Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co do rezystorow emiterowych to wlasnie one sa przyczyna pojawienia sie napiecia stalego na wyjsciu. Jak pada jeden tranzystor mocy to robi sie na nim zwarcie wiec drugi probuje wyrownac prad i tez sie przepala wtedy robi sie zwarcie na szynach zasilania i powinny spalic sie oba bezpieczniki i wszystko byloby odlaczone od zasilania. Problem w tym ze prad zwarciowy plynie tez przez rezystory emietrowe i jeden z nich sie przepala zanim spala sie bezpieczniki no i mamy napiecie stale na wyjsciu podane przez spalony tranzystor i drugi dzialajacy rezystor mocy. Sa rozne wykonania rezystorow mocy i sa takie co dzialaja jak bezpieczniki ale sa tez takie ktore wytrzymuja duze prady udarowe i tak latwo sie nie przepalaja.

Plytki najlepiej czysci sie specjalnym spirytusem do elektroniki (izopropanol) a jesli ktos nie ma dostepu to mozna kupic w aptece spirytus salicylowy. Duze krople kalafonni najpier nalezy odskrobac z plytki malym wkretakiem. Najlepiej czysci sie plytke twarda szczoteczka do zebow.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      Plytki najlepiej czysci sie specjalnym spirytusem do elektroniki (izopropanol) a jesli ktos nie ma dostepu to mozna kupic w aptece spirytus salicylowy. Duze krople kalafonni najpier nalezy odskrobac z plytki malym wkretakiem. Najlepiej czysci sie plytke twarda szczoteczka do zebow.
      Dodałbym jeszcze aceton. czesto sie przydaje.

Skomentuj

cudny90, jak obiecałem - fotki uniampa. Wylutowałem wszystkie elementy, sprawdziłem dokładnie płytkę. Narazie wlutowałem zwory i kilka rezystorów.

Nie jestem elektronikiem i nikt mnie nigdy nie uczył jak poprawnie lutować, także luty nie są tak jak z maszyny :smile:

Skomentuj

ładnie jest

Skomentuj

W porównaniu do moich, to "może być" :lol:

Nie no żartuje, ale ładnie Powinno być OK :)

Skomentuj

Niestety :cry: . Dzisiaj poskładałem Uni i dalej szumi. Skończyły mi się pomysły co może być nie tak :cry:

Skomentuj

@bart teraz tak strzelam - brałeś może pod uwagę walnięte kondy albo rezy? bo raczej to nie wina zimnych lutów

Skomentuj

Wymieniłem wszystkie kondy MKT (żółte), ceramiki 18 i 470 (47 nie mieli w sklepie), tranzystory BC546 i BC556, diody oraz sprawdziłem wszystkie rezystory przed ponownym wlutowaniem i po wlutowaniu.
                  Właśnie się zastanawiam czy to przypadkiem nie wina kondensatorów 47pF albo któregoś z elektrolitów. Problem polega na tym, że nie mam ich jak sprawdzić.

Skomentuj

bez multimetru raczej się nie obejdzie

Skomentuj

Mam multimetr, ale bez możliwości pomiaru pojemności kondensatorów.

Skomentuj

pokaz całą "instalację" moze to wina kabelków ze szumi, wejscia zwarte do masy?

Skomentuj

Wszystko podłączam tak jak Irek zaleca, czyli masa i prawa strona przez rezystor 22ohm.
                          foto (powinno się załadować):

Do tego podłączam jeszcze kable, żeby zmierzyć stałe na wyjściu. Wcześniej wszystko było podłączone tak jak na zdjęciu i nic nie szumiało.

Aha, no i nic nie zwierałem!

[ Dodano: 2009-01-05, 17:38 ]
                          Uniamp działa! :grin:
                          Podłączam kabel sygnałowy i w głośnikach kompletna cisza. Załączam płytkę, a z głośników czysta muzyczka :grin:

[ Dodano: 2009-01-13, 16:22 ]
                          Chciałbym do Uniampa dodać wyłączanie kolumn. Czy można zrobić taką przeróbkę jak na obrazku?

Skomentuj

NIe analizowlaem dokladnie tego ukladu zaproponowanego przez Irka, ale sadze ze cos da sie z tym zrobic, napewno nie obedzie sie bez przerobek.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                              Gdybyś tego nie napisał, nikt na prawdę by o tym nie wiedział i sam by do tego nie doszedł.
                              i vice versa...

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                Chciałbym do Uniampa dodać wyłączanie kolumn. Czy można zrobić taką przeróbkę jak na obrazku?
                                A po co? Mute to raczej malo przydatna funkcja i zamiast niej mozna przyciszyc wzmacniacz albo go wylaczyc z sieci.

Jesli juz chcesz mute zo lepiej to zrealizowac zwierajac R33, DZ1 lub C33. Tylko radze uwazac bo wyprowadzanie zasilania glownego na zewnatrz jest igraniem z ogniem.

Skomentuj

Taka opcja jest przydatna w przypadku, gdy w obudowie z końcówką znajduje się jeszcze wzmacniacz słuchawkowy. Raczej nie da się słuchać przez słuchawki i jednocześnie wyciszyć kolumn.

Skomentuj

Dlatego moim zdaniem kazdy wzmacniacz mocy powinien miec na wyjsciu przekaznik(i)
                                    ktory umozliwi reczne odlaczenie kolumn od wyjscia wzmacniacza. Oczywiscie przekaznik taki sluzyc musi tez ukladowi opoznionego zalczania kolumn oraz ukladowi zabezpieczenia DC i temperaturowemu.

Skomentuj

Z tym przekaźnikiem to wcale nie głupi pomysł. Zamierzam też dodać zabezpieczenie przed DC na wyjściu (reszty zabezpieczeń nie trzeba bo są wbudowane w układ Uni), które zrealizowane by było m.in. na przekaźnikach. Z tym, że nie wiem, czy da się zrobić samo zabezpieczenie. Z tego co widzę, to w necie dostępne są tylko układy realizujące kilka funkcji w jednym.

Skomentuj

bart210, może napisz jakim cudem Uniamp już działa? Tak po prostu? xD

Co do dodatkowych zabezpieczeń .. w sumie może też bym sobie do nowej obudowy Uniampa zapodał jakieś dodatkowe zabezpieczenia Zapokaż jakimiś linkami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                          bart210, może napisz jakim cudem Uniamp już działa? Tak po prostu? xD
                                          Nie tak po prostu bo były spalone rezystory separujące masę zasilania od masy sygnałowej (R13 i R71). A poza tym wszystko było w porządku. "Puknięcie" po włączeniu i buczenie było spowodowane tym, że nie podłączyłem do wejścia kabla sygnałowego. A wystarczyło go tylko podłączyć (bez sygnału) i w głośnikach cisza :smile: Tuż po złożeniu i pierwszym uruchomieniu w sierpniu zapewne podłączyłem od razu kabel sygnałowy i dlatego nie zauważyłem tych dziwnych zjawisk. Ehh, niestety człowiek ciągle się uczy na własnych błędach...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X