• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel do subwoofera z Allegro.

wojtek528, czytaj wszystkie posty, bo wartość już podawali, jest to: 100nF

A jednak wiem czemu tak odradzaliście mi wlutowania tych ceramik... u brata wlutowałem i pod STX GDN-32-450-8-SC wywaliło je z powrotem...
Wylutuje je i tak zostawie. Nie ma co się bawić tak w nieskończoność :smile:

To ja widocznie nabyłem"późniejszą ewolucję"tego wynalazku :razz:
Ktoś widocznie zmądrzał i nie przewidział tych upierdliwych kondziorków i wszystko jest ok.

Panowie chciałbym sprostować - wg mnie ten panel ma 100-120W a nie 150W.
Porównywałem z Vk - który ma 150W 4ohm.
Vk ma sporą przewagę szczególnie jeśli chodzi o "trzymanie w ryzach" głośnika.
Test na visatonie w 250S 4ohm
Dodatkowo trafo wygląda na około 150W, doliczając sprawność na poziomie 65% dla tego typu trafa wychodzi moc wyjściowa 100W, dalsze straty na tranzystorach...
Powiedzmy że w RMS wychodzi 100-120W
Są to moje teoretyczne spostrzeżenia.
Podczas odsłuchu praktyczne :-)
W mojej wersji również filtr nie spełnia swojego zadania.

Witam
Jestm posiadaczem owego panela do suba 300WAT, panel zamówiłem sprawny, działał lecz po pewnym czasie zaczęło coś buczeć w głośniku no to zajrzałem mu w bebechy i tak jak już niektórzy pisali mam przepalone kondensatory ceramiczne i teraz moje pytanie:
Czy opłaca się je wymieniać, czy mam je po prostu wlutować i zostawić puste miejsce?

rafal20 napisał:
Panowie chciałbym sprostować - wg mnie ten panel ma 100-120W a nie 150W.

I po co wypisujesz takie glupoty!? To sie mierzy a nie okresla wg Ciebie bo tak to sobie mozesz mowic o dziewczynie czy jest ladna czy brzydka a nie o mocy wzmacniacza.

Panel ma 100W/8omach i 160W/4 i to jest zmierzone.

kamiss1987 napisał:
Czy opłaca się je wymieniać, czy mam je po prostu wlutować i zostawić puste miejsce?

Po prostu je wylutuj/wytnij. Tam jest kilka innych rzeczy do poprawy.

Kondensatory wylutowałem, lecz teraz po podłączeniu panelu nie słychać nic, a przed usunięciem nutkę było słychać, co może być jeszcze nie tak?

irek napisał:
I po co wypisujesz takie glupoty!? To sie mierzy a nie okresla wg Ciebie bo tak to sobie mozesz mowic o dziewczynie czy jest ladna czy brzydka a nie o mocy wzmacniacza.

Widzę, że jesteś nerwowy.

Napisałem wyraźnie że tak mi się wydaje z porównania. Widocznie inny parametr go osłabia.

Niech ma nawet 200W, ale DF może mieć słabe lub coś jest z nim nie tak, bo ma problemy z kontrolowaniem głośnika.

Dodatkowo grając głośniej nie powala jakością.
Po co mi panel nawet 300w jak nie radzi sobie ze 100/150Watowym głośnikiem.

rafal20 napisał:
Dodatkowo grając głośniej nie powala jakością.
a kto powiedział że będzie powalał jakością... On kosztuje 120zł a nie 500zł żebyś mógł narzekać na jakość

kamiss1987 napisał:
Kondensatory wylutowałem, lecz teraz po podłączeniu panelu nie słychać nic, a przed usunięciem nutkę było słychać, co może być jeszcze nie tak?
zobacz jeszcze rezystor R3, u mnie był do wymiany...

csbiczek napisał:
a kto powiedział że będzie powalał jakością
tu chodzi o to, że jeżeli ma 160W 4 ohm, a nie potrafi poradzić sobie z głośnikiem 100W, to coś jest nie tak...

csbiczek napisał:
a kto powiedział że będzie powalał jakością... On kosztuje 120zł a nie 500zł żebyś mógł narzekać na jakość

120zł+ przesyłka i to używka mocno używana, bo inaczej nie da się określić - spalone kondensatory, niektórym trafo padło. A mi nawet regulacja fazy nie działa jak powinna.

