Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panasonic WM-61A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

takero lapka asusa kupowałem jakieś pół rok temu i niemam, mój brat z 3 miesiące temu kupował lenowo i też niema (oba nojki ze sklepu) :razz:
    ogólnie mnie dręczy zestaw do lapka .... bo ... na 9m^2 troche ciężko robić pomiary ze względu na ilość miejsca, kiedyś robiłem z kumplem i było sporo odbić :neutral:

Skomentuj

Spox... czyli sprawa wyjaśniona - opcja bez aku odpada.

Skomentuj

Takero - zainteresowało mnie stwierdzenie 60W z Fire wire (bardzo dużo przy 12V to jakieś 5A !!!), ja gdzieś wyczytałem że wydajność prądowa to 1,5A (fakt - jest to 3x więcej niż z USB). Jak masz gdzies na ten temat jakies informacje to poczytam.

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Firewire
          Zamieszczone przez Wikipedia
          Zasilanie przez interfejs: tak (do 60W)

http://foldoc.org/foldoc.cgi?query=IEEE+1394
          (...)can supply up to 60 watts of power
          Choć tak się składa że to 2 źródło jest też źródłem wiki :)

Rozbieżności mogą brać się z różnych generacji F-W.

Skomentuj

tak nieprecyzyjnie piszą, że szok.
            Ja doczytałem jeszcze ze zasilanie 8-40V 1,5A, tak więc zakłądając że jest zewnętrzne zasilanie 40V to można uzyskać te 60W, ale biorąc z kompa to przy 12V uzyskamy 18W. Tak to rozumiem.

Skomentuj

Całkiem logiczne wytłumaczenie, tak czy inaczej wystarczy i 18w :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                kontroler firewire kosztuje ze 20zł wiec taniej niż jakikolwiek aku
                Aku żelowy 12V można kupić nawet za 18 zyli :) Problem tylko w tym, że trzeba jeszcze do niego dorobić ładowarkę, a to dodatkowy koszt :)

Skomentuj

Quester, dlatego myślę że rozsądnym rozwiązaniem byłoby dwóch opcji - firewire i aku, posiadaczom fw ograniczyłoby to koszty i nie musieliby dźwigać aku

Skomentuj

Słusznie... zastanawiam się tylko czy jakość napięcia z firewire jest wystarczająco dobra by nie stosować dodatkowego "wygładzania" (martwi mnie to o tyle, że mic preamp i amp jest zasilany w integrze tym samym źródłem napięcia, a zatem jego "jakość" jest co najmniej ważna - aku to gwarancja absolutnego braku śmieci w zasilaniu)... Faktem jest, że lapa można męczyć z jego akumulatora przy pomiarach, ale pytanie nr 2: czy "bebechy" laptopa nie sieją na zasilanie podawane na firewire ?
                    Trzeba wziąć laptosia na oszczyloskop :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                      Trzeba wziąć laptosia na oszczyloskop :lol:
                      znajdę chwilę czasu w sesji i jakiś zbędny kabel firewire to pomęcze :)

Słusznie... zastanawiam się tylko czy jakość napięcia z firewire jest wystarczająco dobra by nie stosować dodatkowego "wygładzania" (martwi mnie to o tyle, że mic preamp i amp jest zasilany w integrze tym samym źródłem napięcia, a zatem jego "jakość" jest co najmniej ważna - aku to gwarancja absolutnego braku śmieci w zasilaniu)... Faktem jest, że lapa można męczyć z jego akumulatora przy pomiarach, ale pytanie nr 2: czy "bebechy" laptopa nie sieją na zasilanie podawane na firewire ?
                      http://akkus.com.pl/index.php?styl=s...&lang=pl&dh=dt :)
                      Więc przeszkód być nie powinno :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        Więc przeszkód być nie powinno :)
                        Słusznie... słusznie... ciekawe czy wygładzają w tym ustrojstwie dodatkowo napięcie :???: Właśnie dlatego chętnie bym się mimo wszystko dowiedział jaki obrazek pokaże oscyloskop :)

Skomentuj

hey,

swoja droga czekajac na wyniki koncowe przemyslen nad koncepcja :razz: czy ktos z was widzial w dzialaniu tego kit-a :?:

http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=36963

pozdrawiam

Skomentuj

Z tego co wiem to są z nim niemałe problemy, a i przemyślany za bardzo to on nie jest...
                            Pamiętam że cyrki z prowadzeniem masy są.

Skomentuj

eeee.... :cry:

pozostaje wiec czekac.........

Quester, jak, jak widzisz temat dokonczenia systemu w kontekscie czasu :mrgreen: ?????

Skomentuj

W obecnej chwili przymierzam się do pierwszych prób z nowym preampem do mikrofonu (piszę "przymierzam się" bo niestety czasu mi jak zawsze brakuje) - koledzy z zaprzyjaźnionej firmy elektronicznej zaprojektowali go od podstaw. Jak się okazało ich projekt jest jeszcze tańszy i prostszy w wykonaniu niż preamp Wallin'a, a w teorii powinien legitymować się lepszymi parametrami. W najbliższym czasie czekają ów nowy preamp intensywne pomiary i testy praktyczne (oczywiście w moim wolnym międzyczasie).
                                Jeśli chodzi o wzmacniacz: tu nieco zmieniła się koncepcja (powstał nowy pomysł uzyskania dobrej jakości wzmacniacza bardzo niskim kosztem) więc poprzedni projekt "spadł" i obecnie powstaje zupełnie nowy - mam nadzieję, że finalny.
                                Ponadto zleciłem już modyfikację układu zasilania tak by uwzględniał on możliwość podłączenia zasilania z firewire.
                                Pozostaje jeszcze napisać soft do całego ustrojstwa, ale tu najpierw trzeba dokładnie przemyśleć jego funkcjonalność i ergonomię użycia.
                                Jak widać z powyższego na integrę trzeba będzie jeszcze poczekać dość długo. Z całą pewnością zanim zostanie wprowadzona do sprzedaży przynajmniej jeden prototyp trafi do doświadczonego użytkownika forum na testy - narazie nie zastanawiałem się któż to mógłby być, bo na to jeszcze przyjdzie czas.

Skomentuj

Z całą pewnością zanim zostanie wprowadzona do sprzedaży przynajmniej jeden prototyp trafi do doświadczonego użytkownika forum na testy - narazie nie zastanawiałem się któż to mógłby być, bo na to jeszcze przyjdzie czas.
                                  Yoshi, Grzesio i parę innych osób myślę że i tak go przetestuje więc proponuje Irka , tym bardziej że miał doświadczenie z wieloma komercyjnymi kombajnami pomiarowymi :)

Skomentuj

Skoro już dopytywaliście się o PCB do preampa to uprzejmie informuję Szanownych Forumowiczów, że od jutra płytka będzie w sprzedaży.
                                    Dla ciekawskich zamieszczam zdjęcia

BTW: jeśli ktoś reflektuje, to widoczny na zdjęciu Preamp (wykonany w celach testowych) jest do sprzedania. Cena 25,00 zł + koszty przesyłki (kto pierwszy ten lepszy bo mam tylko jedną sztukę :twisted: ).
                                    Załączone pliki

Skomentuj

a fotki ??? :razz:

wiec reflektuje, szczegoly dogramy na GG / maila / PW :mrgreen:

ps.
                                      teraz sie juz pojawily :P

Skomentuj

Quester, a po ile płytka ? :)

BTW - biorę pre :)

Skomentuj

Takero prosze o porzadek w kolejce na preampa:mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X