C6,C28 wiadomo ze byłoby lepiej ale wimy nie dostaniesz 4,4 czy 4,7uF możesz zamontowac jakiś zwrotnicowy,a na wejście elektrolita się nie zaleca-gorsze parametry :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
cudny90- Co do tego napięcia to chodziło mi o to, że wszystkie te kondensatory o małych pojemnościach są na duże napięcia i chyba w ogóle na nich nie piszą dopuszczalnego V.
UP- Ja mam u siebie kondensatory elektrolityczne 4,7uF ale mało firmowe xD. Myślałem, że wszystkie firmy produkują kondy o takiej pojemności. Problem w tym, że nie będę kupował specjalnie u jeszcze jednego sprzedawcy na allegro czy z jeszcze jednego sklepu z powodu tego kondensatora. Jeden z użytkowników od którego zamawiam ma NICHICON FW 1uF po 1,70 za 5 sztuk. Tylko musiał bym łączyć takie 4, albo 5 w miejscu jednego xD. Lepszej opcji raczej nie mam.........
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ROBAK13Jeden z użytkowników od którego zamawiam ma NICHICON FW 1uF po 1,70 za 5 sztuk. Tylko musiał bym łączyć takie 4, albo 5 w miejscu jednego xD. Lepszej opcji raczej nie mam.........
Skomentuj
-
Czyli jednak nie ma to znaczenia? Tak jak myślałem......... ilu ludzi tyle opinii xD. Ale skoro i tak nie mam innego wyjścia to jednak dam tam normalne kondy.
Mam tylko pytanie. Czemu u wszystkich kondensatory C6 i C28 są jakieś, takie dziwne, prostokątne (jeszcze się chyba na takie nie natknąłem). Czemu nikt tam nie dał elektrolitów? bart210, cudny90, irek, różne kolory, ale wszędzie te prostokąty.........?
(po bokach też nikt nie dał ceramików tylko wszyscy te same (nie wiem co to za rodzaj))
Skomentuj
-
Zdania są podzielone co do zastosowia dobrych elementów przynoszących poprawę dzwięku,ja jestem za tym,mamy przykład chocby nawet Symasyma:) te kondesatory są poliestrowe mkt pisałęm ci powyżej mają lepsze parametry od eletrolita dlatego Irek poleca zastosować na wejście kondensator 2,2uf ale właśnie jakiś mkt(poliestrowy)-4,7uf są trudno dostępne
[ Dodano: 2009-09-13, 07:44 ]
Co do elementów jeszcze wiadomo jak ktoś ma marnej jakości kolumny rożnicy w dzwięku nie zauważy,ja jak pisałem jestem zwolennikiem dobrej jakości elementów
Skomentuj
-
To jak odróżnić taki dobry kondensator czy MKT od złego? Bo mam tam sporo "złomu" (jakieś telewizory, parę radiów samochodowych itd.....) to mogę poszukać. I tak muszę tam grzebać bo niektórych wartości aktualnie nie mam.
A może być jak by co te 2.2uF czy jednak lepiej 4.7uF?
PS. Polećcie mi jakiś sklep gdzie można tanio kupić trafo, a może ktoś miał by tanio do sprzedania?
Skomentuj
-
Może być 2,2uf i nie musi byc to mkt ale jak masz juz dawać elektrolita to juz lepiej daj 4,7uf,o trafo zapytaj Irka może ma jeszcze jakieś na sprzedaż z tego co mi wiadomo 100zl plus przesyłka w wersji audio-żywicą
[ Dodano: 2009-09-13, 09:50 ]
Elektrolity masz okrągłę a mkt zazwyczaj kwadratowe badz prostokątne,co do jakości wiadomo czym lepsza firma tym o lepszych parametrach element
Skomentuj
-
A czy zabezpieczenie termiczne jest już zaprojektowane w głównej płytce wzmacniacza? Bo sam czujnik tam jest, ale nie wiem czy nie trzeba do tego jeszcze jakiegoś układziku.
cudny90- W twoim Uniampie co to za mała płytka zaraz przy wyłączniku zasilacza? To kolejna zabezpieczenie?
Czy jeśli nie dodam niczego poza tym co jest w samym wzmacniaczu i np. uderzy piorun to coś się sfajczy? Bo w samej głównej płytce są jakieś bezpieczniki, ale nie wiem czy one ochronią wszystko.
Skomentuj
-
Zabezpieczenie termiczne JEST WBUDOWANE w uniampa, ten czujnik to termistor.
Mała płytka u mnie we wzmaku to zasilacz do zasilania selektora wejść ( płytka po prawej, przy wejściach )
Po to są bezpieczniki, żeby piorun Ci wzmaka nie sfajczył :) Przed trafem też daje się bezpiecznik, już nie pamiętam jakiej mocy, ale w dokumentacji uni pisze.
Skomentuj
-
Hehe, spokojnie. W życiu bym nie śmiał czegoś takiego pisać, zresztą tak jak sam powiedziałeś nie trzymało by się to kupy. Po prostu nie rozumiem tego, ale nie ważne.
Diody 1N4148 nie ważne czy dam te większe czarne czy małe pomarańczowe? Tzn. zgodnie ze schematem D7 i D9 dam większe, ale w innych miejscach to też nie zaszkodzi? Bo wydaje mi się, że one nie różnią się niczym poza maksymalnym napięciem czy natężeniem, ale nie zaszkodzi zapytać dla świętego spokoju :).
