• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Pewnie raz przechodził obok...

Brencik, daj se spokój z tymi twoimi docinkami, można dyskutować na poziomie.

Mnie najbardziej rozbraja chmiel, który jest niby tylko dodatkiem
Jest przyprawą nadającą goryczkę i aromat.
Nie pamiętam dokładnie czy jest pół szyszki czy szyszka na szklankę, ale lepsze jest to jak się wszyscy chwalą tym polskim chmielem a tego są znikome ilości a i tak dodawany jest Koncentrat chmielowy w granulacie
szastal no i znów mam wrażenie jakbyś nie wiele wiedział o warzeniu w koncernie :) Zawartość chmielu to jest około 1-2g na litr.
Po drugie: koncentrat chmielowy to jest koncentrat, taki gęsty syrop, a granulat to zmielone i sprasowane szyszki.
Po trzecie: polskim chmielem nie ma się co chwalić, odmiany amerykańskie, nowozelandzkie czy nawet niektóre niemieckie są zdecydowanie lepsze. W polsce uprawy chmielu są regulowane prawnie więc mało jest miejsca na jakieś eksperymenty z innymi odmianami. Niektórzy chmielarze to typ takiego rolnika co odmiany ziemniaka nie rozróżnia. Od iluś lat uprawia się chmiel, a kogo obchodzi czy to jakaś Marynka, Lubelski czy tym podobne. Sprawę trochę ratują nowofalowe odmiany Junga, Sybilla i Oktawia (tej ostatniej nie znam osobiście).
Poza tym z tego co mi się wydaje, to ekstrakt używany w Polsce przez koncerny pochodzi właśnie z marynki lub lubelskiego, także w tym piwie jest polski chmiel ale na pewno nie w szyszkach.

Warzelnia to faktycznie nie mój dział, dlatego mówiąc koncentrat mam na myśli właśnie sprasowne szyszki w granulacie, u nas są właśnie takie w wielkich workach, o dokładnego dostawce musiał bym się dowiedzieć ale tym się nie zajmuje nikt w Polsce bo są chyba z góry narzucone kontraktem na browary przez sabmiller, a szyszka chmielowa lekka jest więc by się zgadzało jak nam podawali że około pół na szklankę może iść

Mnie najbardziej rozbraja chmiel, który jest niby tylko dodatkiem, a firmy się prześcigają w jego ilości i jakości.
Raczej chmielu nie uświadczyz w koncerniakach typu Tuskie, LEch czy Zubur i inne zlewki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zobaczcie co wyprawia dzicz francuska (rasy nie europejskiej)...
Seria z kałacha i do piachu, nic wiecej.

Mówię o tym jako by chmielu nie dodawali co jest nie prawdą z granulatu ale jest, a kwestia czy sam to pije to inna sprawa bo preferencje smakowe każdy może mieć inne

Pomożecie? Pomożemy :D
Słuchajcie, mam problem z otworem b-r. Wiem jakie ma być strojenie, ale teraz problem z wymiarami. Wiemy, że porty mają rurę zwężającą się. I co jeśli BassBox mi pokazuje, że port ma mieć fi 50mm. To jest średnie fi, średnica konca rury, czy początku? macie jakieś sensowne rady jak to ugryźć? bo ja się zamotałem właśnie.

Powrót