Powiedzmy, że te 120zł to wszystko za ten panel.
Niedawno ktoś pisał, że STX za 75zł nie warto do niego aplikować, może trochę przesadził :-P

Tu nie tylko o jakość chodzi, bo nie wyciska z głośnika 100W 4ohm wszystkiego, a przy dużej głośności (takiej, że głośnik jeszcze by przyjął więcej mocy)) są spore zniekształcenia.

Nie muszę dać 500zł, po odliczeniu zbędnych części wystarczy 200zł i to nówka.
Nie próbuj bronic rękami i nogami tego panelu, bo tak wnioskuję z wypowiedzi.
Nie powinno chodzić tu na forum o jakąś reklamę, tylko o rzetelną i prawdziwą wypowiedź, która pomoże innym.
Albo twierdzenie "moje najlepsze"

Nie bronie go ale teraz jesteście wielce rozczarowani bo to bo tamto... Panele były tanie jak barszcz to raz a dwa dostępne, przypomnij sobie sytuację zanim się pojawiły na allegro, wzmaków do suba było jak na lekarstwo bo Irek nie był w stanie robić nowych, matronix zwinął żagle a stx ma tylko jeden dobry ale za to cena zabija... za 120zł były panele na jednym tda7294 a tu masz dobra parkę toshib, szkoda tylko że reszta aplikacji trochę skopana no ale coś za coś...

csbiczek zgadzam się z tym. Nie ma co znowu narzekać.
Ale jak irek mnie opier... dlatego, że nie pomierzyłem i jak to mogę inaczej twierdzić.
To muszę się bronić.
A pisałem, że porównując panele a nie mierząc.
Dla mnie panel może mieć i 300W, ale słuchając go pokazuje tyle co 100 Watowy panel i to wszystko.
Ważne są odczucia a nie same pomiary. Tak jak z symulatorami. Zawsze człowiek musi ostatecznie stwierdzić.

Chciałem tymi wypowiedziami zasygnalizować, że coś z nimi jest nie tak, i na dzień dzisiejszy jest inna propozycja.

Bo niech irek wytłumaczy:
Dlaczego panel VK jest trochę słabszy wg pomiarów, a w praktyce gra sporo lepiej mocowo jak i jakościowo, również jego funkcje lepiej się spisują.
Da się to wytłumaczyć: np inne DF itd..
Ale początkujący patrzy na waty! i od razu się zasugeruje.. aha sub 300 ma 160w to biorę.

I niech mi nie tłumaczy jakimiś porównaniami z dziewczyną, bo to bez sensu. Nie ma to odzwierciedlenia w tym przypadku.

Być może poprawa panela przez irka sprawi, że będzie lepszy, to te toshiby potrafią....

rafal20 napisał:
Chciałem tymi wypowiedziami zasygnalizować, że coś z nimi jest nie tak, i na dzień dzisiejszy jest inna propozycja.
że coś z nimi jest wiadomo od początku... A co do innej propozycji to jaka? VK?

Jak zwykle rafal20 gadasz glupoty i juz mi sie nie chce z toba gadac bo to strata czasu.

Panele sa tanie bo to jakies chinskie odpady. Jesli chodzi o to jak graja to jest w pozadku i tu nie ma sie czego doczepic. Jesli kilka technicznych spraw ktore sa niedopracowane ale one nie wplywaja na jakosc tylko na niezawodnosc.

I skonczcie z tymi glupimi gadkami ze wzmacniacz nie kontroluje glosnika bo to jest stek bzdur i zaden damping faktor nie ma tu nic do rzeczy.

A czy ktoś wymieniał może te tranzystory Q15 i Q16 bo u mnie też się strasznie grzeją nawet jak potencjometr jest na minimum?
Aha i jaką wartość powinien mieć ten rezystor R3?

Powrót