomentuj

Zamieszczone przez DJ Pablo
                          Radiator po godzinie ma na tranzystorze 52 stopni a na radiatorze 43 stopni. Wsio jest ok czy jednak po takim czasie za gorąco lub coś?
                          a jaki radiator?
                          po godzinie to musi sie nagrzac. a temperatura jest zalezna od wielkosci radiatora

Skomentuj

Takie radiatory mam.

Skomentuj

tranzystory wytrzymuja grubo ponad 100stopni i jedyne zmartwienie to to zeby sie nie poparzyc.

Skomentuj

Boże to aż tak można "cisnąć" ten wzmacniacz? :)

Skomentuj

Kazdy tyle moze, krzem wytrzymuje 150 st. Tylko po co? Problemy ze stabilizacja pradu spoczynkowego przy takiej temeratuzre, znieksztalcenia w polprzewodnikach pojawiajace sie przy tak wysokich temperaturach itp. Granica sensowna jest 70st - kiedy juz mozna sie zdrowo poparzyc. Zabezpiecznie powiedzmy na 90st i gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                    znieksztalcenia w polprzewodnikach pojawiajace sie przy tak wysokich temperaturach
                                    ze co? jakie znieksztalcenia?? Akurat irfp250N maja katalogowo 175stopni a przy testach wytrzymywaly ponad 300stopni!! Trzeba jeszcze umiec odroznic temperature radiatora od temperatury polprzewodnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      ze co? jakie znieksztalcenia??
                                      Temperaturowe.
                                      Polecam ksiazke Douglasa Selfa - "Audio Power Amplifier Design Handbook"

Skomentuj

witam

nie moge znalezc schematu i dokumentacji tego wzmacniacza... link z pierwszego postu nie dziala... gdzie moge sie czegos wiecej dowiedziec??

Skomentuj

http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=45357 masz pdf'a ze schematem itp

Skomentuj

Czaruję...
                                          X