Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kondensatory zasilacza nie wplywaja na moc wyjsciowa.
    A gdy kondensatory będą na 35V, a podepne trafo 2x 50V, to też nic się nie stanie?

Chodziło mi oto, że ktoś napewno wie, jakie trza mieć trafo do odpowiedniej mocy wyjściowej ....

Czyli np. dla mocy 2x 80W, przy 8 ohmach, trzeba trafa 250VA, 2x 40V :P ( to tylko przykład )

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
      A gdy kondensatory będą na 35V, a podepne trafo 2x 50V, to też nic się nie stanie?
      bedzie ladne buuum :lol:

Skomentuj

bedzie ladne buuum
        Dobrze sobie z tego zdaję sprawę, dlatego napisałem o tym wcześniej ...

Skomentuj

cudny90, tylko co ma jedno do drugiego? nie wiem po co to napisales... moc wzmaka nie zalezy od watrosci kondow... te nalezy dobrac do wartosci napiecia po wyprostowaniu...
          hmmm

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
            to ma raczej wpływ na awaryjność , a nie na moc.

Chyba trzeba będzie napisać jakiś tekst o uniampie, "co i jak, jakie moce itd" ,wrzucić w pdfa i powiesić na forum żęby nikt takich pytań nie zadawał.
            Swoją drogą jeśli ktoś nie potrafi oszacować mocy wzmaka na podstawie napięcia trafa to nie wiem jak to możliwe żeby potrafił go poprawnie uruchomić , no chyba że na zasadzie 'a może się jednak uda ?'.

Skomentuj

Takero, będą te nowe foty :?:
              Zamieszczone przez takero
              Chyba trzeba będzie napisać jakiś tekst o uniampie, "co i jak, jakie moce itd" ,wrzucić w pdfa i powiesić na forum żęby nikt takich pytań nie zadawał.
              Jeżeli będą tam zamieszczone jakieś nowe, przydatne informacje to jestem za :wink:

Skomentuj

a kiedy będa (a może juz sa) jakieś obudowy tego uniampa. a tak na marginesie jeśli nówka złozona i grająca kosztuje 160 zł to nie wiem czemu marudzicie, za te cene to na allegro nawet używanego, ale sprawnego chinola sie nie dostanie

Skomentuj

panowie, podliczylem troche dokladniej koszty KITow... chyba bede musial zmniejszyc ilosc zestawow do 20szt bo niemam 600zl do dyspozycji :| i drugich tylu na toshiby i kondy do zasilacza...
                  jak wszystko dokladnie podlicze to zaloze osobny temat

Skomentuj

Dobra - w piątek wpadam do Irka z aparatem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Święty
                      a kiedy będa (a może juz sa) jakieś obudowy tego uniampa. a tak na marginesie jeśli nówka złozona i grająca kosztuje 160 zł to nie wiem czemu marudzicie, za te cene to na allegro nawet używanego, ale sprawnego chinola sie nie dostanie
                      Złożony i grający to kosztuje 300 zł + koszt obudowy czyli w sumie pewnie coś koło 4xxzł. No i pamiętaj, że jest to stereo (albo 2.1 w sumie sam nie wiem) a nie 5.1 więc do kina tak czy siak potrzeba "chinola".

Gi

Skomentuj

Powtórzę się, ale co tam - jeśli ktoś ma uniampa i nie korzysta z niego non stop, to z chęcią wezmę na odsłuch - zapłacę za obie wysyłki oczywiście...

Skomentuj

A ja będę wdzięczny za jakąś rzetelną i w miarę dokładną recenzję. Najlepiej w porównaniu do symka bo to chyba on jest tu największą konkurencją.

Gi

Skomentuj

gi, no właśnie po to mi uniamp... Bo na wersję testową od irka to się nie doczekam nigdy :| Szkoda...

Skomentuj

Irku, a gdyby dać na stopnie mocy 2N3055 quasi(BD 139/140) to pomijajac potrzebę zmniejszenia napięcia , to czy spadła by słyszalnie jakość dzwięku ?(o ile) , jakie najlepiej dać tranzystory w stopniu mocy dla najwyższej jakości , rezygnując z 100W zasilając wzmacniacz z +/- 20V.

