Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• mirro---
    replied
    I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Czy jest potrzeba parowania tranzystorów w stopniu wejściowym?

Zostaw komentarz:

• Adzik94
    replied
    Wszystko jest ok nie ma żadnych błędów. Montuj tak jak jest i odpalaj.

Zostaw komentarz:

• mirro---
    replied
    Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
    Na schemacie masz 0R czyli zworka.
    No właśnie. A myślałem, że to błąd, bo w sąsiednim kanale w tym samym miejscu jest 10ohm. Dzięki.

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    Na schemacie masz 0R czyli zworka.

Zostaw komentarz:

• lukasz4679
    replied
    Spójrz na schemat

Zostaw komentarz:

• mirro---
    replied
    A ja mam pytanie co do R71. Jest podana wartość 0ohm (zwora), a w drugim kanale w tym samym miejscu jest rezystor 10ohm (R13). Czy ta niesymetria jest celowa czy to tylko błąd i w miejsce R71 też trzeba wlutować rezystorek 10ohm??
    Chodzi mi o wersje v2

Zostaw komentarz:

• dragon
    replied
    Irek: mam pewien zasilacz impulsowy z wyjsciem 2x48VDC i chciałem go sprawdzić pod uniampem. Wywaliłem bezpieczniki i wlutowalem się na próbę odpowiednio do diody D7 i D8. Napięcia na tranzystorach są, ale na wyjściu cisza. Z schematu wywnioskowałem że ciche włączanie/wyłączanie potrzebuje napięcia AC. Jest szansa żeby to ominąć ?
    Last edited by dragon; 03.06.2014, 18:29.

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
    Nie wykręcaj sie teraz, bo posty są inaczej sformułowane.
    Prosze bardzo dla przypomnienia:

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Zamieszczone przez _NATAN_5064

W złącza C-E t17 wstawiłem diode 1n4148

Gratulacje!! Twoja glupota nie zna granic!! Szkoda na ciebie czasu.
    Ocenilem to co zrobiles i to byla glupota :) Jak sie potem okazalo zrobiles to za sprawa "nauczyciela" wiec to jego dokladniej ocenilem. Masz szczescie, bo wyszlo na to ze to nie o tobie pisalem wiec nie ma mowy o zadnym obrazaniu Twojej osoby!

Chyba juz wyczerpales moj czas, szkoda ze nie na kwestie elektroniczne ale to juz twoja strata.

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    Nie wykręcaj sie teraz, bo posty są inaczej sformułowane. A jeśli było to poruszane to znajdź mi ten fragment. Jedynie znalazłem podobny problem ale ktoś w końcu dogadał sie na pw i ucichło. Chyba ploter o tym pisał na ok 120 strony. Napisałem do Ciebie na pw bo myślałem że dostane jakąś sensowną odpowiedź ale sie grubo myliłem. Z mojej strony temat zamknięty. RIP ..

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Znaczy ze jak ktos samemu cos proboje o jest idiota ? Nie masz prawa mi ubliżać, i krotko mowiac nie zycze sobie tego, co kolwiek ci sie wydaje. Jesli masz wątpliwości to przypomnij sobie regulamin, jako moderator powinies wręcz dawac wzór jego przestrzegania.
    Napisalem tylko o Twojej elektronicznej glupicie a idiota nazwalem twojego nauczyciela. Jesli to nauczyciel elektroniki a nie geografii to jak nabardziej mu sie to nalezalo. To co zrobiles bylo mega glupie i nie tylko ja tak uwazam.

Szkoda tylko ze trace czas odpisujac ci na maile a ty robisz to co robisz i nawet nie chce ci sie poszukac a wszystko o ukladzie zabezpieczen bylo opisane i to nie raz.

Zostaw komentarz:

• raven1985
    replied
    Irku tym razem już przesadziłeś i to mocno .

Fakt jednak, że wsadzenie diody tam to wyjątkowo kiepski pomysł był .
    Trzeba było wcześniej zapytać .
    Jest to kolejny przykład, że jak się bierze za składnie nawet kitu to minimum wiedzy jest potrzebne, bo pierwszy nawet błahy problem okazuje się nie do przeskoczenia .
    W tm wypadku wystarczyło znać prawo Ohma i wiedzieć , że spadek napięcia na złączu B-E jest ~0.7V .
    Tyle starcza do wyliczenia niemal wszystkich napięć i prądów w całym wzmacniaczu .

