probowalem robic jakies tam pomiary na Toshiba Multimedia Center ktora ma w srodku audigy 5.1, na poczatku bylo wszystko ok, kalibrowalo sie, opoznienie ok 18ms, mierzylo dobrze cewki i rezystory ale jak nastepnym razem probowalem, to kalibrowac nawet sie nie dalo, ujemna impedancja itp.
na zintegorwanej dzwiekowce z laptopa opoznienie ok 1,5ms
kupiłem tego SB Live 24 PCI, siedzi w slocie, sinus 20 kHz na oscyloskopie wygląda Ok, nie to co z tego podłego Realtec-a. Teraz proszę o poradę, jak bazując na Arcie upewnić się, że wszystko jest Ok ?
Spróbuję doczytać w orginalnym manualu od SW co można zrobić z tym opóźnieniem. Wiem, że można ten parametr dodatkowo wprowadzić w ustawienia ale nie wiem co to daje. Na ucho tego nie stwierdzimy co się dzieje, czy jest to lag związany ogólnie ze sprzętem czy lag pomiędzy sygnałem odtwarzania a nagrywania. Drugi przypadek byłby gorszy bo powodowałby całkowitą niemożność przeprowadzenia pomiaru. Przecież impuls z głośnika do mikrofonu biegnie ok 3-4ms a jakby karta nagrywała po 20ms to już nagrałaby wspomnienie po impulsie.
Ta karta USB wygląda obiecująco. Problem mocy wyjściowej możnaby załatwić jakimś małym wzmacniaczykiem.
Drugi przypadek byłby gorszy bo powodowałby całkowitą niemożność przeprowadzenia pomiaru. Przecież impuls z głośnika do mikrofonu biegnie ok 3-4ms a jakby karta nagrywała po 20ms to już nagrałaby wspomnienie po impulsie.
Opóźnienie 20ms to nie jest opóźnienie po jakim karta zaczyna nagrywać. Karta nagrywa natychmiast tylko potrzebuje określoną ilość czasu na przetworzenie i przesłanie danych do komputera. (przynajmniej ja to tak rozumiem)
No co wy Panowie,:blink: przecież my tj. ja z Irkiem; kwestie latencji a raczej uwzględnienia jej przez program SW przerabialiśmy chyba ze 4 raz już na forum....
Pokrótce mówiąc: Badamy jakie jest opóźnienie dla przykładu 20ms (istotne by było ono stałe) i taką lub zbliżoną (np. 18ms) wartość wpisujemy w program i wszystko hula jak trza
PS wartość opóźnienia wpisujemy doświadczalnie taką, by latencja wypadkowo wyszła satysfakcjonująca nas :) np. 2ms (czy tam kto jaką lubi ) - jeszcze raz przypomnę tylko, iż ważne by to było stałe!
..Yoshi mówi chyba o impulsie (czasie) akustycznym, a nie elektronicznym....
Yoshi obawiał się raczej że karta nie zdąży zacząć nagrywać zanim impuls dotrze do mikrofonu. :) Stąd porównanie "czasu akustycznego do elektronicznego".
No własnie o to mi chodziło czy jest to tylko zwłoka pomiędzy sprzętem a programem, stała zarówno dla odtwarzania jak i nagrywania czy zwłoka po której dostajemy cokolwiek na wejściu a odtwarzanie juz sobie leci jakiś czas.
Sorki za tak banalne pytanie, ale to całe opóźnienie top już w kalibracji jiga wychodzi. Czyli robię sygnał test, i record i to co wychodzi po jakim opóźnieniu to to latancy?
Znalazłem swoje rozwiązanie jeśli chodzi o kartę do pomiarów na USB. Nazywa się Behringer UCA200 (okrojona o parę elementów takich jak dodatkowe wejście jack i jakiś potencjometr w porównaniu do UCA202). Zapłaciłem za ten interfejs 50zł. Ze sterownikami Behringera ma stała latencję ok 23ms (pod XP, pod win7 x64 niestety nie), przechodzi kalibrację w SW (u mnie akurat z UniJig'iem irka). Zbudowane to jest na PCM2902, więc można próbowac zrobic to sobie samemu. Poniżej printscreeny z measurment.calib i przykładowy pomiar impedancji spiętych równolegle Fostexów.
Nówka z Allegro, z tym, że UCA200 nie jest oficjalnym modelem Behringera, jest on dodawany w zestawie do innych urządzeń tej firmy. Oficjalnym modelem (bardziej rozbudowanym) jest UCA202. UCA200 bywa na Allegro, właśnie w cenie 50-70zł bo ludziska kupując zestaw Behringera często mają już bardziej zaawansowany interfejs.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Trzeba szukać na Allegro, ostatnio UCA200 poszło za 61zł, ja swoje kupiłem za 56zł z przesyłką, więc można. Trzeba tylko (albo aż) poszukać i poczekać.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Ja mam Win 7 x64 i działać działa, choć o pomiarach można zapomnieć, latencja skacze jak chce...minimum to ok 50ms, czyli tragedia, na Win XP 32b nie ma z nią problemów. Generalnie na Viscie i 7 są problemy.
Skomentuj