Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panasonic WM-61A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kurde zapominałem dopisać że chodzi mi karte żeby nadawała się też do pomiarów w SW no i oczywiście wmiare brzmiała : :cry: oczywiście karta do lapka :roll:

Skomentuj

generalnie jest fajna bo jest lepsza od wszystkiego co masz fabrycznie w lapku, pomiary też robisz bez problemów, a chwalę ją głównie za to że mam ją na 2 metrowym kablu USB zaraz przy ampli z którym połączona jest optykiem, więc zminimalizowałem ilość kabli do chyba najmniejszej możliwej wartości :)
      Do tego ma port na podczerwień i możliwość sterowania pilotem co też się przydaje, szczególnie gdy ktoś chce mieć DIY ampli, choć ja kupilem yamaszkę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
        płytka do preampa pojawi się w zestawie za jakieś 2-3 tygodnie - obecnie jest w fazie opracowania
        Właśnie minęły 3 tygodnie i nic... Quester kiedy pojawi się to PCB do preampa? :)

Skomentuj

Niestety mam mały poślizg - dzięki Poczcie Polskiej nadal nie mam prototypu. Dopiero jak go otrzymam i sprawdzę stronę mechaniczną montażu będę mógł puścić zlecenie produkcji. Myślę, że spokojnie można liczyć jeszcze kolejne 2 tyg. :(

Skomentuj

Miałbym jeszcze jedno pytanie. Chce żeby mój zestaw pomiarowy był dosyć mobilny czyli lapek, pre, jig, mic itp do plecaka i na pomiary. i teraz pytanie starczy sygnał z karty dźwiękowej czy jednak lepiej dorobić jakiś mały kilku watowy amp? jeżeli tak to co byście polecili ? (chyba najlepiej co można zasilić z baterii9V : :?: )

Skomentuj

Sygnał z karty dźwiękowej wystarcza do pomiarów bez użycia mikrofonu. Do pomiarów z mikrofonem amp jest zdecydowanie wskazany. Z 9V możesz nie uzyskać wystarczającej mocy... chociaż 0,5W wystarczy do przeprowadzenia jako takich pomiarów. Pytanie tylko na jak długo wystarczy Ci bateria 9V (wszak nie bryluje ona pojemnością).

Skomentuj

Quester w takim razie jaki bardziej przenośny wzmacniacz byś polecił? jakiś scalaczek? a co do zasilania to może w taki mrazie jakiś mały aku żelowy 6V + malutka przetwornica DC-DC ? :roll:

Skomentuj

Warg, jak juz Q napisal wystarczy sama karta. a jak chdesz aku to lepiej male zelowe 12V ;]

Skomentuj

Warg nie obniżaj napięcia bo to prowadzi do nikąd :P Z 6V nie uzyskasz nawet 1W@8ohm, a stosując przetwornicę jedyne co zyskasz to straty :lol:
                    Sugeruję dać żelówkę 12V - to pozwoli z powodzeniem uzyskać 1W@8ohm. Wzmacniacz możesz zbudować na jakimś opampie (żeby było najprościej) dodając mu na wyjściu trany.

Skomentuj

Wzmacniacz możesz zbudować na jakimś opampie (żeby było najprościej) dodając mu na wyjściu trany.
                      a ja myslalem ze najprosciej bedzie dac scalaka samochodowego... :roll:

Skomentuj

Hm... fakt, jeśli kierować się tylko uproszczeniem do minimum: TDA2009

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
                          kiedy pojawi się to PCB do preampa?
                          Na dzień dzisiejszy już wiadomo, że PCB do preampa Wallin'a pojawi się w sprzedaży najpóźniej 3-4 lipca.

Skomentuj

No to super, że w końcu się pojawi szkoda tylko, że akurat wtedy wyjeżdżam na wakacje do pracy... :( trzeba będzie odłożyć budowę systemu pomiarowego na wrzesień.. :( a myślałem, że już w czerwcu mi się uda go złożyć i coś już pomierzyć... może jak wrócę to i PCB do JIGa będzie już gotowe :razz: :wink: wtedy to dopiero będzie profesjonalnie zmontowany system

Skomentuj

Quester; Mam pytanie jak chcesz umocowac RCA do obudowy, wraz z PCB?? bo sam jestem w fazie JIG-a na PCB, i nie mam pomysłu jak to wykonać, chyba zrobie je na przewodach.

