Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na razie nic nie grzebałem, pojechałem się kawałek przejechać to śmigałem na rowerze 3 godzinki... Obczaiłem dzisiaj fajny zjazd w lesie "na wariata" - wyrwy, wysokie korzenie, szyszki i te sprawy "hulaj dusza piekła nie ma, z górki na pazurki" no adrenalina rośnie wprost proporcjonalnie do prędkości :razz:
    Już podoba mi się ten rower spisał się dzisiaj na teście wiec wart jest poświęcenia mu więcej uwagi.

Co tematu to jak okaże się że faktycznie wolnobieg do wymiany to jak nie naprostuję koła (jajo lekkie) to może będę musiał wymienić całość

Skomentuj

Popierwsze zacznij od kosmetyki,
      Wszystko ma być syche i czyste, tylko tulejki na ogniwach lancuch mogą być mokre.
      Jesli na sucho to jest bez obciążenia biegi są zmieniane i wszystko chodzi plynnie to jest ok i szukal bym problemu w zebatkach, długość łańcucha dobieramy na dwa sposoby.
      1. Duża tarcz z przodu mala zebatka z tyłu i kółka przerzutki mają buc w osi pionowej.
      2. Mala z przodu i mała z tyłu, kółka mają być w poziomie i łańcuch ma nie wisieć.
      Potem wyreguluj opasanie zebatek ale jak widzę na zdjeciu to ty chyba nie masz tej regulacji bo kupiłeś najtańszą przerzutke typu Sh. TY czyli popularny SIS
      Jeśli dalej przeskakuje to wina zębatek, tył lub przód.
      Co do sklejonych zapadek wolnobjegu to pokręć korbami dontyłu, jk równo cykają to jest ok.
      Wojak podaj z czystej ciekawosci jak piasta ma trzy punkty podparcia osi.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        to jak nie naprostuję koła (jajo lekkie)
        Wszystko da radę naprostować :)

Jeżeli zdecydujesz się na wymianę weź koło z wolnobiegiem w piaście, najlepiej na łożyskach maszynowych. Nawet jeżeli rower wysiądzie to możesz wyciągnąć koło i przełożyć do innego.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          "hulaj dusza piekła nie ma, z górki na pazurki" no adrenalina rośnie wprost proporcjonalnie do prędkości
          rozsadek przemowi jak poczujesz krew w nosie (nie doslownie)

kolega dzisiaj kupil uzywany rower. przejechalem sie nim i... przerzutki dzialaja odwrotnie!
          jak u mnie kciukiem "podciagam" lancuch w gore, to u niego ta sama dzwignia zrzucam go nizej :p

Skomentuj

Ja będąc na urlopie dziś pobiłem swój rekord dystansu przebytego na rowerze jednego dnia - 71km
            Wiem, że to nie jest jakiś wybitny wynik, ale dla mnie to naprawdę sporo :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Może mieć zajnstalowany wynalazek który nazywał sie inverse i do tego były specjalne manetki. Z normalnymi działa to odwrotnie.

---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post o 21:41 ----------

Dawno temu zrobilem 180km

Skomentuj

2 tyg temu mój nowy rekord, 140km w jeden dzień z tobołkami, rower był ponad 2x ciezszy niż normalnie

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Ja będąc na urlopie dziś pobiłem swój rekord dystansu przebytego na rowerze jednego dnia - 71km
                  Wiem, że to nie jest jakiś wybitny wynik, ale dla mnie to naprawdę sporo :)
                  znam ludzi co mają świetne rowery i robią tyle w rok

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                    znam ludzi co mają świetne rowery i robią tyle w rok
                    Bo nie sprzęt czyni z ciebie kolarza . Najlepszy jest paradoks, w młodości z braku kasy jeździło sie na przecietnym sprzęcie ale robiło parę tys km na sezon i nawet na wyścigach startowało i objeżdżało "sprzęciarzy". A jak jest w końcu jakaś kasa i fajny rower to się na nim nie jeździ

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Bo nie sprzęt czyni z ciebie kolarza
                      Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem.
                      Autor: Marco Pantani

apropos 140km w jeden dzień. To jest juz niezły wynik patrząc na to, że rower też ważył sporo wiecej niż zwykle.
                      Wagę zestawu (kolarz + rower + Toboły) docenia się przy podjazdach. Jak w sezonie stracę 5-7 kg to jakoś lżej mi się jeżdzi :)

