Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elestomer pełni też rolę tłumika. Poprostu takie są jego właściwości. Spręża się szybciej niż rozpręża.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      To co trzyma razem górną goleń z dolną?
      No, takie coś :)
      Nie zrobiłem zdjęcia, ale wszystko miałem rozkręcone. W sumie nie było znaczenia czy górą czy dołem, ale elastomery były tak zapieczone że zwątpiłem i nie wiedziałem już w którą stronę wypychać...

Kurczę skręciłem bez elastomerów i jest za miękko a poza tym mały luz i dobija. Coś będę musiał tam wsadzić, więc jak będę znowu rozbierał to zrobię fotkę budowy amorów. To bardzo stary amor; rower ma już z 20lat jak nie lepiej. Kupił bym nowy cały widelec/amor, ale nie mogę znaleźć nic ciekawego w "normalnej" cenie... (ja to głównie, twardy krótki trekking, więc nie narzekałem za bardzo nawet jak był zastały )
      Last edited by ir0nhide; 31.03.2015, 19:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
        Elestomer pełni też rolę tłumika. Poprostu takie są jego właściwości. Spręża się szybciej niż rozpręża.
        tak, ale dopiero w koncowej fazie ugiecia amorka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          tak, ale dopiero w końcowej fazie ugięcia amorka
          zależy jaki kolor elastomeru, bo jak sprężyna jest twardsza to w początkowej:)

Skomentuj

zaglebial sie ktos w temat chwytow?

moje zaczynaja strasznie brudzic (miekka guma sie sypie) a w dodatku ciagle sie przesuwaja

przegladam allegro i widze chwyty skrecane - fajny bajer
            ale jakie warto kupic?

Skomentuj

Before:

After:
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

przegladam allegro i widze chwyty skrecane - fajny bajer
                ale jakie warto kupic?
                Ja mam Dartmoor prążkowanego i jest ok.

Ściera się, ale nie tak bardzo jak zwykła guma.
                Last edited by marian; 01.04.2015, 05:08.

Skomentuj

Ja mam piankowe boplight sport, pianka dość sztywna i skręcane. No forach często pojawia się firma ESI.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Before:

After:
                    amortyzowana sztyca? wygodny! :p

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Ja mam Dartmoor prążkowanego i jest ok.
                    a jak odczucie w dotyku?
                    jezdze bez rekawic

Skomentuj

amortyzowana sztyca? wygodny!
                      Tak, sztyca amortyzowana, pantografowa - Suntour NCX (nowy model z poprawionym mocowaniem siodła).
                      Czy wygodny - ważę sporo i przydaje się, tyłek tak nie boli. No i kręgosłup nie dostaje tak mocno po dupie.
                      Czytałem sporo o tym zanim kupiłem (bo drogie cholerstwo - ponad 200 zł) i przekonały mnie opinie ludzi z problemami z kręgosłupem, którzy pisali, że dzięki tej sztycy mogą w końcu pojeździć więcej na rowerze, a nie stać ich na rower z pełną amortyzacją.
                      Co prawda ja jeszcze problemów nie mam, ale lepiej dbać już teraz o kręgosłup :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tylko uważaj coby coś ci nie wpadło w pantograf

Skomentuj

Kupiłem tania ramę Schauff cr-mo, tylny widelec hi-ten wyginany. Rama jest pod koła 26" ale może mi ktoś poradzić jaki osprzęt założyć do szybkiej jazdy ? Żeby tak na płaskim zrobić przynajmniej te 60km/h na najostrzejszym przełożeniu ?

Skomentuj

A do mnie dotarła ładnie zebatka już największa deore lx, kaseta sora 14-25 która o dziwo jest bardzo lekka i łańcuch connexa 908 , ciekawe jak to wszystko będzie na rowerze śmigać.

A dla zainteresowanych zakupiłem co bardziej potrzebne narzędzia bitul łącznie ze stojakiem serwisowym który ogólnie ma śmieszną cenę, ale wszystko wyjdzie w trakcie używania, tylko pogody jeszcze brak

Skomentuj

a jak odczucie w dotyku?
                              jezdze bez rekawic
                              Trzeba się przyzwyczaić do prążków :)
                              Plus jest taki że jest pewny chwyt.
                              Ja jeżdżę przeważnie bez rękawic, bo nie lubię.
                              Mam rękawice Authora, pełne, jesienne, do 7*C.
                              Czasem je zakładam jak jest nawet ciepło, ale to zależy co robię na rowerze (np. zjazdy w lesie).

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Czy wygodny - ważę sporo i przydaje się,
                                az tak zle nie wygladales :p
                                ploter pewnie wazy wiecej!

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                  Tylko uważaj coby coś ci nie wpadło w pantograf
                                  Jak wejdzie w pantograf to najwyżej przestanie działać amortyzacja, wystarczy zatrzymać się i wyciągnąć to co przeszkadza.

az tak zle nie wygladales
                                  Nie wiem ile waży ploter, ale ja widzę na wadze trzy cyferki a to już spora waga jak na rower i obciążenie kręgosłupa :/
                                  Last edited by LuSzTi; 01.04.2015, 19:24.

Skomentuj

bylem dzisiaj na zakupach w tesco i kupilem skrecane gripy za 15zl
                                    wzor identyczny jaki mam na rowerze, ale z jednego koloru gumy wiec moze sie nie bedzie tak papralo z czasem
                                    jak sie nie sprawdza to trzeba bedzie zainwestowac w drogie ESI

Skomentuj

Jak dla mnie to ważne aby gripy były z podparciem dla dłoni, coś jak to

Skomentuj

no wlasnie jeszcze nie jezdzilem na takich dluzej
                                        ale takie sa raczej do turystycznej jazdy i do lasu sie chyba nie nadaja

Skomentuj

Zawsze możesz od kolarzówki zabrać owijkę. Będzie gruby uchwyt i chyba wytrzymalszy niż standardowe gripy.
                                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X