Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sa obciaznia przy ktorych napiecie na wtornym trafa rosnie.... Zreszta wszędzie na swiecie podaje sie napiecia trafa w stanie jalowym, tylko dziwnym nomen omen trafem wszystkie firmy produkujace czy handlujace trafkami malych mocy (rzedu do kilku kVA) podaja wsiekla napiecie po pelnym obciazeniem nie podajac charakteru impedancji odbiornika... Ale widac nie miales stycznosci z energoelektronika... Poczytaj moze Barlika i Nowaka to moze cos sie pojasni...
    brencik No teraz się zgodzę Kolego :) Ja głównie się zajmuje mikroprocesorami AVR, programowaniem w BASCOM-ie, DIY AUDIO i to najbardziej mnie interesuje w elektronice, ale nie zaszkodzi mi przeczytanie książek o energoelektronice

Skomentuj

Ja głównie się zajmuje mikroprocesorami AVR, programowaniem w BASCOM-ie, DIY AUDIO i to najbardziej mnie interesuje w elektronice
      To może nie odzywaj się, gdy nie jesteś czegoś pewien, tylko uwierz komuś, kto się na tym bardziej zna.

Tak, czy inaczej, EOT!!!

Skomentuj

cudny90 Zawsze jestem pewien i wiem co pisze! Poczytaj sobie o tym w EDW tam było opisywany artykuł o transformatorach toroidalnych.

Zasilacz sztywny (duże kondensatory i transformator) przy dużym obciążeniu potrafi dostarczać duże napięcie (niewiele niższe niż przy normalnej pracy) i prąd, także w impulsie. Miękkie zasilacze przy dużym odciążeniu nie potrafią zapewnić odpowiedniego napięcia. Pojawiają się także tętnienia z powodu skończonej pojemności kondensatorów.

Skomentuj

Nie wdając się w dyskusję na temat transformatorów dodam tylko, że spotkałem sie niejednokrotnie w fabrycznych wzmakach z napięciem na kondach o kilka (3-4V) wyższym od ich napięcia znamionowego.

Skomentuj

Irek Jakie temperatury będą osiągać rezystory emiterowe?

Skomentuj

Napiecie jalowe trafa wyznacza przekladnia trafa i tu nie trzeba nic mierzyc. Moje trafo jest tak policzone zeby dawalo przy 230V w sieci dokladnie 2x35V bez obciazenia co przy maksymalnym mozliwym napieciu sieci 241,5V (230V + 5 daje teoretycznie na kondensatorach +-51,8V odejmujac spadek napiecia na diodach prostownika mamy na styk +-50V. W praktyce jak mierzymy to napiecie to nigdy nie mamy 240V w sieci a trafo jest juz nieco obciazone wiec wyniki pomiarow sa nizsze. Napiecie na kondach jest tez zalezne od znieksztalcen sieci i bedzie nizsze w duzym miescie gdzie siec ma ksztalt trapezu a wyzsze na wsi gdzie jest piekna sinusoida.

Sztywnosc trafa zalezy glownie od jego mocy bo w zakresie tych samych mocy traf mamy prawie te same wyniki a jak trafo jest mocno okrojone z drutu to pisze na nim wspolczynnik Edycji (ED) podawany w procentach.

To czy kondensatory na 50V wytrzymaja wiecej to juz zalezy od ich jakosci na pewno wzrasta wtedy prad uplywu i kondensator zaczyna sie grzac a czym wyzsza temp tym wyzszy prad uplywnosci.

Nie mierzylem temp rezystorow emiterowych, dla maksymalnej mocy 2x120W i przebiegu sinusoidalnego w kazdym rezystorze wydzieli sie 1,4W mocy. Na pewno sie nie odlutuja, oczywiscie jak sie umie je przylutowac.

Skomentuj

Witam ,jakie są parametry tego wzmacniacza (THD w funkcji mocy,tłumienie,stosunek S/N,pasmo przenoszenia ),jak ma sie sprawa z przed wzmacniaczem -jaka cena? czy selektor jest na przekaźnikach(tylko takie uznaje),czy współpracuję z z każdym pilotem rc5(uczy się)?czy jest na wyświetlacz(blee..) czy na diody?
                Jeżeli ktoś słuchał LFD audio-mistral czy może wypowiedzieć się o różnicy miedzy tymi dwoma(dźwięk)
                pozd.

Skomentuj

THD w funkcji mocy jest takie samo jak kazdego wzmacniacza tranzystorowego. Raczej trudno odpowiedziec dokladnie na tak zadane pytanie.
                  Wspolczynnik tlumienia juz moge okreslic dokladniej tylko dla jakiej impedancji?
                  Stosunek S/N byl mierzony ale tylko liniowy moge podac jego wartosc tylko dla jakiej mocy?
                  Pasmo przenoszenia jest zalezne od ustawienia i wartosci potencjometru volume wiec tez nie moge odpowiedziec dokaldnie na to pytanie.
                  Pzredwzmacniacza nie bedzie bo teraz nit ich nie stosuje a koncowka ma wystarczajaca czulosc. Planowana jest opcjonalna regulacja barwy.
                  Selektor (4 wejscia) do zdalnego sterowania jest na przekaznikach, sygnalizacja na diodach led. Zdalne sterowanie w zamierzeniu ma sie uczyc kodow RC5.

Z tego co pamietam to LFC mistral to zabaweczka a nie wzmacniacza moze audiofile w nich gustuja osobiscie nie lubie pseudo koncowek mocy.

Skomentuj

irek a na kiedy planujesz premiere duzego uniampa ?

