Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moj symasym lezy tyle samo (tylko chodzi o montaz a nie projekt) - powoli zaczynam o nim myslec

Skomentuj

Odbijacie od tematu! Przydalo by sie za to pare slow otuchy dla motywacji.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        jak kilka lat polezy i MUSZE pilnie zajac sie czyms zupelnie innym
        a widzisz jednak nie sama jak też tak mam :)
        Zamieszczone przez irek Zobacz posta
        prototyp powstal w 2006 myslisz ze ze jeszcze powinien polezec?
        hehe to nawet ja mam lepsze tempo

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
        Odbijacie od tematu!
        nam wolno. nie ma nam kto dać warna

Skomentuj

Co montujemy w miejsce C5 C12 C23 C30? A punkty TP1 i TP2 maja byc polaczone ze soba? Skladam wersje v2

Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Nic z nimi nie robisz :) TP1 i TP2 również nie łączysz

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222 Zobacz posta
              A punkty TP1 i TP2 maja byc polaczone ze soba?
              W te punkty mozesz wlutować kołki lutownicze i wykorzystać je do pomiaru podczas ustawiania prądu spoczynkowego, nie musisz wtedy odwracać płytki.

Skomentuj

Otwory sa na tyle duze zeby cynujac pad mozna bylo przez otwor wykonac pomiar dotykajac cyny ostra sonda miernika o sredniej grubosci. Druga sonda dotykamy odpowiedniego wyjscia wzmacniacza.

Skomentuj

Jako że niemogę znaleźć takiego problemu zapytam:
                  Otóż uruchomiłem dwa uniampy ostatnimi dniami. Z jednym mam problem ponieważ prawy kanał wszytsko ok. A w lewym nie da się prądu spoczynkowego ustawić. Przy podłączeniu głośnika ten kanał tak jakby grał ale charczy tak jakby zniekształcony sygnał dostawał. Tranzystory końcowe i sterujące sprawdziłem - są sprawne.!

Myślę ze to nie wina zabezpieczeń bo wtedy by chyba wcale nie podawał nic na głośnik.!

W którym miejscu układu mogę szukać problemu.?

Skomentuj

Przejechałeś płytkę na obecność zimnych lutów?

Skomentuj

W sumie tak mniej więcej zimnych lutów szukałem. Potrzebuje tylko informacji w którym kawałku układu powinienem szukać problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                        Potrzebuje tylko informacji w którym kawałku układu powinienem szukać problemu.
                        po lewej stronie

tam nie ma wiele elementow. szybciej bedzie jak sprawdzisz kazdy element

a co do samego zabezpieczenia to przeciez na schemacie masz ladnie wyodrebnione te czesci

Skomentuj

Szukaj miedzy tranzystortami mocy w okolicy potencjometru do ustawiania pradu spoczynkowego, pradwopodobnie jest tam zwarcie i prad sie nie reguluje, bo miedzy bazami nie ma napiecia polaryzacyjnego. Mozesz zmierzyc jakie jest napiecie miedzy bazami tranzystorow steruajcych i czy sie zmienia przy regulacji.

Skomentuj

Hej,
                            przymierzam się do zbudowania UniAmpa, powoli kompletuję wszystko co będzie potrzebne, jestem na etapie kupowania transformatora. Zakupu dokonam pewnie na toroidach, a jako, że jestem póki co amatorem w dziedzinie elektroniki chciałem na co zwrócić uwagę przy zakupie. Bo na toroidach piszą tak :

Oferujemy transformatory toroidalne w wykonaniu audio, (...) Produkujemy transformatory w zakresie mocy 20VA - 3000VA o dowolnych napięciach wtórnych i pierwotnych. (...) Modyfikacje obejmują m.in.: impregnację rdzenia i uzwojeń, ekranowanie elektryczne (między uzwojeniami) i magnetyczne (zewnętrzny ekran przeciwzakłóceniowy), zalewanie środka żywicą oraz antywibracyjne mocowanie.

Co powinienem opisać w zamówieniu? Co jest faktycznie przydatne ? Jakie dodatkowe odczepy mogą się przydać ?

Skomentuj

hmmm, ja bym powiedział tak:
                              jak masz dużo kasy, to bierz każde ulepszenie. Wyeliminuje ci ze 2-3 problemy, które mógłbyś napotkać.
                              jak chcesz z rozsądkiem to zalej tylko żywicą środek rdzenia i nic więcej. Napięcia, oraz moc VA uzwojenia wtórnego podane są w dokumentacji uniampa, jak się nie mylę.

Skomentuj

Myślę że jak trafo jest dobrze nawinięte to większość z tych ulepszaczy jest niepotrzebna, tak jak pisze El_liero niech Ci zaleją środek i gitara.
                                Standardowe trafo do uni to 2x35V 300W.
                                Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
                                Jakie dodatkowe odczepy mogą się przydać ?
                                To zależy co chcesz jeszcze dodać do wzmaka- jak będziesz miał tylko przełącznik żródeł i potek volume to żadne, jeżeli planujesz barwę to symetryczne jakieś 2x12v (barwa Irka zasilana jest napięciem pojedynczym).

Skomentuj

Jałowo ma mieć 2x35Vac, czyli typowe 2x32Vac/250-300W.
                                  Większość barw jest zasilana 2x15Vdc, czyli min. 2x16Vdc.
                                  Barwa irka ma zasilanie 8-24Vdc.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, o odczepy pytałem właśnie pod kątem dodania do Uniampa dodatkowych układów, jak chociażby barwy czy unizaba. W przyszłości jak się trochę ogarnę z elektroniką pewnie będę chciał to zrobić i wtedy trafo będzie bardziej uniwersalne. Pewnie jeszcze nie o jedno będę tu pytał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
                                      Pewnie jeszcze nie o jedno będę tu pytał
                                      To zacznij od czytania, bo wszystkie moje dodatkowe uklady sa zasilane z trafa glownego wiec nie wymagaja dodatkowych zasilaczy.
                                      Last edited by Pawel S.; 24.10.2012, 23:02.

Skomentuj

Mam już Altusy 140 do uniego, mój uni doczekał się obudowy (z drewna oczywiście) i naprawdę potrafi zatrząść domem Jedyny minus że przełącznik w barwie irka coś przestał łączyć i czasem podczas włączenia barwy przestaje grać jedna kolumna, ale to nic takiego. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, jest to pierwszy wykonany przeze mnie tak skomplikowany wzmacniacz na tranzystorach. I nie żałuje poświęconego czasu i wysiłku bo było warto (można było kupić tda 7294, lecz tego nie zrobiłem, to był dobry wybór )

Pozdrawiam wszystkich właścicieli uniampa :-)

Skomentuj

Zbieram składowe Uniampa, więc mam kolejne pytania:
                                          jakie parametry powinien mieć potencjometr głośności ?
                                          do uruchomienia wystarczy multimetr ? Czytałem instrukcje MariuszaElektro, ale tam jest nie jasne, bo z instrukcji wynika, że potrzebny jest tylko multimert (albo jestem skończonym laikiem) a z cytatu z Irka wychodzi, że trzeba mieć oscyloskop.
                                          Irku sprzedajesz płytki do selektora wejść ? a może całe selektory ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X