Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Witam wszystkich właśnie kończę składać Uniampa.
    Chciałem zapytać o diody zenera DZ1 DZ2 wystarczą 0.5W?
    Mam problem z kondensatorami ceramicznymi na 100v.
    Ciężko takie znaleźć w sklepie stacjonarnym mogę zastosować na 50v?
    Poniżej kilka zdjęć.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukasz4679 Zobacz posta
      Chciałem zapytać o diody zenera DZ1 DZ2 wystarczą 0.5W?
      Wystarcza

Zamieszczone przez lukasz4679 Zobacz posta
      Mam problem z kondensatorami ceramicznymi na 100v.
      ceramiczne to syf! Kup MKT, zwykle sa na 63V.

Skomentuj

Wracając do tematu średnicy, uniamp jest i był sprawny, głośniki są wysokiej klasy i na pewno nie są tu słabym ogniwem tym bardziej że słucham je długo i znam je doskonale. Wina leżała po stronie mojej ładniejszej połowy, poprzestawiała zaawansowane opcje dźwięku mojej karty.
        Uniamp zasila najniższe pasmo zestawu 2+2, panel do subów sam zrobiłem i działa poprawnie, ale chyba 2x29V i 180VA chyba nie kontroluje należycie dwóch głośników 22 scx. Zobaczymy niebawem z nowym trafo.

Skomentuj

a ja mam pytanie czy schemat płytki v1 różni się czymś od v2 ?? czy tylko spis elementów jest troszkę zmieniony? bo chciałbym se taki wzmacniacz zrobić i nie wiem czy samemu płytkę wytrawić czy ktoś ma gotowe do sprzedania??

Skomentuj

Różni się. Wejdź na stronę Irka i tam będziesz miał dwa Uni v1 i v2, w opisie v2 jest opisane czym się różni.

Skomentuj

acha bo jest tylko projekt płytki v1 do druku a ktoś ma gotowe płytki na sprzedaż ??

Skomentuj

Pisz do autora projektu.

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie. Chciałem pokazać skończony zabudowany egzemplarz Uniampa 150v2. Szczególne pozdrowienia dla Irka :-)
                  Last edited by Wiechust; 09.04.2014, 22:39.

Skomentuj

Piękna obudowa ale ten radiator szpeci wszystko. Szkoda że wyciąłeś jeszcze górną pokrywę pod radiator;/ jeśli dawałeś go na zewnątrz obudowy to mógł być niższy, na wysokość obudowy. Pokaż zdjęcie środka.

Skomentuj

Bardziej budy zeszpecić nie mogłeś...
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wiechust, obetnij tą część radiatora, która wystaje ponad obudowę. Wielkościowo wtedy też wystarczy, a będzie o niebo ładniej.

Skomentuj

albo go wypoleruj i zleje się trochę z tą górą :) a tak ogólnie to ładnie ino zdjęcia przy normalnym świetle jakbyś zrobił

Skomentuj

Panowie dziękuje za opinie jakie by one nie były! :-) Moim celem było aby radiator tak był zamontowany! Czy to ładnie rzecz gustu, mi się podoba i tak zostanie. Pozdrawiam
                            Adzik94 to zdjęcia środka [IMG]www.strzyz.pl/uniampsrodek.JPG[/IMG]

Skomentuj

Nie to żebym się czepiał ale kabelki można trochę bardziej uprzątnąć. Czarny sieciowy jaki długi i sygnałowe do końcówek z jakim ogromnym zapasem.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                Wiechust, obetnij tą część radiatora, która wystaje ponad obudowę. Wielkościowo wtedy też wystarczy, a będzie o niebo ładniej.
                                Niestety nie wystarczy! To nie wzmacniacz dwudziestowatowy ze zadowoli sie kawalkiem blachy. Radiator ma 10cm wysokosci bo tyle musi miec! Jesli zastosuje sie profil z dluzszym zebrem np A6023 to wtedy wystarczy 7cm. Dobrze jakby byl tez poanodowany na czarno, bo to zwieksza skutecznosc odprowadzania ciepla. Oczywiscie w tym wypadku powinien byc srebrny zeby pasowal do calosci. Mozna go poanodowac bez kolorowania, zmieni mu sie wyglad powierzchni.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                Nie to żebym się czepiał ale kabelki można trochę bardziej uprzątnąć. Czarny sieciowy jaki długi i sygnałowe do końcówek z jakim ogromnym zapasem.
                                Ten sieciowy czarny powinien byc w podwujnej izolacji i owiniety (skrecony) z wyprowadzeniami trafa (tu zoltymi).

Kable sygnalowe powinny byc odsuniete od trafa, najlepiej wcisnac je pod plytke i poprowadzic rownolegle do tylu.
                                Trafo powinno byc obrocone wyprowadzeniami do przodu a nie w strone plytki. Najlepiej dobrac jego kat, krecac nim i sluchajac brumu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  U dołu każdego posta jest przycisk "Dzięki"
                                  Chyba nie trzeba wyjaśniać co to słowo znaczy
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Panowie prośba o poradę, jak wyżej pisałem zmontowałem uniampa jako końcówka do subwooferów, pracuje wraz z filtrem d.p. zasilanie obu układów z tego samego trafo (2x24V i 2x28V) problem w tym że jak wyłączam panel przełącznikiem to słychać trzaśnięcie w głośnikach, przy włączaniu jest ok, opóźnienie działa. Sygnał ze wzmacniacza do filtra d.p. podany jest wysokopoziomowy, filtr sumuje kanały. Panel działa prawidłowo, jest ciche brum ale zamierzam zastosować przewód zasilający z uziemieniem i problem znika (sprawdzone). Czy powinienem zastosować jakiś filtr sieciowy aby uniknąć trzasku?

Skomentuj

Musisz najpierw okreslic co jest zrodlem trzasku. Prawdopodobnie preamp albo polaczenia. Jesli zasilanie preampa spada bardzo szybko zanim uniamp sie wylaczy to preamp wygeneruje trzask. Dlatego nalezy zadbac aby zasilanie preampa podtrzymywane bylo na czas wylaczenia uniampa.
                                      Trzask moze przenosic sie przez niestarannie poprowadzone polaczenia i iskrzacy wylacznik. Wtedy 100nF 230VAC X2 na trafie powinien pomoc.

Skomentuj

Mam pytanie

czy ten radiator się nadaje ??
                                        http://www.conrad.de/ce/de/product/1...e&rt=home&rb=1

a i czy kondensatory 10uF mogą być 35v zamiast 25v ?? bo takie kupiłem
                                        Last edited by lonevolf; 05.05.2014, 19:31.

Skomentuj

Kondensatory będą ok i radiator też będzie pasował.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X