Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Micwoj
    replied
    Umyj i obejrzyj pod lupą całą płytkę, popraw punkty które są jakieś większe i porozlewane, może coś Ci zwiera. Zobacz czy przy tych rezystorach od spodu, bo tam się trudniej lutuje i jak się za dużo cyny naleje to możesz zewrzeć nóżki tranzystora. Jak nie pomoże, możesz zacząć od wyjęcia bezpieczników. Jak jest OK, możesz włożyć plusowy, później dołożyć minusowy, będziesz chociaż widział której strony schematu szukać problemu. Zapnij sobie drugi miernik na pomiar spadku napięcia na na rezystorze uruchomieniowym, będziesz widział szybciej co się dzieje zanim zacznie parzyć. I szukaj aż znajdziesz :)

Zostaw komentarz:

• lonevolf
    replied
    no postępowałem zgodnie z opisem ok to gdzie szukać od czego zacząć ??

Zostaw komentarz:

• malikowy
    replied
    jak parzy i podłączyłeś tylko prawą linię zasilania i w niej właśnie rezystor wg. instrukcji uruchomienia tzn. że gdzieś masz na pewno błąd, poprawnie działający i ustawiony nie powinien się nagrzać mocno, tzn. można go normalnie dotknąć bez ryzyka poparzenia
    ps. sprawdź czy się nie walnąłeś z 2SC z 2SA zamienione no i oczywiście luty
    http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
    Last edited by malikowy; 03.08.2014, 20:22.

Zostaw komentarz:

• lonevolf
    replied
    witam dziś troszkę czasu było to se podłubałem przy uni podłączyłem przez rezystor taki http://www.reichelt.de/5-Watt-axial/...nr=5W+AXIAL+18 i mam pytanie czy on się powinie grzać ?? bo jak tylko włączę zasilanie to od razu parzy ?? czy to normalne

Zostaw komentarz:

• mirro---
    replied
    Posprawdzaj czy nie masz zwarć. Posprawdzaj wszystkie przyłącza, radiator czy coś gdzieś nie dotyka. No i masę. Stwórz jeden punkt.

Zostaw komentarz:

• Poofi
    replied
    Witam. Po zaaplikowaniu do obudowy Uni przestał grać, tzn. gra, ale cicho i zniekształcony dźwięk jest. Gdzie szukać awarii? Jakieś pomysły?

Zostaw komentarz:

• bonzo
    replied
    Ja mam to samo, ale nie widzę w tym problemu gdyż wzmak z odpiętym źródłem sygnału jest naturalnie wyłączony.
    Z podłączonym źródłem cisza aczkolwiek od niedawna... bo używałem uni kilka lat bez spięcia mas w gwiazdę. :)

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Brumi przy potku skręconym na 0 troszeczkę, a po odkręceniu głośności bardziej.
    Trafo za blisko koncowki i/lub przewodow biegnacych z potka do koncowki mocy. Przy parwidlowy prowadzeniu w glosniku masz absolutna brumowa cisze, slychac tylko niewielki szum jak przytkniesz ucho do wysokotonowki. Uniamp ma tylko 40uV napiecia szumow.

Zostaw komentarz:

• Micwoj
    replied
    Potek podłączony. Pomogło sporo dodatkowe podłączenie obudowy potka do masy (na chama do obudowy dolutowałem kabelek) ale cisza to jeszcze nie jest. Brumi przy potku skręconym na 0 troszeczkę, a po odkręceniu głośności bardziej. Więc sądzę że zbierają kable trochę przed potkiem a troche za. Kable są ekranowane (z dodatkową warstwą folii), puszczone na ile się dało daleko i prostopadle do zasilających.

Zostaw komentarz:

• isabel
    replied
    A potek podłączony i masy na nim?

Zostaw komentarz:

• Micwoj
    replied
    No dobra. Uniego do skrzynki włożyłem. Jak wepnę źródło, to jest OK. Jeśli zewrę wejścia to jest OK. Ale jeśli wejście wisi w powietrzu, to brumi. Coś z tym można zrobić żeby po odpięciu źródła była cisza jak w firmowych wzmakach?

Zostaw komentarz:

• zbyszek
    replied
    Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
    a ja nie mam czasu i tak sobie leży i leży
    na moim monitorze przepiekne kolory. Czym fociłes?

Zostaw komentarz:

• Micwoj
    replied
    Ponieważ mój uni już ładnie ruszył (na razie w pająku, dopóki nie zdecyduję o wyposażeniu do niego to włożę go do starej skrzynki po winie :)) jeszcze go do skrzynki nie włożyłem, ale to kwestia najbliższych dni żeby wlazł do to się teraz zastanawiam jak by tu zrobić z niego bardziej kombajn. Nie mam parcia na zdalne sterowanie. Za to jako źródło chciałbym użyć kompa więc zastanawiam się nad jakimś dac-iem z usb żeby włożyć go do obudowy uniego.

Chciałbym coś, co dobrze wykorzysta jakby nie patrzeć spory potencjał uniego. Chciałbym coś gotowego/poskładanego, bo nie poskładam takiego układu samemu. Właściwie uni to moja pierwsza elektronika w życiu :)

Kto ma jakieś doświadczenia z tego typu układami i może coś polecić?
    No i patrząc po pomysłach El_liero to się zastanawiam nad włożeniem także bluetootha do środka, np tego Gembirda. Mógłby iść sygnał z jakiegokolwiek tableta/telefonu. Jak myślicie?

Jeśli za duży offtop, to prosze moderów o opierdziel, założę oddzielny wątek.

Zostaw komentarz:

• lonevolf
    replied
    a ja nie mam czasu i tak sobie leży i leży

Zostaw komentarz:

• Pteterycz
    replied
    Ja walczę teraz ze wzbudzaniem
    statycznie trzaski jak przejdę obok albo go dotkne...

Zostaw komentarz:

• dolphin123
    replied
    malikowy, zdjęcia wrzucaj na nasz serwer...

Zostaw komentarz:

• malikowy
    replied
    A właśnie mi się tak podoba, no i z tyłu przez radiator już nie starczyłoby miejsca na wyjścia i wejścia, ledwo gniazdo zasilania weszło. I tak jeszcze czeka mnie dłubanie, żeby jakoś lepiej schłodzić to bo będzie zwykle grał długo i sporą mocą

Zostaw komentarz:

• Adzik94
    replied
    Dlaczego wejścia wyjścia są z przodu? Psuje to wygląd wizualny wzmacniacza.

Zostaw komentarz:

• malikowy
    replied
    mirro dzięki za podpowiedź, sprawdzę jak będę miał czas
    Przy okazji zrobiłem drugą sztukę, w której wcześniej udało mi się już zrobić zwarcie przez nierozładowane kondensatory, wymieniłem trochę elementów i gra elegancko

Obudowa i co jest napędzane tym wzmacniaczem, konstrukcja 5-way na Tonsilach, znamionowo podobno 80W mają i 8ohm, głośniki sam regenerowałem i robiłem zwrotnice, obudowy zrobił mój wujek ponad 20 lat temu :cool:
    https://www.dropbox.com/s/ggvzr6gf1o...2013.12.23.jpg
    https://www.dropbox.com/s/8vdnoekp9q...2013.12.36.jpg
    Last edited by malikowy; 07.07.2014, 12:19.

Zostaw komentarz:

• mirro---
    replied
    A ja uporałem się w końcu z problemem pływającego napięcia w lewym kanale. Winowajcą okazał się schajcowany R3 (100R). Tak, że jeśli ktoś z Was będzie miał podobny problem, to niech sprawdzi rezystory 100R w gałęziach zasilania :)

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X