Trochę tych zautomatyzowanych skrzyń jest... min. dość aktualne BMW M1... tak na prawdę to wszystkie dwusprzęgłowe skrzynie to zautomatyzowane manuale...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Ja wiem, że marketing wszystkich firm chcę się odciąć od zautomatyzowanych skrzyń i wszędzie piszą jak bardzo inne są dwusprzęgłowe i jak ładnie płynnie teraz przełączają.. ale jednosprzęgłowe zautomatyzowane też nie są takie złe ;-) czasami nawet lepsze - bo lżejsze niż dwusprzęgłowe ;-) w sporcie szeroko stosuje się zautomatyzowane skrzynie.. jednosprzęgłowe..
Zresztą coraz więcej firm się wycofuje z dwusprzęgłowych automatów... to nie jest takie idealne rozwiązanie..Last edited by LubMich; 24.06.2020, 16:39.
Skomentuj
-
Nie wiem skąd bierzesz informacje ale radzę zmienić źródło. A tekst o skrzyniach w sporcie rozłożył mnie łopatki doszczętnie... Świadczy tylko o Twojej ignorancji w tym temacie. Albo tekst o BMW M1, które było - ale 40 lat temu, gdzie nawet nie masz pojęcia jakie tam są skrzynie.
A wycofali to się ze skrzyń zautomatyzowanych, bo to syf. Wolne, skomplikowane i nikt nie chce tego dotykać. I pokaż gdzie i który producent wycofuje się ze skrzyń dwusprzęgłowych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaA jakiego producenta tarcze założyłeś?
klocki tez ate
obstawiam czeste trasy i ostre hamowania ciezkim autem
w koncu to zaledwie 230 czy 250mm tarcza
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz postaOby Pawle u Ciebie nie było jak u mnie gdzie po czasie ten komplet strasznie piszczy,
Skomentuj
-
Klocki masz zwykłe czy ceramiczne?
A co do szlifowania rantów - nie radzę. To nie jest rozwiązanie problemu, a do tego z bezpieczeństwem nie ma to absolutnie nic wspólnego. Pewnych rzeczy się nie dotyka... Po prostu przelicz wpływ hamulców na bezpieczeństwo w czasie jazdy i zastanów się czy warto jest ryzykować usterkę w tym układzie. A to, że po szlifowaniu potrafi zacząć walić zamiast piszczeć to już inna sprawa... Lepiej psiknij smarem miedzianym albo lepiej specjalnym do hamulców tak jak Ariel pisał + gruntowne czyszczenie powierzchni jarzma i zacisku na których pracuje klocek. I to nie zawsze sprowadza się do przejechania szczotką drucianą, czasem trzeba w to włożyć trochę więcej wysiłku. Ja nawet w piaskarce miałem problem doczyścić te miejsca nieraz...
Skomentuj
-
@siewcu Z BMW polecialem.. znajomy wkłada ja do mazdy.. ZF 8HP70.. ale sprawdziłem.. ma konwerter - więc to pełny automat- tu błąd..
Skrzynie do sportu:
https://tomson.com.pl/pol_m_Przenies...iegow-247.html
tu są tylko zautomatyzowane skrzynie.. F1 jeździ też na zautomatyzowanej skrzyni.. zautomatyzowana i sekwencyjna - to to samo... tylko jedno słowo bardziej nielubiane od drugiego.. to czy automatyzacja dotyczy tylko sprzęgła - czy również mechanizmu przełączania biegów to już sprawa konkretnej konstrukcji i przeznaczenia.. nadal jest to automatyka dodana do manualnej skrzyni biegów.. można się tylko o nomenklaturę po przepychać..
W dwusprzęgłówki - ford się z tych skrzyń wycofuje.. nowe modele już mają skrzynie z konwerterem.. podobnie Kia/Hyundai.. tu chyba w hybrydach były dwusprzęgłówki.. ale już nowsze modele dostają skrzynie z konwerterem..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaKlocki masz zwykłe czy ceramiczne?
