Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymieniłem DZ1 i DZ2 oraz sprawdziłem tranzystory T17, T18, T19 (sprawne) i dalej to samo, żadnej poprawy :sad:
    Czy może to być wina układu zabezpieczeń? Efekt jest taki sam na obu kanałach, czyli zaraz po włączeniu stałe wynosi kilkaset mV i po 5s spada do ok. -20mV.

Skomentuj

Witam, mam pytanie czy mogę zrobić taki "myk", myślę że rysunek wszystko wyjaśni:

Trafo 2x35V, 400VA.

Skomentuj

gilbert, to będzie za mała filtracja dla tych trzech wzmacniaczy. Poza tym nie zaleca się łączenia mas innych układów. Zrób osobny zasilacz

Skomentuj

gilbert, nie polecam robić takich kombinacji.

A wracając do mojego problemu. Wszystko jeszcze raz dzisiaj sprawdziłem, ww diody i tranzystory są sprawne. Po załączeniu nadal na wyjściu jest wysokie napięcie i po 5s zmienia znak na '-'.
          Co ciekawe napięcie na emiterowych można bez problemu wyregulować, czyli jest tak jak powinno być.
          Może ktoś wie, która część układu może być odpowiedzialna za takie dziwne działanie :?:

Zaobserwowałem dzisiaj jeszcze jedno ciekawe zjawisko. A mianowicie trafo zaczęło głośno buczeć. Myślałem, że jest jakieś zwarcie. Co się okazało, siostra w łazience włączyła suszarkę. I w momencie jak suszarka "chodziła" trafo buczało dość głośno. Gdy wyłączyła ucichło (To na 10000% NIE BYŁO przesłyszenie. Łazienka jest dość daleko od mojego pokoju). Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem
            Wszystko przed toba w takim razie. Zapraszam na www.ise.pl

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi, a co myślicie o takim czymś ?

Skomentuj

A gdzie prostownik i filtr?

Skomentuj

pegelmesser łatwo sie domyśleć ze rysując Uniampa chłop miał na mysli cała PCb czyli z prostownikiem i filtrem :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                    pegelmesser łatwo sie domyśleć ze rysując Uniampa chłop miał na mysli cała PCb czyli z prostownikiem i filtrem
                    Na poprzedniej jego rycinie nie jest juz to tak oczywiste...

Skomentuj

Mysle ze jest to bardzo oczywiste..

Skomentuj

A gdzie prostownik i filtr?
                        Ja wychodzę z założenia że jeżeli nie mam nic ciekawego do napisania to nie piszę.
                        Jak widać dla innych użytkowników rysunek jest oczywisty.

Skomentuj

A ja mam pytanie odnośnie rozbudowy uniampa o dodatkową parę tranzystorów. Wydaje mi się że gdzieś czytałem że Irek ma w ofercie płytkę z dodatkowymi tranzystorami do uniampa. Czy tak jest rzeczywiście?

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
                            A ja mam pytanie odnośnie rozbudowy uniampa o dodatkową parę tranzystorów. Wydaje mi się że gdzieś czytałem że Irek ma w ofercie płytkę z dodatkowymi tranzystorami do uniampa. Czy tak jest rzeczywiście?
                            Z tego co wiem uniamp z dodatkowanymi tranami jest jeszcze w fazie testow itditditd i bedzie dostepny pozniej (ale na pewno nie jako sama plytka).

Skomentuj

Pewnie bedzie mial juz kondy na 63V i wyzesz napiecie zasilania bo samo dolozenie tranzystorow nic nie zmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                Pewnie bedzie mial juz kondy na 63V i wyzesz napiecie zasilania bo samo dolozenie tranzystorow nic nie zmienia.
                                Z tego co Irek wspominał wywnioskowałem że to będzie całkiem odmienny układ.

Skomentuj

A ja myślałem że w prosty sposób można dołożyć po parce tranzystorów do uniampa 150.
                                  Interesuje mnie to ponieważ moje kolumny mają 4oHm. Więc płynie przez nie wiekszy prąd niż przez 8oHm kolumny. Innymi słowy mówiąc tutaj bardziej liczy się prąd niż napięcie,a przez 4 trany pujdzie większy prąd który rozłoży się na 4 tranzystory a nie na 2 tak jak teraz mam.

A jeszcze mam pytanie odnośnie preampa do uni. Posiadam układ BA3842F który był w wieży i robił jako przedwzmacniacz. Czy poprawią się parametry dźwiękowe jeśli zastosuje taki układ? Narazie zasilam końcówkę bezpośrednio z wyjścia kardy dźwiękowej z kompa oraz z odtwarzacza DVD. Co to jest impedancja wejściowa końcówki mocy oraz wyjściowa źródła dźwięku i jak to wpływa na jakość dźwięku?

Skomentuj

Nie Ohm tylko Om. To co ze prad sie rozlozy na wiecej tranzystorów?

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez pegelmesser
                                      Nie Ohm tylko Om.
                                      No tutaj to się NIE popisałeś kompletnie! http://pl.wikipedia.org/wiki/Georg_Ohm

Skomentuj

No ok. fatalny błąd. Ale teraz jestem pewien że R=om a nie OHm.

No a co z tą rezystancją wejścia konicówki i wyjścia źródła? Należy na to zwracać uwagę czy raczej można pominąć i się tym nie przejmować?

Skomentuj

myslisz ralfi ze parka toshib przestraszy sie Twoich 4omowych kolumn?
                                          Chyba wszedzie wyraznie jest napisane ze uniamp 150 z dedykowanym trafem ma 2x120W/4omach.

Jakis preamp na BA..costam to smiec z jakiejsc wiezy i poza jakimis regulacjami barwy wprowadzi tylko szumy i znieksztalcenia. Ale mozliwe ze Ci to nie bedzie przeszkadzac.

Nie musisz sie przejmowac impedancja wejscia koncowki i impedancja wyjscia przedwzmacnaiczy czy wyjsc sygnalowych. Kazde z kazdym bedzie dzialac.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X