Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przeczytaj wypowiedz mariana wyzej - tutaj nie pojdzie :/
    wystaw na specjalistycznych forach

Skomentuj

Dokładnie, DH zone to dobre forum: http://www.dh-zone.com/forum/index.php

Skomentuj

http://www.forumrowerowe.org/

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          No właśnie nie jest to normalne. Podobno optymalna kadencja to 90 obrotów na minutę ale dla przecietnego człowieka, nie zawodnika, to może być trochę za szybko. Typowo rekreacyjnie to tak ok 70.
          Jazda siłowa powoduje duże obciążenia na stawy co nie jest raczej za zdrowe. Siłowo to sie robi przysiady w siłowni ze sztangą na barkach i robisz ich 10-15 x 3 serie a nie jedzie godzine albo dłuzej na rowerze.

Przy bardziej ambitnej jeździe duża kadencja to podstawa. Siłowo z małą kadencją daleko się nie zajedzie bo pierwszy mocniejszy podjazd zweryfikuje ten styl jazdy jako nieodpowiedni, szczególnie przy MTB jazda z małą kadencja zakończy sie zaraz na pierwszych lepszych nierównościach.

Dlatego ja mam skrajne przełożenie 44-11 i używam go naprawdę rzadko, wrzucam dopiero od prędkości ok 45km/h.
          Jakie przełożenia będą optymalne dla blatu 46 przy typowej długości korby 165-170mm ? Mogę założyć na tył typowy 6 tryb od 14 do 34 na koła 28" z oponami 1,4. Jazda głównie po płaskim ewentualnie z długimi niestromymi podjazdami - głównie asfalt, chodniki, bruk - rzadziej grunt utwardzony. Chodzi oczywiście o minimalizacje wysiłku bardziej niż prędkość.

---------- Post dodany o 15:45 ---------- Poprzedni post o 15:39 ----------

I jeszcze może bardziej nietypowe, nie mogłem nic na ten temat znaleźć.
          Jaka pozycja na rowerze jest optymalna ze względu na zmniejszanie obciążeń kręgosłupa i stawów ramion. Ale już do w miarę szybkiej jazdy - nie spacerowej. Chodzi mi o dobór kątów - przesunięcia siodełka względem osi suportu oraz długości i wysokości mostka - czyli położenia kierownicy względem siodełka. Chodzi o rower do jazdy jak wyżej. Czyli typowo miejski/treking z pewnym zacięciem sportowym.

Skomentuj

widzialem to w jakiejs gazecie - pokazane rozne pozycje na rowerze w zaleznosci od przeznaczenia
            ale teraz nie przypomne sobie co to bylo i gdzie :/

Skomentuj

Mógłbym oglądać godzinami, tak samo jak New World Disorder :)

Skomentuj

takie upadki skutecznie zniechecaja :/
                mam to ciagle w pamieci i hamulce ida w ruch :p

Skomentuj

Dostałem dwa Romety od kuzyna na sprzedaż.
                  Podczas lekkiego naprawiania ich, smarowania itp. oczywiście musiałem na nich trochę pojeździć aby posprawdzać wszystko.

Nigdy w życiu nie kupił bym teraz takiego roweru, na takich starych częściach (stara technologia).
                  O częściach ruchomych, łożyskach i innych tego typu, oraz o wytrzymałości różnych elementów nie wspomnę... ale hamulce? ja na takim rowerze po przesiadce z mojego bym się zabił.

Wiem że początki Downhillu odbywały się właśnie na takich rowerach (gdzieś nawet widziałem filmik z zawodów), dla mnie jest to nie do przyjęcia.
                  Jest takie przysłowie, że kiepskiej baletnicy bla bla bla... ale weź takim rometem zahamuj gdy z bocznej uliczki wyjedzie niespodziewanie samochód... :rolleyes:

Skomentuj

Marian, na Rometach nie starowali w DH :P

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Mógłbym oglądać godzinami, tak samo jak New World Disorder
                      Zauważyłem, ze występujacy w tych filmach bohaterowie mają skłonności samobójcze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Marian, na Rometach nie starowali w DH :P
                        No może nie Rometach, ale o podobnej technologi bo innej wtedy nie było :)