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                                Powtórzę się, ale co tam - jeśli ktoś ma uniampa i nie korzysta z niego non stop, to z chęcią wezmę na odsłuch - zapłacę za obie wysyłki oczywiście...
                                tak się składa że mam jednego :)
                                Więcej info na PW :)

Skomentuj

hey

rozumiem że ten wzmak to tylko dla jednaj pary kolun? ile ma mocy na kanał i przy jakim obciążeniu?

no i przede wszystkim czy masz jakiś do sprzedania?
                                  jeśli tak to jaka cena? :)

pozdro

Skomentuj

dilucasso, wysil sie roche...
                                    wzmacniacz stereo
                                    2x120W/4ohm i 2x80W/8ohm
                                    170zl za kompletna koncowkemocy i 300zl za komplet (koncowka + trafo + selektor)
                                    jeden na sprzedaz ma takero

Skomentuj

Dokumentacja jest rowniez z tranzystorami tanszymi (darlingtony). Zmieniony jest do nich uklad zabezpieczen no i dobrane specjalne trafo 160W 2x28V (jalowo). Uklad ma na pewno wyzsza impedancje wyjsciowa ze wzgledu na nizsze wzmocnienie pradowe darlingtonow.

Uniamp stereo to najtansza z mozliwych poprawna konstrukcja wzmacniacza dla tych co lubia sobie cos samemu poskladac. Ja tu nie aspiruje do zadnych haj-endow bo mnie interesuja walory uzytkowe na ktore mam wplyw. Na jakosc brzmienia niestety zaden konstruktor wplywu nie ma bo nie ma czym zmierzyc tego subiektywnego parametru.

Kilka waznych danych statystycznych na ponad 10wykonanych prototypow:
                                      W dwoch szt uszkodzil sie T17 (mpsa42) odpowiedzialny za wlaczanie/wylaczanie wzmacnaizca. Tranzystor ten dostal uplywnosci i wzmacniacz wlaczal sie od razu po wlaczeniu zasilania (a nie jak powinien po kilku sekundach) i byl wtedy slyszalny brum w glosnikach. To jest tranzystor pracujacy na pelnym napieciu zasilania.
                                      W trzech szt po wlaczeniu (prawidlowym po kilku sekundach) pojawialo sie dziwne brumienie ktoro po ok minucie ustawalo. Tu przyczyna najprawdopodobniej jest indukcyjnosc/rezystancja sciezek i dodanie w zasilaniu dodatkowego kondensatora 100nF zalatwia sprawe (zdjecia).

Z ciekawostek to jeden z kolegow ktory akurat dostal wersje na darlingtonach mial problem z przepalajacymi sie rezystorami R13,71 (10om) laczacymi mase sygnalowa z masa zasilania stosowanymi w celu rozciecia petli mas. Okazalo sie ze jedno z wyjsc glosnikowych ma zwarcie do obudowy ktora jest podlaczona do masy sygnalowej wtedy prad wyjscia plynie przez owe 10om do masy zasilania i nastepuje ich spalenie. Gdyby zwarcie nastepowalo miedzy wyjsciem wzmacniacza a wyjsciowa masa glosnika to wzmacniacz po prostu by sie wylaczyl. Z tego wzgledu w obecnych wzmacniaczach zamiast R71 stosuje zwore. Problem dotyczy kazdego wzmacniacza z takimi rezystorami laczacymi masy a mozna go tez obejsc podlaczajac obudowe do masy zasilania ja jednak zawsze lacze z masa sygnalowa. Oczywiscie mowa o wzmacniaczach z zabezpieczeniem zwarciowym bo jak takowych nie ma to kazde zwarcie powoduje uszkodzenie/unieruchomienie wzmacnaicza.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

skoro to jest najtansza i poprawna, to może puść wodze fantazji i pójdź na całość

Skomentuj

Na calosc to ja juz poszedlem dawno temu tylko nie wszyscy o tym wiedza. Pierwszy powstal Uniamp czyli uniwersalny wzmacnaicz dostosowany do kazdego rodzaju tranzystorow mocy. Np po to zeby porownac na tym samym ukladzie czy mosfety lepiej graja od bipolarnych. Powstalo kilka (chyba 7) prototypow na roznych tranzystorach. Dzieki tej wiedzy powstala prosta wersja nazwana przez Takero uniampem choc faktycznie nie jest to w pelni uniwersalny wzmacniacz. Obecna nazwa to Uniamp_stereo albo Uniamp150.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X