A co do szlifowania rantów - nie radzę. To nie jest rozwiązanie problemu, a do tego z bezpieczeństwem nie ma to absolutnie nic wspólnego. Pewnych rzeczy się nie dotyka... Po prostu przelicz wpływ hamulców na bezpieczeństwo w czasie jazdy i zastanów się czy warto jest ryzykować usterkę w tym układzie. A to, że po szlifowaniu potrafi zacząć walić zamiast piszczeć to już inna sprawa... Lepiej psiknij smarem miedzianym albo lepiej specjalnym do hamulców tak jak Ariel pisał + gruntowne czyszczenie powierzchni jarzma i zacisku na których pracuje klocek. I to nie zawsze sprowadza się do przejechania szczotką drucianą, czasem trzeba w to włożyć trochę więcej wysiłku. Ja nawet w piaskarce miałem problem doczyścić te miejsca nieraz...
Tak jak piszesz wsio jeszcze będę czyścić i smarować, plus taki że w jarzmo idę blaszki o potem klocek.
https://youtu.be/LXiqnsP0RaU
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta@siewcu Z BMW polecialem.. znajomy wkłada ja do mazdy.. ZF 8HP70.. ale sprawdziłem.. ma konwerter - więc to pełny automat- tu błąd..
Skrzynie do sportu:
https://tomson.com.pl/pol_m_Przenies...iegow-247.html
tu są tylko zautomatyzowane skrzynie.. F1 jeździ też na zautomatyzowanej skrzyni.. zautomatyzowana i sekwencyjna - to to samo... tylko jedno słowo bardziej nielubiane od drugiego.. to czy automatyzacja dotyczy tylko sprzęgła - czy również mechanizmu przełączania biegów to już sprawa konkretnej konstrukcji i przeznaczenia.. nadal jest to automatyka dodana do manualnej skrzyni biegów.. można się tylko o nomenklaturę po przepychać..
W dwusprzęgłówki - ford się z tych skrzyń wycofuje.. nowe modele już mają skrzynie z konwerterem.. podobnie Kia/Hyundai.. tu chyba w hybrydach były dwusprzęgłówki.. ale już nowsze modele dostają skrzynie z konwerterem..
Skomentuj
-
Misiu kolorowy... to ze są sekwencje gdzie biegi przebijasz ręcznie nie oznacza ze nie ma sekwencji sterowane elektrohydrauliczbie...
No i nadal zostaje Ci sprzęgło do obsługi... tu juz prawie zawsze masz siłownik..
Jak chxesz sie o definicje przebijać.. to moze wikipedia:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/P%C3...ia_bieg%C3%B3w
Heh..
Wysłane z mojego telefonu
Skomentuj
-
Ręce mi opadły... Doedukuj się może trochę albo coś, a jak już się czepiasz wiki to przeczytaj najpierw to https://en.wikipedia.org/wiki/Sequen...l_transmission i to po angielsku, nie polskie tłumaczenie. Przytoczę jedno zdanie. I nie radzę czytać wiki po polsku, ilość bzdur i nierzetelność tłumaczeń są okrutne.
A sequential manual transmission is not to be confused with a "sequential" shifting function sometimes fitted to hydraulic automatic transmission, marketed with terms such as "Tiptronic" or "SportShift".
Sekwencyjna skrzynia biegów nie powinna być mylona z "sekwencyjnym" wybieraniem biegów stosowanych czasem w skrzyniach automatycznych, oznaczanych określeniami takimi jak Tiptronic albo SportShift.
PS. Pogadałem przed chwilą ze znajomym, zasadniczo wyśmiał to co piszesz. To o DSG, sekwencji, zautomatyzowanych itp.Last edited by siewcu; 27.06.2020, 11:20.
