Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witam! Czy płytka Uniampa V1 a V2 to jest to samo? Czy różnią się tylko datą na płytce?Last edited by marcin55246; 01.05.2015, 14:11.
-
Gdzies masz przebicie w okolicy napiecia sieciowego, moze trafo a moze tylko polaczenia. Sam wzmacniacz nie ma z tym nic wspolnego.
Zostaw komentarz:
-
Dziękuje za podpowiedzi. Pomogło dokręcenie tranzystorów. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Po dotknięciu przewodu od masy sygnałowej do uziemienia wywala mi różnicówkę, a jeżeli trzymam masę sygnałową w ręce i dotknę uziemienia to dość mocno kopie, czy tak powinno być da się jakąś to zabezpieczyć?
Zostaw komentarz:
-
Sprawdź docisk tranzystorów do radiatora. Sprawdź temperaturę tranzystorów i radiatorów dla każdego kanału. Tak na początek :)
Zostaw komentarz:
-
Tak być nie powinno. Kanały powinny pracować tak samo. Gdzieś masz błąd skoro sie grzeją.
Zostaw komentarz:
-
Witam,
złożyłem wczoraj uniamp'a napięcie na rezystorach ustawiłem na 6mv na wyjściach jest niecałe 20mv ale zauważyłem że temperatura na tranzystorach mocy w lewym kanale jest dość wysoka a w prawym tranzystory są chłodne. Czy to tak powinno być? Wolę zapytać przed podłączeniem całego transformatora.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaJest na to jakaś reguła(dla np. 250W,350W) niestety nie wykorzystuje softstartu.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postao bezpiecznik sieciowy na pierwotnej gałęzi.. Jest na to jakaś reguła(dla np. 250W,350W) niestety nie wykorzystuje softstartu.
Zostaw komentarz:
-
Witam, mam pytanie. Głównie do Pana Irka - ale może ktoś mi udzieli odpowiedzi która mnie zadowoli. A mianowicie. Jaki bezpiecznik zastosować do transformatora toroidalnego wykorzystanego w ww. projekcie chodzi o bezpiecznik sieciowy na pierwotnej gałęzi.. Jest na to jakaś reguła(dla np. 250W,350W) niestety nie wykorzystuje softstartu.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez lonevolf Zobacz postaalbo jeden transformator z dodatkowymi odczepami pod jvc? a tak na marginesie polowałem na tego jvc na ebayu :crying:
U mnie ten JVC kurzył się od 3 lat i miał wylądować na allegro :)
W przyszłym tygodniu spróbuję podłączyć pod jedno trafo i sprawdzę jak to będzie działać. Od kilku dni gram na osobnych transformatorach i wszystko w porządku.
A te kilka elementów steruje wskaźnikami :)
Last edited by Trol.; 09.04.2015, 20:39.
Zostaw komentarz:
-
Dzięki, tak też obstawialem ale wolałem się upewnić, teraz nir pozostaje nic innego jak podłączyć.
Nie wiem ogólnie bo różne opinie teraz na forum chodzą o konstrukcjach ale proces montażu, zaplecze wsparcia technicznego oraz szereg zabezpieczeń powoduje że każdy kto chce zacząć co kolwiek składać powinien właśnie zacząć od uniego, z resztą koszt taki że powinien to być swojego rodzaju wręcz obowiązek.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaJednak jak wyłączę trafo na emiterowych od razu spada, ale rośnie na wyjściu, czy to normalne bez podpiętych głośników ?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Trol. Zobacz postaPozostaje zamontować dwa transformatory jeden do zasilania układów JVC, a drugie trafo do Uniampa, tak?Last edited by lonevolf; 07.04.2015, 20:47.
Zostaw komentarz:
-
Więc tak, odpaliłem po kolei przez rezystor, prąd ok, rez nie grzeje się więc podłączyłem bez oba kanały (trafo do uruchomienia 2 x 28V).
Na prawym około 30mV a na lewym coś około 50mV, na emiterowych jak na foto 6-7mV :
Jednak jak wyłączę trafo na emiterowych od razu spada, ale rośnie na wyjściu, czy to normalne bez podpiętych głośników ? Nie jestem pewien czy przy włączeniu na chwile również nie jest na wyjściu około 202mV
Czy po prostu podłączyć głośniki i zobaczyć jak gra
Zostaw komentarz:
-
Przecież do zasilania samego preampa nie potrzebujesz aż tak wielkiego trafa, jeśli nie pójdzie na jednym, to dorzucić jakieś mniejsze o wymaganych parametrach i gotowe.
Zostaw komentarz:
-
Zasilacz został usunięty razem z końcówką mocy JVC :) Spróbuję na jednym trafie jeśli pojawi się brum to zastosuję dwa transformatory, jak coś to wyrzucę trafo JVC, zrobi się więcej miejsca w obudowie.
dzięki
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Trol. Zobacz postaCzyli nie mogę zrobić tak żeby ten układ zasilić z kondensatorów filtrujących uniampa?
Zamieszczone przez Trol. Zobacz postaPołączyłem sygnał z equalizera JVC do RCA uniampa i żadnego brumu czy buczenia nie zauważyłem
Zamieszczone przez Trol. Zobacz postaPozostaje zamontować dwa transformatory jeden do zasilania układów JVC, a drugie trafo do Uniampa, tak?
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: