Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sam posiadam unibike viper model 2008 i złego słowa nie powiem. Jak za te pieniądze to przyzwoity rower :) Merida i trek to całkiem inna bajka, jak ja szukałem crossa to w moim budżecie były "markowe" rowery z gorszym osprzetem i niższa DMC niż miał unikibe. Pozatym o wyborze zdecydowała też jakość obsługi w salonie rowerowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Gotomik Zobacz posta
      Tak więc jaka jest wyższość Treka czy Meridy nad Unibikiem?
      Żadna.
      Kwestia marketingu itp. Tak samo jak w audio - kolumny, wzmacniacze itp. Czesto sprzet za 10tys gra na poziomie bumboxa.
      A w rowerze i tak wszsytko oprócz ramy jest do złozenia samemu - wielkie firmy tlyko przyklejaja swoja naklejke na rame i twierdza ze to ich wytwór. Oni to tylko złozyli tak samo jak ty mozesz w garazu.

Skomentuj

Przeciez od lat 99% ram rowerowych produkowanych jest w kilku fabrykach w Azji. Z tej samej linii produkcyjnej zjezdzaja zupelnie rozne modele, roznych producentow. Roznica to bedzie wtedy, kiedy rama ma znacznie inne katy, to i jezdzic bedzie sie inaczej. Wykonanie i materialy beda podobne na tym samym pulapie cenowym.

Skomentuj

No ale właśnie o te drobne różnice w kątach i w materiale chodzi. Kto to pospawa i pomaluje nieważne, byle było dobrze. No i u tych wielkich marek oczka w sicie do wylapywanie wszelkich brabraków i niedorubek powinne być mniejsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
            Żadna.
            Kwestia marketingu itp. Tak samo jak w audio - kolumny, wzmacniacze itp. Czesto sprzet za 10tys gra na poziomie bumboxa.
            A w rowerze i tak wszsytko oprócz ramy jest do złozenia samemu - wielkie firmy tlyko przyklejaja swoja naklejke na rame i twierdza ze to ich wytwór. Oni to tylko złozyli tak samo jak ty mozesz w garazu.
            Kolego brencik, masz swój rewolucyjny charakter wypowiedzi, do czego już się zdążyłem przyzwyczaić, lubię ten styl :)
            ale co do rowerów to jesteś w błędzie, oczywiście że na niskim pułapie cenowym nie będzie to duża różnica jeżeli chodzi o osprzęt ale jeżeli chodzi o ramę to ma to ogromny wpływ. Sam mam parę rowerów i przywiązany jestem do dwóch marek (trek i merida)
            trek ma ciekawą geometrię ramy i dość wygodnie się nim jeździ (teren) koło 29' jest przy tym zwrotny (jak na 29era) mam dożywotnią gwarancję na ramę więc jak coś pęknie to bez problemu wymieniają (sprawdzone u znajomego)
            Znam ludzi którym pękła rama w rowerze którego marka zaczyna się na C... i z problemem zostali sami. To że coś jest wykonywane w jednej fabryce nie oznacza że to ten sam rower. Są technologie, geometria, to są godziny przepracowane za biurkiem, tego nie robią z jednego szablonu i naklejki przyklejają.
            Gdyby tak było wszyscy kupowali by rowery w markecie.
            Porównywałem też szosy, znowu trek mnie zaskoczył tłumieniem drgań, co przekłada się na wygodę jazdy. Canyon też rewelacyjny, może mniej "wybiera" nierówności za to sztywność lepsza. Można tak wymieniać, temat rzeka.
            Proponuje kupującym siąść na rower, sprawdzić jak się jeździ, czy siodło pasuje do dupy, a cena jak wszędzie jest wyznacznikiem jakości.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
              No ale właśnie o te drobne różnice w kątach i w materiale chodzi. Kto to pospawa i pomaluje nieważne, byle było dobrze. No i u tych wielkich marek oczka w sicie do wylapywanie wszelkich brabraków i niedorubek powinne być mniejsze.
              Spawaja te same maszyny, przeciez nie ludzie, to nie manufaktura :)
              Wszystko opiera sie o kontrole jakosci, bo to gdzie stoi maszyna i kto ja obsluguje nie ma zadnego znaczenia.

Skomentuj

A wiecie jak się robi kiełbasę?
                Dlaczego ta sama odmiana kiełbasy, np. "biała", której średnia cena waha się w granicach kilkunastu zł, może kosztować już 6zł za kilo, i robi to jedna firma? :)

Co z tego że te ramy robi jedna fabryka... jak ktoś zamawia kolumny u DIY-owca i mówi że ma być tanio, to mu takie zrobi, a jak chce lepsze to też mu się takie robi, tyle że więcej zapłaci.
                Obie kolumny zrobi ten sam gość, tyle że te drugie będą po prostu lepsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                  Może jest do złożenia samemu ale to składa fabryka a nie ty sam i to co włożą ma kapitalne znaczenie.