Skomentuj

Współczynnik tłumienia dla 8ohm
                      s/n dla 50W(8ohm)
                      pasmo sięgnie od powiedzmy 5hz-100kz(0,-3db)
                      co do przed wzmacniacza to oczywiście chodziło mi tylko o selektor+volumne
                      co jest złego w mistralu(LFD-Audio)według mojej skromnej opinii wzmacniacz jest bardzo dobry żadna yamaha,denon ,sony w cenie do 2500pln nie możę się z nim równać,nie wspominając już o GC(to jest dopiero "zabaweczka"zresztą jak każda kostka),a wykonanie diy to już śmieszne pieniądze (wiem bo miałem-klona mistrala)

Skomentuj

Mam pytanie, do UNIAMPA planuje zastosować potencjometr logarytmiczny 2x 50kOhm

Kupiłem takowy, na razie zwykły, z elektronicznego, najtańszy ... No i po zmierzeniu multimetrem ma odchył rzędu kilku kOhmów ( 4-5 ) między sekcjami.

Czy w tych droższych potencjometrach ( np. Alps ) również występują takie odchyły?

Kiedyś kupię sobie lepszy potencjometr, więc proszę na mnie nie naskoczyć

Skomentuj

oj nawet alps ma odchyly niestety.... mialem te z allegro za 39zl... jedynie drabinka sie chyba sprawdza..

Skomentuj

jedynie drabinka sie chyba sprawdza..

Słyszałem coś o drabince ... Nawet widziałem ... Ale na czym to polega??

Dokładniej chodzi o drabinkę rezystorową, no nie? Wokół potencjometru jakoś .. JAK?

Skomentuj

Hmm, a może spróbowałbyś scalaka albo PVC? :) Sam zamierzam budować preampa i w sumie nie wiem który z tych dwóch zastosuję, ale chyba raczej scalaka- tańszy.

Skomentuj

Pogłaśnianie MUSI być przez pokręcanie :P Co to jest PVC? Potek impulsowy? Fajna sprawa

Skomentuj

Współczynnik tłumienia dla 8ohm
                                  Wlasnie zmierzylem i jest >200 (100hz)

s/n dla 50W(8ohm)
                                  Napiecie szumow i zaklucen na wyjsciu przy zwartym wejsciu wynosi 300uV co dla 1W daje 90dB a dla pelnej mocy (dynamika) rowno 100dB. Dla 50W latwo przeliczyc.

pasmo sięgnie od powiedzmy 5hz-100kz(0,-3db)
                                  pasmo calosci od ok 4hz do 50khz, sama koncowka ma do 100khz ale sa zalozone filtry ograniczajace.

co do przed wzmacniacza to oczywiście chodziło mi tylko o selektor+volumne
                                  Volume jest na plytce selektora, potek jest 2x50k logarytmiczny plus filtr DP (2k2/220pF)

co jest złego w mistralu(LFD-Audio)według mojej skromnej opinii wzmacniacz jest bardzo dobry żadna yamaha,denon ,sony w cenie do 2500pln nie możę się z nim równać,nie wspominając już o GC(to jest dopiero "zabaweczka"zresztą jak każda kostka),a wykonanie diy to już śmieszne pieniądze (wiem bo miałem-klona mistrala)

Ja nie mowie ze mistral zle gra czy cos takiego, ukladowo to jest to zabaweczka. Prosciutki schemacik bez zadnych zabezpieczen czy nawet opoznionego zalaczania kolumn. Za 2,5kzl kupujesz malo technologii a ze jest to inny wzmak niz wszystkie i ma swoich zwolennikow to w pozadku. Na pewno latwy jest w skopiowaniu choc uzyte w nim elementy sa dosc dziwne i nie dokonca wiadomo dlaczego takie sa.

Drabinka rezystorowa czyli wielostopniowy przelacznik gwarantuje idealna wspolbierznosc kanalow ale ogranicza dokladnosc nastaw. Zwykly potek zazwyczaj ma kiepska wspolbierznosc na poczatku regulacji dlatego dobrze kupic ze dwa i wybrac lepszy egzemplarz. Zaleta jest niska cena i zerowa ingerencja w sygnal. Dla duzych wartosci rezystancji mamy lepsze tlumienie w pozycji zero ale i wtracamy wieksza rezystancje szeregowa co ogranicza pasmo przenoszenia od gory i na odwrot.
                                  Scalone drabinki sa dosc drogie wymagaja skomplikowanego sterowania i maja ograniczenia w postaci maksymalnego napiecia wejsciowego.
                                  Moja plytka jest tak zaprojektowana ze mozna wlutowac zwykly potencjometr, potencjometr z silnikiem lub wlutowac scalona drabinke rezystorowa (najtansza na rynku) ktora bedzie tansza niz potencjometr z silnikiem a zapewni mozliwosc zdalnego sterowania.

Skomentuj

Hm.. A jak mam taki potencjometr z odchyłami, to mogę je jakoś zlikwidować tą drabinką?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                      Hm.. A jak mam taki potencjometr z odchyłami, to mogę je jakoś zlikwidować tą drabinką?
                                      drabinka to selektor obrotowy który ma stałe nastawy - rezystory, zamiast płynnej regulacji jak w potku.

Skomentuj

a to jest PVC (drabina rezystorow zalanczana przekaznikami 255krokow) ktore pare dni temu zlozylem, do tego jest sterownik i selektor wszystko sterowana z pilota... - multum funkcji, polecam naprawde goraco projekt kolesia -msFalcon
                                        gra to zdecydowanie lepiej niz potek cyfowy typu PGA 2310/2311

Skomentuj

Napisz ile to cudo kosztuje a juz bedziemy wiedzieli ze mozna tylko na to popatrzec :) Nadmiar kasy to ja wole w lepsze speakery wladowac bo one przynisa poprawe dzwieku.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X