Dokładnie. Ja łańcuch smaruję zwykłą oliwką taką jak do zamków, zawiasów maszyn itp.. Po kropelce na każde ogniwo, pokręcić trochę korbami, poczekać, za chwile znowu trochę pokręcić i wytrzeć łańcuch. :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rowery i akcesoria
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Michal93 Zobacz postaRozumiem, że bez czyszczenia łańcucha? To się ładna pasta "lekko ścierna" robi :P
ladna breja sie zrobila po zimie
Skomentuj
-
zmienilem klocki na ZEIT polmetaliczne
nie spodziewalem sie ze po godzinie jazdy beda juz w pelni sprawne!
jestem w szoku i bardzo zaskoczony na plus
---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post o 15:36 ----------
Ale byly jaja na czerwocej masie
tyle policji nie widzialem przez caly miesiac jazdy po miescie!
a wszystko przez zapowiedziany protest na nowo malowanym rondzie. protestowalismy przeciwko dyskryminacji rowerzystow. wokol same sciezki rowerowe a na rondzie zadnego przejazdu!
byla telewizja, dziennikarze i pelno policji. az sie zastanawialismy kiedy zaczna nas spisywac!
Skomentuj
-
Tektro draco z tarczami 180mm
oryginalne klocki byly ceramiczno-metaliczne.
w serwisie z mojej glupoty zamontowali mi nowe accenty polmetaliki. i hamowalo to tragicznie. na deszczu wyly strasznie. zaolejone oryginalne klocki milkly na deszczu i rowniez poprawnie hamowaly
ten ZEIT zrobil na mnie dobre wrazenie
nigdy na tym rowerze tak wysoko tylnego kola nie podnosilem!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaBo metaliczne dłużej trzymają, ale niestety hamują gorzej niż organiczne.
Ja po wymianie z organicznych shimano na metaliczne odczułem sporą poprawę hamowania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaHmm, chyba na opak
Ja po wymianie z organicznych shimano na metaliczne odczułem sporą poprawę hamowania.
U mnie było tak, że jak miałem od nowości organiczne to hamowało świetnie... jak się zużyły to poszedłem do sklepu z zamiarem kupna nowych klocków.
Opowiedziałem historię że spaliłem klocki zjeżdżając z pewnej góry w szklarskiej porębie, (tylko z jednej góry... gość jadący za mną krzyczał że się palępo zjechaniu na sam dół, po kilku sekundach dotarł do mnie smród spalenizny... no i było po klockach).
Gość powiedział mi że lepiej jak bym wymienił na metaliczne, będą gorzej hamować ale starczą na dłużej... i faktycznie tak było.Załączone pliki
Skomentuj
-
Metaliczne hamują lepiej w moim przypadku na zimnych hamulcach, a na ciepłych to już nie ma porównania.
Źle wrzuciłem cytat; szło mi, że metaliczne lepiej łapią, a nie że się szybciej ścierają.
Do twoich zastosowań to tylko metaliczne, bo żywiczne puchną przy wysokiej temperaturze, mogą się zeszklić, albo i rozpaść, ale to już wiesz :)
Skomentuj
Skomentuj