kurde zapominałem dopisać że chodzi mi karte żeby nadawała się też do pomiarów w SW no i oczywiście wmiare brzmiała : :cry: oczywiście karta do lapka :roll:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Panasonic WM-61A
Collapse
X
-
generalnie jest fajna bo jest lepsza od wszystkiego co masz fabrycznie w lapku, pomiary też robisz bez problemów, a chwalę ją głównie za to że mam ją na 2 metrowym kablu USB zaraz przy ampli z którym połączona jest optykiem, więc zminimalizowałem ilość kabli do chyba najmniejszej możliwej wartości :)
Do tego ma port na podczerwień i możliwość sterowania pilotem co też się przydaje, szczególnie gdy ktoś chce mieć DIY ampli, choć ja kupilem yamaszkę :)
Skomentuj
-
Miałbym jeszcze jedno pytanie. Chce żeby mój zestaw pomiarowy był dosyć mobilny czyli lapek, pre, jig, mic itp do plecaka i na pomiary. i teraz pytanie starczy sygnał z karty dźwiękowej czy jednak lepiej dorobić jakiś mały kilku watowy amp? jeżeli tak to co byście polecili ? (chyba najlepiej co można zasilić z baterii9V : :?: )
Skomentuj
-
Sygnał z karty dźwiękowej wystarcza do pomiarów bez użycia mikrofonu. Do pomiarów z mikrofonem amp jest zdecydowanie wskazany. Z 9V możesz nie uzyskać wystarczającej mocy... chociaż 0,5W wystarczy do przeprowadzenia jako takich pomiarów. Pytanie tylko na jak długo wystarczy Ci bateria 9V (wszak nie bryluje ona pojemnością).
Skomentuj
-
Warg nie obniżaj napięcia bo to prowadzi do nikąd :P Z 6V nie uzyskasz nawet 1W@8ohm, a stosując przetwornicę jedyne co zyskasz to straty :lol:
Sugeruję dać żelówkę 12V - to pozwoli z powodzeniem uzyskać 1W@8ohm. Wzmacniacz możesz zbudować na jakimś opampie (żeby było najprościej) dodając mu na wyjściu trany.
Skomentuj
-
No to super, że w końcu się pojawiszkoda tylko, że akurat wtedy wyjeżdżam na wakacje do pracy... :( trzeba będzie odłożyć budowę systemu pomiarowego na wrzesień.. :( a myślałem, że już w czerwcu mi się uda go złożyć i coś już pomierzyć... może jak wrócę to i PCB do JIGa będzie już gotowe :razz: :wink: wtedy to dopiero będzie profesjonalnie zmontowany system
Skomentuj
-
Quester; Mam pytanie jak chcesz umocowac RCA do obudowy, wraz z PCB?? bo sam jestem w fazie JIG-a na PCB, i nie mam pomysłu jak to wykonać, chyba zrobie je na przewodach.
Kolejnie pytanie odnosnie wkładek WM 61 A, pisałes ze na 100% sa orginalne, a czy są sprawdzone.../? Bo ostanio MarekW mierzył kilka wkładek i mówił ze "ostatnia seria" przy 16khz miała spadek rzędu 2db :neutral:
Skomentuj
-
piku16 w przypadku PCB do preampa płytka będzie lutowana do zamocowanych już w obudowie gniazd (gniazda będą wymagały drobnego tuningu, ale o tym dopiero gdy PCB będzie w sprzedaży - zaręczam, że każdy sobie da z tym radę) w ten sposób uniknąłem stosowania dodatkowych elementów mocujących samą płytkę w obudowie zmniejszając koszt budowy o kilka groszy na śruby oraz tulejki dystansowe, a tym samym ułatwiając montaż. Do każdej płytki będzie dołączany szablon owiertu obudowy - kartka z oznaczonymi precyzyjnie miejscami otworów na gniazda, przełącznik i LED (wystarczy przyłożyć do obudowy i wiercić w oznaczonych na wydruku miejscach). Rzecz jasna każdy będzie mógł sobie "wyciągnąć" gniazda, przełącznik i LEDa także na przewodach (jeśli taka będzie konieczność np. w przypadku innej obudowy niż ta do której była płytka projektowana) - wolna wola osoby, która będzie składała preamp.
W przypadku JIGa na PCB mojego pomysłu gniazda RCA montowane będą analogicznie jak w preampie. Ponadto będzie możliwość mocowania zacisków bananowych zarówno prostopadle jak i pod kątem do płytki bez użycia grama przewodu.
[ Dodano: 2008-06-18, 12:55 ]
Aha... co do wkładek: oryginalność stuprocentowa (własny import ze źródła - stąd też dobra cena). Osobiście ich nie sprawdzałem, ale sprzedane zostało już kilkadziesiąt sztuk i nie było ani jednej reklamacji. Nota bene gdziekolwiek byś nie kupował, nie wiesz na jaką partię trafisz
Warto dodać, że wspomniane "niedomaganie" w okolicach 16kHz jest już tak wysoko, że trudno spodziewać się tam podziału więc wielkiego znaczenia owe 2dB nie ma.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroja używam 12vdc z firewire, teraz każdy lap ma
W zasadzie (jakby się uprzeć) to można także sterowanie integrą zrobić przez firewire :twisted:
Oj... znowu zmiana koncepcji :lol:
Muszę to przemyśleć :P
Skomentuj
Skomentuj