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    Znaczy ze jak ktos samemu cos proboje o jest idiota ? Nie masz prawa mi ubliżać, i krotko mowiac nie zycze sobie tego, co kolwiek ci sie wydaje. Jesli masz wątpliwości to przypomnij sobie regulamin, jako moderator powinies wręcz dawac wzór jego przestrzegania.
    Last edited by _NATAN_5064; 24.05.2014, 21:26.

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Skoro dalej uważasz każdego, kto ma mniej wiedzy i doświadczenia niz Ty
    Nie kazdego, tylko ciebie. Bo wiekszosc ludzi zanim cos zrobi pyta jak ma to zrobic i wspolnie na forum im w tym pomagamy.

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    Moze i wiedze masz ale kultury i pokory za grosz... Skoro dalej uważasz każdego, kto ma mniej wiedzy i doświadczenia niz Ty to tylko pogratulować ubóstwienia swojej jakże światłej osobistości. Pozdrawiam z calego serca, i zycze pomyślności

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    To powiedz nauczycielowi ze jest idiota!! A jak ci brak odwagi to daj mi do niego namiary to sam mu to powiem!!

Ten tranzystor pracuje w ukladzie zrodla pradowego a nie klucza! W kolektorze i emiterze ma po rezystorze 4,7k. Dioda zenera ustala napiecie odniesienia na bazie o wartosci 12V a wiec na kazdym rezystorze odklada sie ok 11,5V wzgledem obu polowek zasilania. Dzieki tym napieciom zostaja uruchomione zrodla pradowe (dodatnie i ujemne) zasilajace stopnie wejsciowe wzmacniacza.

Skoro uklad zabezpieczen niedopuszcza do uruchomienia wzmacniacza to zamiast na sile go uruchomic to nalezaloby najpierw uruchomic uklad zabezpieczen! To co zrobiles moglo spowodowac tylko powazne uszkodzenie wzmacniacza wiec gratuluje pomyslowosci zeby juz nie pisac glupoty. I jak juz sie dowiedziales wstawienie diody zamiast rezystora nie uruchomilo wzmacniacza. Mozna bylo to zrobic wstawiajac zamaist tranzystora rezystor ale skoro ty i twoj nauczyciel wie lepiej a szkoda ci czasu az ci ktos odpowie to baw sie dalej sam. Tak jak sam mi napisales w mailu ze sobie poradziles i bez laski no wiec radz sobie. Powodzenia.

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    Wstawilem diode zeby wzmacnaiacz sie uruchomił, w ten sposób dowiedzialem sie co jest uszkodzone czy wzmacniacz czy zabezpieczenia. Dioda miala zastąpić "nasycony tranzystor". Ten pomysl poduna mi nauczyciel.

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Zastapiles tranzystor dioda i co miales nadzieje ze uklad zadziala? To po co wogole tranzystory? Wlutuj wszedzie diody!

Czytalem o roznych bezmyslnych podlazceniach ale dalo sie je wytlumaczyc nie wiedza. Ty przebiles wszystkich, bo ci sie wydawalo ze wiesz.

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    Mozesz to jakos uzasadnic ? Czy z definicji kazdego kto ma mniej wiedzy i doswiadczenia nazywasz idiota ? Bo na razie nic konstruktywnego nie wniosles do swojej opini...
    Last edited by _NATAN_5064; 22.05.2014, 18:53.

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Jakie napiecie jest potrzebne na w punktach +/- ON do uruchomnienia wzmacniacza ?
    Wystepuje tam napiecie DZ1 minus zlacze BE czyli dla zenerki 12V ok 11,5V wzgledem napiec zasilajacych.

W złącza C-E t17 wstawiłem diode 1n4148
    Gratulacje!! Twoja glupota nie zna granic!! Szkoda na ciebie czasu.

Zostaw komentarz:

• _NATAN_5064
    replied
    W złącza C-E t17 wstawiłem diode 1n4148 i wzmacniacz sie uruchamia (zasadniczo to było usterką) , lecz ma zniekształcenia, na obydwu kanałach takie same, dlatego zakładam że winowajcą jest układ zabezpieczenia. W punktach +/-ON mam po 8,2V. Na Dz1 -8,5V ,DZ2-11,5V. Co jeszcze sprawdzić ?

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X