Mój ojciec prowadzi sklep rowerowy chyba już od 20 lat. Kto jak kto ale on bardzo dobrze wie czym różni się markowy rower od tańszych ale "równie dobrych" marek. Bo on musi te rowery poskładać, wyregulować i wtedy wychodzą kwiatki. W to zła przerzutka przednia albo zły suport do danej ramy, albo tylnej przerzutki nie idzie wyregulować bo coś krzywe (np hak), a to gdzieś pancerze źle rozplanowane i ciężko linki chodzą , a to jakieś opony marnej jakości które same z felg złażą przy próbie napompowania, a to hamulce do dupy itp itd.

Dobry rower to nie tylko rama, amortyzator i rodzaj tylnej przerzutki. To jest masa detali, drobiazgów które na pierwszy rzut oka nie widać a kupujący o tym nie ma pojęcia po się z tym nie styka na co dzień. Z dobrym rowerem nie ma żadnych problemów, dobry rower składa i reguluje się "sam". W marny rower trzeba włożyć dużo pracy żeby można było go oddać klientowi. Klient przy zakupie tego nie widzi, ale poczuje to za jakiś czas, jak rower trzeba będzie serwisować, coś mu się zepsuje, będzie chciał naprawić sam albo odda do serwisu i wtedy go skasują bo zamiast godziny ktoś będzie musiał się użerać 2-3x dłużej.

Tańszy rower nie jest tańszy dlatego, ze na tym droższym ktoś z nas zdziera. Marża sklepów na wszystkim jest podobna (procentowo), importer, producent też swoje zarabia. Przerzutka shimano każdą firmę kosztuje podobnie. Różnica ceny wynika własnie z jakości wykonania i jakości podzespołów na które nikt na początku nie zwraca uwagi.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                    Kolego brencik, masz swój rewolucyjny charakter wypowiedzi, do czego już się zdążyłem przyzwyczaić, lubię ten styl
                    Bo jestem wywrotowcem , antylewakiem i trzeźwo myslącym człowiekiem.

Skomentuj

Panowie czy jeździ ktoś w SPD?
                      Korci mnie aby sprawdzić z czym to się je a że chciałem wydać na buty 200pln to ciężko coś kupić. Może ktoś opisze w czym jeździ i wrażenia.

Skomentuj

pedała m520 i buty exustar sm-306 :) jezdzi sie dobrze, but w miare sztywny, klamra działa ok :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal93 Zobacz posta
                          pedała
                          chyba pedały (nie chodzi tu o (tffuuu) homosiów)
                          Ciekawie by brzmiało "kupiłem sandała". Jednego? To by było "kupiłem sandał". A dwa sandały.

Skomentuj

Od około 10 lat jeżdżę w SPD , buty shimano. Bardzo fajna sprawa, lepsze przełożenie mocy, pewniejsze na zjazdach. Z wad to się czasem trudno wpiąć w terenie. Czasem w trudnych sytuacjach gdybyś sie musiał podeprzeć nogą to już jest problem bo najpierw trzeba sie wypiąć i to sie nie udaje, wiec lecisz. Źle się potem jeździ w zwykłych butach np jak chcesz szybko gdzieś podskoczyć i nie ma co się przebierać w SPD, to zwykły but sie ześlizguje i strasznie ciśnie punktowo w stopę przez brak platformy która rozkłada siłę w normalnych pedałach. DLa kogoś kto dużo jeździ lub się ściga na pewno to jest niezbędne. Dla niedzielnego rowerzysty bez ambicji na coś więcej niż zwykła przejażdżka zupełnie bez sensu.

Skomentuj

Sa SPD z jednej stony tylko a z drugiej zwykła platforma.

Skomentuj

Exustar SM-306 to 300pln. Coś mi się wydaje że za 200pln nie kupie butów SPD chyba że Vermont.

Skomentuj

Ja używam SPD w szosie, ale pod MTB. M520 + buty mavica. Z jednej strony platforma "nakładka" z drugiej strony SPD.

Za 200-250zł kupisz M520 + XC-30 o ile się nie mylę.
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

XC 30 mi się widzą i są szczelne. Ktoś zna ten sklep:
                                    http://www.bikeinn.com/rowery/shiman...-black/59082/p

Skomentuj

Moje buty shimano były jednymi z tańszych , coś koło 200zł ale to było jak wspomniałem 10 lat temu i buty te do tej pory spisują się świetnie. Absolutnie sie nic w nich nie zniszczyło. Oczywiście po takim czasie są wyraźne ślady użytkowania ale nic się nie urwało, nie przetarło, nie pękło. Polecam.

Skomentuj

W jednym ze sklepów przymierzałem ten model northwave i było wygodnie ale cena trzy razy tyle co budrzet:
                                        http://www.northwave.com/en/product/_nirvana_black-red
                                        Czekam na dostawe tańszych modeli, trzeba będzie wysupłać kolejne 100pln bo za ok 300pln jest model lizzard.

Skomentuj

ja trafiłem na promocje i dałem za nie 190 pln :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X