Zamieszczone przez grzeczny_52
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postahehe.. licytacja trwa.. też potrafię zejść <7l/100 jak bym bardzo chciał to pewno okolice 6l też realne.. choć średnio robię ok 8 do 9 l/100.. miasto / autostrada.
1,8 benz. 200km 350 Nm(M271) automat
trasa przy predkosciach 90-120km i spalanie 6,5-7,5l :(
nie przekracajac 100km/h bym pewnie zmiescil sie ponizej 6, ale komu chce sie jechac tyle czasu jak trasa 500km?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaI check się nie zapalił? Takie rzeczy tylko w oplu :huh:
Bo mam pewne wątpliwości :biggrin:!
Pomijając ten drobiazg jestem pozytywnie zaskoczony spalaniem Merivy - można wierzyć lub nie wierzyć...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postamam wersję z turbiną.. z kompresorem były słabsze... i paliły więcej.. w C250 CGI ma seryjnie 204km. Ja miałem C200.. i zrobiłem na parametry jw. w Warszawie kilka miejsc oferuje program..
Skomentuj
-
Jak tak czytam te posty o spalaniu to nie wierzę. 6 l/100 km gazu to może spalić nowa Fabia 1.2 z fabrycznym LPG, ale do tego trzeba doliczyć 1 l PB/100 km. Nowa Fabia 1.4 TDI potrafi spalić w trasie poniżej 4 l/100 km ale przy jakiej jeździe... W pewnym momencie trzeba by było osiągnąć mistrzostwo w ecodrivingu a i tak nie da rady zejść do niektórych wspomnianych tutaj wyników.
Skomentuj
-
Ja coraz mniej wierzę w jakiekolwiek testy i opinie na temat spalania. Do czego nie wsiądę i trochę pojeżdżę to się okazuje, że średnia wychodzi 9l/100km. Co prawda nie mam i nie miałem auta z silnikiem o poj. większej niż 2.0l. Były jednostki 2.0l benzyna wolnossąca, 1,6 turbo, 1,4 wolnossąca, 1,8 wolnossąca zawsze po dłuższej jeździe np. po kilku miesiącach okazuje się, że jest średnio 9l/100km. Widać mam takie a nie inne kopyto i kropka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta100kmh jest ~2400-2500rpm .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DragonZwolen Zobacz postaWidać mam takie a nie inne kopyto i kropka..
Skomentuj
-
@Oskar29 - tak w benzyniaku.. - na niskich prędkościach ok 100km/h masz tam pewno 1700- 2000 obr. silnik nie ma jeszcze za dużo momentu i pracuje na obciążeniu pewno co najmniej 40-50%.. więc z dość otwartą przepustnicą..
@Yoshi_80 .. i nawiązując do powyższego.. silnik benzynowy jest najefektywniejszy przy prawie całkiem otwartej przepustnicy.. więc z tym delikatnym traktowaniem wychodzi dość różnie..
Diesel tu chyba ma trochę przewagę - bo nie ma aż takich różnic przy jakim otwarciu przepustnicy jedziesz.. diesel nie lubi szybkiej zmiany obciążenia - więc pedał powinno się wciskać spokojniej..
Tak trochę generalizując - jak przyśpieszasz - albo wjeżdżasz na wzniesienie silnik powinien pracować mocno otwartą przepustnicą. Cały myk polega na tym, żeby obroty silnika trzymać najlepiej poniżej 2000obr. więc trzeba szybko szuflować manualną skrzynią - albo automat robi za Ciebie robotę... u mnie automat jak pozwalasz mu normalnie pracować a nie ciśniesz z kicdownem w benzyniaku trzyma obroty pomiędzy 1200-1700 obr. No i najlepiej nie przekraczać przesadnie prędkości - zwłaszcza na podjazdach ;-).. odpuszczasz gaz przed końcem wzniesienia...
Zwłaszcza z mocniejszymi silnikami jest kłopot - bo przyśpieszasz bardzo mocno.. i nie wyrabiasz ze zmianami biegów jak byś chciał zrobić to optymalnie.. albo nie otwierasz dość mocno przepustnicy..
Jeżeli przyśpieszasz z otwartą przepustnicą na 20-30% spalisz sporo więcej.. w manualniej skrzyni tak jeździła moja żona ;-) i robiła zazwyczaj 1 -2 l/100 po mieście więcej niż ja.. no i oczywiście ciągnęła się na wszystkich światłach.. czym mocniejszy silnik - tym róznica będzie większa.. bo często przyśpieszasz na obciążeniach silnika 10-15%...
Więc dość żwawo należy przyśpieszyć i potem utrzymywać stałą prędkość..
No i nie dać się zwariować tym zasadom ;-) bezpieczeństwo i jakieś tam odstępy od innych pojazdów są ważniejsze niż 0,1l paliwa..Last edited by LubMich; 06.09.2019, 10:52.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta@Oskar29 - tak w benzyniaku.. - na niskich prędkościach ok 100km/h masz tam pewno 1700- 2000 obr.? Jak się go nie ciśnie to ten automat w primerze trzyma ~2000obr. Często przy 80kmh przełącza na 5-tkę (nadbieg jak kto woli) i wtedy jest 2000obr przy 80kmh.
Last edited by Oskar29; 06.09.2019, 15:33.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postasilnik benzynowy jest najefektywniejszy przy prawie całkiem otwartej przepustnicy.. więc z tym delikatnym traktowaniem wychodzi dość różnie..
A spalanie najmniejsze w tej benzynce udało mi się raz uzyskać 5.8 na odcinku trochę poniżej 40km, krótka trasa mieszana, z reguły ta sama droga zabiera mi 6.8l/100, a miasto już tak 8.5, tylko ogólnie tu do niskiego spalania trzeba się na prawdę przyłożyć, w dizelku starczy normalnie jechać, a i tak potrafi mniej wyżłopać.Last edited by ampli; 06.09.2019, 16:38.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatak to na 5-tym biegu 100km/h i 3krpm
Skomentuj
Skomentuj