Kolejnie pytanie odnosnie wkładek WM 61 A, pisałes ze na 100% sa orginalne, a czy są sprawdzone.../? Bo ostanio MarekW mierzył kilka wkładek i mówił ze "ostatnia seria" przy 16khz miała spadek rzędu 2db :neutral:

Skomentuj

piku16 w przypadku PCB do preampa płytka będzie lutowana do zamocowanych już w obudowie gniazd (gniazda będą wymagały drobnego tuningu, ale o tym dopiero gdy PCB będzie w sprzedaży - zaręczam, że każdy sobie da z tym radę) w ten sposób uniknąłem stosowania dodatkowych elementów mocujących samą płytkę w obudowie zmniejszając koszt budowy o kilka groszy na śruby oraz tulejki dystansowe, a tym samym ułatwiając montaż. Do każdej płytki będzie dołączany szablon owiertu obudowy - kartka z oznaczonymi precyzyjnie miejscami otworów na gniazda, przełącznik i LED (wystarczy przyłożyć do obudowy i wiercić w oznaczonych na wydruku miejscach). Rzecz jasna każdy będzie mógł sobie "wyciągnąć" gniazda, przełącznik i LEDa także na przewodach (jeśli taka będzie konieczność np. w przypadku innej obudowy niż ta do której była płytka projektowana) - wolna wola osoby, która będzie składała preamp.

W przypadku JIGa na PCB mojego pomysłu gniazda RCA montowane będą analogicznie jak w preampie. Ponadto będzie możliwość mocowania zacisków bananowych zarówno prostopadle jak i pod kątem do płytki bez użycia grama przewodu.

[ Dodano: 2008-06-18, 12:55 ]
                                Aha... co do wkładek: oryginalność stuprocentowa (własny import ze źródła - stąd też dobra cena). Osobiście ich nie sprawdzałem, ale sprzedane zostało już kilkadziesiąt sztuk i nie było ani jednej reklamacji. Nota bene gdziekolwiek byś nie kupował, nie wiesz na jaką partię trafisz
                                Warto dodać, że wspomniane "niedomaganie" w okolicach 16kHz jest już tak wysoko, że trudno spodziewać się tam podziału więc wielkiego znaczenia owe 2dB nie ma.

Skomentuj

Co do pomiarów z lapem - ja używam 12vdc z firewire, teraz każdy lap ma.
                                  Obciążalność prądowa dużo za duża aż więc nie ma problemów - 60w można pociągnąć zdaje się.
                                  Więc nie trzeba aku dźwigać ze sobą :)

Ciekaw jestem tej integry bo na audiomanii była o niej mowa już jakiś czas temu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                    ja używam 12vdc z firewire, teraz każdy lap ma
                                    I to jest, jakby nie spojrzeć, chyba najprostsze rozwiązanie (przecież jakiś komp i tak trzeba mieć przy pomiarach) :) Na dobrą sprawę chyba także większość nowoczesnych płyt głównych także posiada firewire (?), więc można by w integrze całkowicie zrezygnować z aku... dzięki takero za pomysł :!: :)
                                    W zasadzie (jakby się uprzeć) to można także sterowanie integrą zrobić przez firewire :twisted:
                                    Oj... znowu zmiana koncepcji :lol:
                                    Muszę to przemyśleć :P

Skomentuj

Na dobrą sprawę chyba także większość nowoczesnych płyt głównych także posiada firewire
                                      niekoniecznie, ale po prostu można aku jako opcje dać i nie ma problemu, choć tak naprawdę kontroler firewire kosztuje ze 20zł wiec taniej niż jakikolwiek aku :)

Skomentuj

tylko trzeba wziąść pod uwage że, nie wszystkie nowe lapy mają firewire tak samo w lapach większość nowszych ma expresscard a nie pcmcia a te kontrolery kosztują w sklepie nie 40 a 120 zł ... więc bymajmniej dlamnie mobilny zestaw pozostaje jedynie z aku :(

Skomentuj

Warg, który nowy lap nie ma firewire ?
                                          Zresztą tak jak mówię - aku może być opcją i wtedy nie ma problemów, tyle że do pcta taniej wychodzi kupić kontroler na pci który kosztuje 20zł ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X