---------- Post dodany o 19:42 ---------- Poprzedni post o 19:31 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Zauważyłem, ze występujacy w tych filmach bohaterowie mają skłonności samobójcze
                        Tak, trzeba być lekkim świrem :p

Ale na festiwalu rowerowym w szklarskiej spotkałem kolesia, który opowiadał jak to się stało że jeździ teraz w trialu.
                        Stało się tak dlatego że kilka lat wcześniej jeździł w DH... ale nie dlatego jeździ teraz w trialu bo znudziło mu się DH...
                        Koleś miał taki wypadek na zawodach DH że jak opowiadał, to 20 typa stało z wybałuszonymi oczami, łącznie ze mną.
                        Zjeżdżał na trasie w górach, nie wyrobił zakrętu, wybiło go i z całym rozpędem spadł w przepaść. Mówił że pierwsze drzewo w które uderzył złamało mu obojczyk, drugie żebra a na trzecim stracił przytomność. Znaleźli go 200m niżej. Doszło do tego jeszcze złamanie nogi i liczne obicia i otarcia. Kilka tygodni w szpitalu, miesiące rehabilitacji... Od tamtej pory nie jeździ w DH.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Kilka tygodni w szpitalu, miesiące rehabilitacji... Od tamtej pory nie jeździ w DH.
                          a mnie zdyskwalifikowalo jedno bioderko na malo widowiskowym samochodzie :???:
                          a nachodzila mnie ochota na wyscigi...

Skomentuj

Może i to nie były romety... ale polecam to:
                            http://www.youtube.com/watch?v=VzZkKE9Z35g

Skomentuj

zero amorka, siodla wysoko... i te kolorki

Skomentuj

Apropos rometów to dziś trafiły do mnie do odnowy korba, łańcuch i łożyska z kultowego Wigry 3 (właść. dwóch wigry3). Bardzo ładnie je wypolerowałem, jutro przyjdzie po nie kumpel który akurat go kupił na złomie. Malowałem mu go na kolor pomarańczowy (taki chciał) a drugi na... jasny żółty (kiepsko to wygląda ale jak chcial tak chcial). Ciekawe jak będzie jeździć kiedy uwolniłem mu rower od smaru i brudu ;p (łańcucha dosłownie widać nie było, jakiś sznur brudu i smaru, a łożyska to to samo tylko pierścień brudu i smaru co się za chiny nie chciał toczyć) Odrobina ksylenu i wszystko puściło, potem przejechałem korbę i zębatke pastą polerską WENOL (dostałem ją wraz z ksylenem od kumpla) i ładnie wygląda i działa.

Skomentuj

te korby z blatem to chyba można kupić nowe za 30-40 złotych i to w wersji "na kwadrat"

Skomentuj

w lidlu sa kurtki trekingowe
                                    jak ktos znajdzie L-XL to dajcie znac
                                    u mnie byla tylko M-ka
                                    jade do pozostalych sprawdzic

Skomentuj

A to jeszcze pytanie z zupełnie innej beczki - no może prawie.

Kojarzy ktoś tutaj ramy rowerowe Favorit/Huragan z lat 60-tych? Konkretnie chodzi o mocowanie manetki przerzutki tylnej ZRR. Na ramie był przyspawany kominek z gwintem i w to się wkręcało śrubę mocująca manetkę do ramy.
                                      Poszukuję czegoś o analogicznym mocowaniu ale nowocześniejszego - na przykład manetki shimano na ramę z indeksacją do 6. A konkretniej sposobu przerobienia takiej manetki na mocowanie jedną śrubą

Skomentuj

nie wiem czy dobrze rozkminiłem o co Ci chodzi, ale może coś takiego z obejmą?
                                        http://allegro.pl/manetki-romet-czar...542145178.html

Skomentuj

od tygodnia rower stoi bez powietrza w tylnym kole
                                          zabralem sie za zaklejanie detki, ale niestety w oponie zostal spory kawalek szkla i dosc mocno podniszczyl i tak juz lysa opone

zima sie zbliza wiec przydaloby sie miec mocny bieżnik na snieg

mozecie polecic jakies 29x2,1 do 100zl?

fabrycznie siedza u mnie RITCHEY Comp Shield 29" x 2,10" ktore sa bardzo miekkie i raczej nie kupie takich samych

Skomentuj

Czaruję...
                                          X