Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten napęd to super sprawa! Docenisz szczególnie zimą. Już coraz mniej aut z stałym napędem.
    Co do spalania 1.4 to jakoś mega oszczędny nie jest.
    Jak się kopie w pedał to pali sporo a jedzie tak jak to 1.4
    Last edited by Adzik94; 22.03.2020, 12:53.

Skomentuj

Dlatego do benzyny tylko i wyłącznie gaz :) . Wtedy jest to prosty w budowie silnik i nie drenujący portfela, a ten 1.4 8V od VW idealnie się do LPG nadaje.

Skomentuj

mialem instalacje gazowa w tym aucie. trzeba bylo ja tylko uruchomic (elektryka zostala) i zalegalizowac :p
        ale ze to mialo kosztowac tyle co zakup auta...
        na poczatku tankowalem raz na 2 miesiace + wyjazdy
        teraz i tak nie ma tragedii

Skomentuj

A ja dalej męczę 1.6 16V w Citroenie, miałem też diesla kupować, ale tak fajnej okazji jak Paweł nie znalazłem, bo dać 10k za stary TDI to trochę przesada, ta benzynka ciągnie w mieście około 9l a na drogach krajowych jakieś 7l, tak sobie na szybko policzyłem, że przy kilkunastu tysiącach na rok zakładanie gazu byłoby wątpliwą inwestycją, tym bardziej że podobnie jak w Saxo na progach też już się purchle pojawiają i tamten z tego powodu musiał iść na złom (a coś z tym trzeba pomyśleć, bo te kilkanaście lat jest w jednych rękach i mały przebieg, także będzie trzeba jeździć do końca).
          Co ciekawe Saxo 1.1 60km paliło mi praktycznie tyle samo, więc wielkiej tragedii nie ma, ale do nowoczesnych silników to spalanie się nie umywa.

A tak przy okazji, macie do polecenia jakąś aktywną pianę neutralną albo tylko lekko zasadową? Te mocniejsze nieźle postarzają gumy i plastiki (ale plus jest taki, że mycie można nazwać rzeczywiście bezdotykowym).

Skomentuj

dlatego odpuscilem gaz. robilem 8k rocznie, teraz doszedlem do 12k

jak zaczyna sie pojawiac ruda to jak najszybciej do blacharza! zanim bedzie za pozno i skonczy sie jak u mnie :(

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            Co ciekawe Saxo 1.1 60km paliło mi praktycznie tyle samo, więc wielkiej tragedii nie ma, ale do nowoczesnych silników to spalanie się nie umywa.
            1,9tdi potrafi palic i 4,5-5l ale w ośce. dlatego nie panikuje ze w 4x4 pali 7-8l bo ibiza pali mi tyle samo!

Skomentuj

Coś słabo liczycie chyba, u mnie w leonie 1.6 instalacja LPG się zwróciła po 11 tys. km.

Skomentuj

11000 = 110*7litrow po 5zl = 3850/2=1925zl
                no chyba dobrze liczysz

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  A ja dalej męczę 1.6 16V w Citroenie, miałem też diesla kupować, ale tak fajnej okazji jak Paweł nie znalazłem, bo dać 10k za stary TDI to trochę przesada, ta benzynka ciągnie w mieście około 9l a na drogach krajowych jakieś 7l, tak sobie na szybko policzyłem, że przy kilkunastu tysiącach na rok zakładanie gazu byłoby wątpliwą inwestycją, tym bardziej że podobnie jak w Saxo na progach też już się purchle pojawiają i tamten z tego powodu musiał iść na złom (a coś z tym trzeba pomyśleć, bo te kilkanaście lat jest w jednych rękach i mały przebieg, także będzie trzeba jeździć do końca).

A tak przy okazji, macie do polecenia jakąś aktywną pianę neutralną albo tylko lekko zasadową? Te mocniejsze nieźle postarzają gumy i plastiki (ale plus jest taki, że mycie można nazwać rzeczywiście bezdotykowym).
                  To 1.6 to całkiem udany silnik Nawet dosyć podatny na modyfikacje, jeśli komuś zachce się pakować w to kasę w jakiejś zabawce... A z piany polecam ADBL Yeti, sprawdziłem i nie było żadnych dziwnych efektów na lakierze ani plastikach. Stan został taki jak przed użyciem, a zrobiłem to jak idiota na słońcu :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    11000 = 110*7litrow po 5zl = 3850/2=1925zl
                    no chyba dobrze liczysz
                    Chciałbym żeby to paliło 7l :biggrin:
                    To stary silnik 8 zaworowy, standard to z moją nogą ok. 10l po mieście Pb.
                    Last edited by piotreq123; 23.03.2020, 23:29.

Skomentuj

kupilem kolejne opony caloroczne
                      po lewej prawie 4-letnie goodyear vector 4seasons g2 w rozmiarze 185/65 R14 https://www.oponeo.pl/model-opony/go...or-4seasons-g2
                      po prawej Nokian WeatherProof w rozmiarze 205/55 R16 https://www.oponeo.pl/model-opony/nokian-weatherproof

opony sporo wieksze a koszt niewiele wyzszy

widac ze nokian ma sporo glebsze i szersze rowki. postawili raczej na snieg i wode
                      zobaczymy co sa warte za jakis czas

Skomentuj

Co do wody to nwm ale na śnieg na pewno. Bardzo fajną oponą wielosezonową jest Bridgestone a005. Bardzo uniwersalna opona tak jak goodyeary. Nokian według mnie bardziej do Skandynawii się nadaje na dużo śniegu itd.
                        Last edited by Oskar29; 25.03.2020, 18:03.

Skomentuj

No to gramy!

Upala ktos?
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Miał ktoś do czynienia z lancerem VII (albo VIII różnie to piszą) generacji? Roczniki 2003-2007/8. Silnik 2.0 4g63. Wiem tylko o nich że nie rdzewieją aż tak jak stare japończyki ale i tak rdzewieją dosyć mocno. A reszta? Podobno bezawaryjne? Jak 4g63 radzi sobie z gazem? Podobno bdb?

Skomentuj

asseto corsa.. z miata challenge..

ostatnio tylko się przyglądam: www.simsilesiaring.pl

Sam dokupuje chyba kierownice do domu wcześniej coś pożyczałem.. ale teraz się utrudniło.. ale kartę grafiki już do kompa wsadziłem
                              Last edited by LubMich; 17.04.2020, 14:46.

Skomentuj

na HB kupiłem paczke symulatorów.

Póki co dłużej zatrzymałem się przy LFS, bo to gra z dawnych lat. Prócz tego Project Cars 2 + Assetto Corsa. Poluje jeszcze na Dirt 2.0
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ja trafiłem na okres promocji i kupiłem Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, Dirt Rally 2.0 z wszystkimi season passami, F1 2019, Dirt 4, Project Cars 2 i nie wiem czy o czymś nie zapomniałem... Chyba 200 zł za to wszystko dałem.

Skomentuj

nowy adminowoz odebrany

Skomentuj

Lepszy materiał do robienia CA.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                        Lepszy materiał do robienia CA.
                                        Nie na temat...
                                        Można wrzucić potężny sub i jeszcze miejsce zostanie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          może i odgrody da się zmieścić

Skomentuj

Czaruję...
                                          X