Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po spojrzeniu na zdjęcie no to bez przesady, na takich zębatkach można jeszcze ujeździć sporo kilometrów. Dalej jestem przekonany o słabym napięciu łancucha. Na zjechanych zębach przy słabym naciągu będzie łańcuch przeskakiwać. Jak to nowy łańcuch to pamietaj że po pewnej ilości przejechanych km dodatkowo się rozciąga, nie znacznie ale to zawsze może pogorszyć efekt.
    Spróbuj z pokręceniem śruby głownej z przerzutki, żeby odsunąć wózek dalej od kasety, tym samym napinasz łańcuch.

Prawdę powiedziawszy najlepiej by było oddać na serwis i za pare groszy sprawdza i wyregulują. Chyba że to też ma być w ramach DIY ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
      Tak ale kup dzisiaj kasetę lub piaste nową pod 7s.
      jakiś czas temu kupiłem na allegro 2 nówki kasety STX RC 7S i na razie nie chcę nic więcej :), a piastę mogę kupić 8 i zmienić bębenek.

---------- Post dodany o 09:59 ---------- Poprzedni post o 08:11 ----------

i jeszcze ciekawostka wolnobieg 8rz
      http://allegro.pl/wolnobieg-8-rz-nak...504321173.html

Skomentuj

Najmniejsza zębatka ma tylko jeden ząb mniej w porównaniu do 7s. Czy różnica jest aż tak mocno odczuwalna, że zakup nowego systemu staje się opłacalny?

Skomentuj

W przypadku wolnobiegów 7-8 rzędowych czasem lepiej nie napalać się na wyśrobowane skrajne przełożenia typu 11-34 bo sie szybko okazduje że pośrednie przełożenia mają masakryczne skoki i takim napędem naprawde źle sie jeździ.
          Kiedys miałem 8 biegowy wolnobieg gdzie 3 najwieksze zebatki stopniowane były co 4 i to naprawde było za duzo bo przy trudnym podjeżdzie 1 to było za lekko a na 2 robił sie beton na nogach.

Najlepiej odpuścić sobie ostatnią przekładnie np zamiast 11 mieć 12 ale z korzyścią do pośrednich przełożeń. Tej ostatniej najmniejszej to sie naprawde sporadycznie używa. Obecnie mam 9 rzedowe XT 11-34 , stopniowanie juz jest znośne a 34 nawet parę razy użyłem.

Skomentuj

bardzo fajny teledysk

Skomentuj

Prawda, stopniowanie jest ważne. Jednak na swoim nie mogę rozwinąć zbyt dużej prędkości na maksymalnym przełożeniu. Pozostaje albo mniejsza zębatka albo korba z większą ilością zębów do zmiany przełożenia.
              Inna sprawa, że na moim wynalazku się w ogóle ciężko jeździ. Większość mechanizmów wyrobiona i niestety, ale jest za mały.

Skomentuj

Miałem parę używanych części w dobrym stanie do sprzedania, opony, przerzutki przód tył...
                3 tygodnie wisiały na fejsie (ponieważ nie chciało mi się tego wysyłać i wolałem sprzedać z ręki do ręki znajomym z bydzi), zdjęcia, opisy i ceny (chciałem sprzedać na szybko, więc ceny były niskie, przerzutki nowe około 90zł a ja je wystawiłem za 30zł... opona jedna 60zł, a ja za dwie wołałem 50zł)...
                I nic, zero zainteresowania... pomyślałem że albo sezon już minął albo mam mało znajomych co jeżdżą...

Wkurzyłem się i wystawiłem części an DHzone... opony i przerzutki poszły w 2 dni :thumbsup:

Skomentuj

Yoshi, ja natomiast bardzo często używam 11, bo jak wypadam na asfalt to zapodaje przełożenie 11-46 i ogień, i właśnie wg mnie można odpuścić sobie koronki 32,34 dlatego mam kasetę 7S 11-30 ( albo nawet 28) i jestem mega zadowolony bo ogarniam i teren i asfalt i wcale nie potrzebuję do tego kasety 9s

Skomentuj

To albo jeździsz bardzo szybko albo jeździsz na bardzo niskiej kadencji co w sumie nie jest normalne bo przy standardowej kadencji na przełożeniu 46-11 powinieneś mieć 40-50km/h .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      powinieneś mieć 40-50km/h
                      musze licznik w koncu kupic