Skomentuj
-
Heh.. nie chcesz odpuszczać... a bijesz sie tylko o nomenklaturę... tylko mnie tej szkoly nie organizuj tyle.. dzieci od 3 m-cy sie nie moga zajec doczekac... [emoji6]
Proszę art. Z angielskiej strony.. zaczęłow się odzautomatyzowanych skrzyn.. tak dla przypomnienia.. masz tam wymienione również typy skrzyń zautomatyzowanych..
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Semi...c_transmission
Żebyś nie mylił opisów.. dodałeś fragment dotyczący mylenia sekwencyjnej skrzyni z pełnym automatem który ma konwerter..
I jeden z opisow dot. Sekwencyjnej skrzyni:"Nearly all race transmissions use the sequential shift approach. The drum is rotated manually by a lever in the cockpit, or it is rotated by solenoids, pneumatics or hydraulics that are activated electronically. In the electronic case, the driver has a pair of paddle switches on the steering wheel to control the mechanism and never has to move his/her hands from the steering wheel."
Nie musi być to skrzynia operowana manualnie..
Ja niestety dziś ubilem swoją skrzynie biegów... nie musiala byc sekwencyjna.. dobrze ze na koniec dnia jezdzenia...
Wysłane z mojego telefonuLast edited by LubMich; 27.06.2020, 23:15.
Skomentuj
-
Aż mam ochotę zadzwonić do znajomego czy ma przypadkiem rozebraną sekwencję i czy mogę wpaść pocykać fotki, specjalnie po to, żeby pokazać różnicę między wybierakiem i że nie ma tam żadnej automatyki. Uwaga, jeżdżąc ze skrzynią sekwencyjną(prawdziwą, nie jakimś zautomatyzowanym badziewiem) NIE TRZEBA DOTYKAĆ PEDAŁU SPRZĘGŁA I SPRZĘGŁO NIE JEST WCISKANE RĘCZNIE ANI SIŁOWNIKIEM, A ZMIANA BIEGÓW NIE JEST ZAUTOMATYZOWANA. Dziwne, nie? I zupełnie przeczy temu przy czym się upierasz. Dowiedz się jak działa wybieranie biegów w takiej skrzyni to może dotrze, że taki a nie inny ruch lewarkiem nie jest przypadkiem i nie ma w tym żadnej automatyzacji, siłowników itd itp. A w F1 ciężko to zrobić bez siłownika, skoro za wciśnięcie sprzęgła odpowiada przycisk a nie pedał...
Tak jeszcze w ramach informacji dla reszty, bo do Ciebie i tak nie dotrze - żywotność takiej skrzyni nie jest zbyt duża, więc zagląda się do środka dosyć często i koszty rewizji nie są niskie, dlatego poza rajdami i wyścigami, nawet do zabawek ulicznych, raczej się takich skrzyń nie wkłada. Pomijam koszty samej skrzyni i jej instalacji, bo to kilkadziesiąt tysięcy za samą skrzynię a do tego dochodzi rozwiązanie sterowania etc, żeby ta skrzynia pożyła, ktoś to musi zamontować itd itp... Coś kosztem czegoś.
Skomentuj
-
Ale przy czym ja się upieram? Że nie ma sekwencji w pelni mechanocznych? Wez czytaj to co pisze a nie to co Ty chesz przeczytać... pisałem że skrzynie zautomatyzowane jedno sprzęgłowe mają się dobrze... i są szeroko stosowane w sporcie... masz w angielskiej wikipedi przez Ciebie przywołanej zaliczoną do takich skrzynie z f1 i sekwencje zautomatyzowane.
I że dwusprzegłowych może być w przyszłości mniej...
Kręcisz mocisz... ale który z tych argumentów Ci nie pasuje...
A i a propo sprzęgła.. to że w sporcie przy sekwencji nie przebijasz ze sprzęgłem to nie znaczy że przy sekwencji nie używa się sprzęgła wcale... ja tam w motocyklu miałem skrzynię która jest w prost z definicji sekwencyjną i sprzęgło jak najbardziej pracowało...
Wysłane z mojego telefonuLast edited by LubMich; 28.06.2020, 08:35.
Skomentuj
Skomentuj