A diody zenera to jakie numery mają? Bo one wyglądają chyba tak samo? (myślałem, że to to samo, ale na schemacie inaczej podpisane)
EDIT: 1N4148 bardzo się różni od 1N4002? Tylko maksymalnym prądem czy to coś zupełnie innego?
Skomentuj
-
ROBAK13, czuję, że na 90% ten wzmak nie zadziała za pierwszym razem, a na dodatek jeszcze sobie krzywdę zrobisz.
Zamieszczone przez ROBAK13...nie zaszkodzi zapytać dla świętego spokoju .
Jest taki portal elenota.pl. Tam masz dokumentacje prawie wszystkich elementów spotykanych w elektronice.
Skomentuj
-
Zadużo pytań i nie potrzebne śmiecenie tematu :/ pojęcie o elektronice znikome jak uda Ci sie uruchomic ten wzmcniacz to bedziesz mial ogromne szczeście ktoś kto nie mial doczynienia z elektornika powinien prubować na znacznie prostrzych układach gdzie by sie zapoznal odrazu z elementami albo powienin sie doksztalcić w tej dziedzinie-na googlach znajdziesz wszystko dokladnie opisany i podzielony na roznej kategorie element i od tego proponuje zacząć po zaraz beda pytanie jak co jak wlutować jak to uruchomić co do czego podpiac itd.
[ Dodano: 2009-09-13, 12:24 ]
bezieczniki 5A dawac do uniampa moim zdaniem to jest glupota,prąd o takim natęzeniu moze wyrzadzić duze szkody w calym ukladzie stosujac bezpiecznik ponizej tej wartosci bardziej zebezpieczyl by układ a pozatym transformatory niewiem czy posiadaja nawet taki prąd
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ROBAK13To jak odróżnić taki dobry kondensator czy MKT od złego? Bo mam tam sporo "złomu" (jakieś telewizory, parę radiów samochodowych itd.....) to mogę poszukać... lutuj rozne i sluchaj. tam gdzie "uslyszysz" "lepszy" dzwiek to ten "lepszy" kondensator :wink:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777bezieczniki 5A dawac do uniampa moim zdaniem to jest glupota
A ja myslalem kolego kaman77 ze Ty masz jakies pojecie o elektronice..
Skomentuj
-
Wyraziłem Irku tylko swoje zdanie nie dokonywalem żadnych pomiarów uniampa,dla mnie lepiej jest zamontować slabszy bezpiecznik i uchronić układ przed uszkodzeniem,wiem ze uniamp ma szereg zabezpieczen miedzy innymi zwarciowe ale żadne zabezpieczenie nie jest wstanie uchronić wpelni jaki kolwiek układ,przy przesterowaniu wzmacniacza montujac za mocny bezpiecznik zwarcie pujdzie na układ i czy Twoje zabezpeiczenia spelnią poządaną funkcje Irku-uchronia uniampa przed uszkodzeniem?? :>
[ Dodano: 2009-09-14, 11:04 ]
Co do mojej wiedzy Irku wyrażenie zdania na temat bezpiecznika w uniampie swiadczy o mojej wiedzy na temat elektroniki??nie twierdze ze jest ona jakas ogromna ale na to co robie mi w zupelności wystarcza,
Skomentuj
-
heja
poskładałem posprawdzałem przyszło do podłączenia
prąd spoczynkowy:
- podpinam toroida 2x35V jedną fazą przez 22ohm 5W do płytki (masa do środka, faza na prawo) bez wejścia i głośników
potki ustawiam max w lewo czyli 220ohm, mierzę między masą wzmacniacza a nóżką rezystora 0,22ohm napięcie stałe i mam ponad 50mv na lewym kanale a na prawym 14mV
nie da się tego zmniejszyć, kręcenie potekim tylko zwiększa napięcie
o ile w wzmacniaczach jednokanałowych typu holton nie było problemu bo mierzyło się prąd w gałęzi zasilania to tutaj nie mam pojęcia jak to zrobić dla obu kanałów
co mam/robię źle ? :roll:
pozdrawiam
Skomentuj
-
bart210 - zasilanie symetryczne? OK. Ale podlaczam zgodnie ze schematem MariuszElektro, czyli podlaczam wspolna mase i prawa faze jak rozumiem, czyli prawa strone. Zatem zasilane beda oba kanaly ale na pol gwizdka? Czy jest roznica czy rezystor uruchomieniowy daje w galezi masy czy tej prawej fazy?
I teraz dalej - po takim podlaczeniu i ustawieniu potencjometor max w lewo mamy ustawic te prady/napiecie spoczynkowe (napiecie 5-10mV). Czyli skoro w tym ustawieniu prady beda najmniejsze a krecenie w prawo je zwieksza to napiecie bedzie malalo w miare krecenia potencjometrami (w prawo).
Te napiecie mamy mierzyc tylko na rezystorach emiterowych - czyli tych ceramikach 0,22ohm. I teraz pytanie - rezystory mamy 4... wiec potencjometr po prawej stronie plytki odnosi sie do dwoch rezow po prawej stronie plytki tak?
Po ustawieniu pradow/napiec spoczynkowych mierzymy napiecie stale na wyjsciu wzmacniacza - czyli jak pisze maxdila miedzy masa a nozka rezystora 0,22ohm? jesli tak to ktorego? To napiecie powinno byc w granicach -100mV i 100mV tak?
Jesli wszystko sie zgadza wywalamy rezystor podlaczeniowy i podlaczamy juz wszystkie wyprowadzenia trafa - srodkowe masy oraz prawa i lewa faze tak?
Skomentuj
Skomentuj