Skomentuj

W Tesco dalem 20zl za 11-funkcyjny licznik. Naprawde daje rade.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

teraz? czy wczesniej?
                          20zl to nie problem

Skomentuj

Z miesiac temu. Teraz jest konic sezonu wiec sa wyprzedaze sprzetu rowerowego.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

licznik nie majatek...
                              http://allegro.pl/akcesoria-liczniki-16426?order=qd

Skomentuj

To albo jeździsz bardzo szybko albo jeździsz na bardzo niskiej kadencji
                                Zgadza się jeżdżę na niższej, ale czy to jest nie normalne? Zależy, na płaskim zaczynam od niskiej jak czuje już duży opór to przechodzę na wyższą (tak lubię),
                                a druga sprawa to że niska kadencja to trening siłowy, a to wskazane przy mojej kontuzji kolana.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  licznik nie majatek...
                                  akurat nie o pieniadze sie rozchodzi

Zamieszczone przez mal999 Zobacz posta
                                  jak czuje już duży opór to przechodzę na wyższą (tak lubię),
                                  bardzo wiele osob tak jezdzi. zeby nie powiedziec ze wszyscy starsi
                                  moja dziewczyna sie dziwi dlaczego ja sie ciagle przerzutkami bawie
                                  a z moja kontuzja musze miec "lekko"

Skomentuj

Zamieszczone przez mal999 Zobacz posta
                                    Zgadza się jeżdżę na niższej, ale czy to jest nie normalne? Zależy, na płaskim zaczynam od niskiej jak czuje już duży opór to przechodzę na wyższą (tak lubię),
                                    a druga sprawa to że niska kadencja to trening siłowy, a to wskazane przy mojej kontuzji kolana.
                                    No właśnie nie jest to normalne. Podobno optymalna kadencja to 90 obrotów na minutę ale dla przecietnego człowieka, nie zawodnika, to może być trochę za szybko. Typowo rekreacyjnie to tak ok 70.
                                    Jazda siłowa powoduje duże obciążenia na stawy co nie jest raczej za zdrowe. Siłowo to sie robi przysiady w siłowni ze sztangą na barkach i robisz ich 10-15 x 3 serie a nie jedzie godzine albo dłuzej na rowerze.

Przy bardziej ambitnej jeździe duża kadencja to podstawa. Siłowo z małą kadencją daleko sie nie zajedzie bo pierwszy mocniejszy podjazd zweryfikuje ten styl jazdy jako nieodpowiedni, szczególnie przy MTB jazda z małą kadencja zakończy sie zaraz na pierwszych lepszych nierównościach.

Dlatego ja mam skrajne przełożenie 44-11 i używam go naprawde rzadko, wrzucam dopiero od prędkości ok 45km/h.

Skomentuj

Siłowo to sie robi przysiady w siłowni ze sztangą na barkach i robisz ich 10-15 x 3 serie a nie jedzie godzine albo dłuzej na rowerze.
                                      Ja swoje kolano wyleczyłem śmigając ostro na rowerze. Z tym, że ja się nie oszczędzam. Krótko, za to konkretnie.

Skomentuj

Mam koledzy (głównie moderatorzy) do was pytanko bo nie wiem gdzie zamieścić ogłoszenie o sprzedaży rowerków? Tu w dziale rowery czy w ogłoszeniach?
                                        Mam kilka fajnych carbonowych sprzętów na sprzedaż w dobrych cenach dla forumowiczów.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
                                          Mam koledzy (głównie moderatorzy) do was pytanko bo nie wiem gdzie zamieścić ogłoszenie o sprzedaży rowerków? Tu w dziale rowery czy w ogłoszeniach?
                                          Mam kilka fajnych carbonowych sprzętów na sprzedaż w dobrych cenach dla forumowiczów.
                                          Nie bardzo jest gdzie. Ogloszenia musza byc zwiazane z tematyka forum. Moglbys wystawic aukcje i wrzucic linki w temat 'Wypromuj swoja aukcje ale pewnie nie bardzo Ci to pasuje.
                                          Zrob liste czesci, wrzuc w tym watku ale bez cen, reszte zalatwicie sobe na PW.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X