Kiedyś z kolegą zrobiliśmy 196km z Tarnowa do Krynicy w 8 godzin czystej jazdy. Ten kto wie to przed Krynicą jest lekki podjazd kóry ciągnie się przez około 15-20km cały czas pod lekką górkę. Pojechaliśmy tam tylko po to aby udowodnic sobie i innym że można. Niedowiarkom wysłałem pocztówki z tamtejszej Poczty. Przepiękna trasa, niesamowity fun z jady po pokonaniu tego dystansu. Zrobiłem to jescze 4 razy w przeciągu następnych 4 lat. Wiem, że w tym roku juz tego nie zrobię :( tak jak wczesniej wspominaliście brak czasu i niestety inne obowiązki "kroją" dobę na coraz to mniejsze kawałki zbyt skutecznie.
                      Za Kawalerki się jeżdziło :)

Skomentuj

Racja BraWo czas czas, ja odkad kupilem tego kandsa to tylko weekendy i nie kazdy. Po przerwie ok 3 tygodni bylo ciezko zrobic 70km z gorkami;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                          Zębatki połączone razem, które wewnątrz kryją mechanizm zwany wolnobiegiem to wolnobieg :) Jeżeli zębatki można rozdzielić, a mechanizm wolnobiegu znajduje się wewnątrz piasty to jest to kaseta. W przypadku kasety mechanizmy są dużo wytrzymalsze, do tego możesz wymienić same zębatki w przypadku zużycia oraz je rozbudować o większą ilość koronek. U Ciebie jest to raczej wolnobieg, możesz go spróbować wyczyścić, ewentualnie rozebrać i przeczyścić oraz odpowiednio nasmarować środek.
                          Ten mechanizm z zapadkami to bębenek tak zwany, a nie wolnobieg, wolnobieg tworzą koronki wraz z mechanizmem zintegrowane w jednącałość i całość jest przykręcana do piasty, jeżeli chodzi o kasetę są to same koronki nasuwane na bębenek który też jest dokręcany do piasty a nie znajduje się w pieście. Co do dołożenia koronek do kasety to niestety nie da się tak prosto dołożyć, bo przejście z jednego systemu na wyższy może wiązać się z wyminą bębenka na dłuższy, za to w wolnobiegu z racji na to że jest on w całości dokręcany do piasty ilość koronek może być dowolna, byle tylko przerzutka obsłużyła.

Skomentuj

Według mnie ogolna szerokosc kaset przy 8,9,10 sie nie zmienia sa poprostu zebatki ciasniej ulozone bo co rozchylamy widelki czy dajemy wezsze piasty. Stad lancuchy roznia sie szerokoscia aby obsluzyc rozne kasety. Ten bebenek to tzw. orzech.

Skomentuj

poszczególne szerokości kasety różnią się od siebie ale wszystkie mieszczą sie na standardowym bębenku. Paradoksalnie 10 biegów jest węższa od 9 i 8.

Skomentuj

dla ścisłości
                                wszystkie kasety zmieszczą się na bębenku 8/9, ale uwzględniając szerokość kaset s7<10s<8,9s zakładając kasetę 7s i 10s na bębenek 8/9 trzeba dać podkładkę, na bębenek 7s wejdzie tylko kaseta 7s, więc jak chcemy rozbudować to wymieniamy bębenek

Skomentuj

Powiem ci, że jesli ktoś normalnie używał rower z kasetą 7s to do dzisiaj żadna nie przetrwała, to bylo jakieś 20-25 lat temu:)

Skomentuj

tak się składa że używam 3 rowerów i każdy ma kasetę 7s :) i na pewno wytrzyma dłużej niż te dzisiejsze wynalazki w rowerach po 2tyś.

Skomentuj

No może nie wyraziłem się precyzyjnie, ale napisałeś dokładnie to, co chciałem napisać. O ile przy rozbudowie 7s do większych trzeba zmienić bębenek, o tyle 8,9,10,11s są z tego co mi wiadomo kompatybilne.

Pokaż mi wolnobieg z ośmioma koronkami. Teraz chyba tylko 7s wolnobiegi tłuką.

Skomentuj

Tak ale kup dzisiaj kasetę lub piaste nową pod 7s.

Skomentuj

Są jeszcze na allegro.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X