Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Piasta chrupie? Sprawdz stery kierownicy, suport.

Skomentuj

Suport w porządku, stery do wymiany ale jednak to nie to.
      Prawdopodobnie to tylnia piasta, te trzaski pojawiły się po myciu roweru karszerem.

Skomentuj

Oj karszerem, może wypłukałeś sobie smarowidło

Skomentuj

Jak z powtarzalnością zjawiska? Czy zależy od obrotów koła czy obrotów pedałami?

Skomentuj

Po wyjściu na rower od razu zaczęło trzeszczeć cały czas, i tak z kilkanaście minut, później przestało i trzeszczało od czasu do czasu.
            Hałas jest nawet gdy nie kręcę korbami, ten filmik właśnie był tak nagrywany. Siodełko też to nie jest, gdy stoję na platformach to też trzeszczy.

Skomentuj

jak tylna piasta to obawiam sie ze cos peklo :/
              bieżnia łożyska czy cos...
              jakby smaru nie bylo to by tylko szumialo

ja tez mialem denerwujace trzaski w rowerze, ale to na mrozie tylko

Skomentuj

Mialem cos podobnego kiedys. Brakowalo smaru w lozysku.

Skomentuj

rozebrać piasty, umyć i ponownie nasmarować. Sprawdzić czy się która kulka nie rozleciała.

Skomentuj

jaką masz korbę? tzn jaki system?
                    W Hollowtechu od Shimano lubi mi strzelać tu gdzie przykręca się ramię korby :)

Skomentuj

To nie korby, czytaj wyżej. Większość znajomych mi mówi że po prostu wypłukałem sobie smar z piasty, lub po prostu łożysko ma już dość (a mam kulkowe, stare koło kupione w 2007r).

Skomentuj

Suport, a korby to dwie różne rzeczy. Mogą trzeszczeć łożyska w suporcie, a może trzeszczeć połączenie suport-korba.. :)
                        No i na przyszłość- kerszerem nie lejemy po łożyskach :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal93 Zobacz posta
                          tak, tak, bo akurat patrzy ktos gdzie jest lozysko... poprostu sie rower myje i tyle

u mnie smarowanie VP-559 nic nie dalo :(

Skomentuj

Suport, a korby to dwie różne rzeczy.
                            Więc uważasz że nie wiem co to suport a co korba?

Jestem ciekaw jak Ty myjesz rower karszerem w taki sposób aby go umyć a nie tylko pochlapać wodą.
                            Akurat jeżdżę na takim rowerze który jest przeznaczony do jazdy po terenie, i zazwyczaj po wypadzie w teren jest brudny cały, nie tylko koła, a najlepszy sposób aby go wtedy umyć to karszer.
                            Mieszkam w bloku więc nie mam węża na ogrodzie, jak bym miał to bym nie jeździł na karszer.
                            Pech chciał że mam stare piasty w kołach i smar który tam był po prostu się już skończył, i tak dziw że tak długo ta piasta wytrzymała.

Trzeba rozkręcić piastę i zobaczyć, może wianek w dupę dostał... jeśli piasta jest w dobrym stanie to wywalamy wianek i dokładamy po jednej kulce... a na przyszłość nowa piasta na maszynówkach.

Skomentuj

dziwie sie ze jeszcze tego nie rozebrales. przeciez majowka - masz czas!

Skomentuj

No... ino klucza nie mam.

Skomentuj

Ja tego nie napisałem, że nie wiesz :)
                                  Też jeżdżę na rowerze, zdarza mi się wypad w góry (raz byłem 6 stycznia na turbaczu - na rowerze)... Rower trzymam w pokoju, również mieszkam w bloku :)
                                  Rower ma prawie 9kkm jeżdżony przez calutki rok, do szkoły codziennie, a później w teren.
                                  Padły mi (po 5,5kkm) łożyska suportu (hollowtech II), a lubi mi strzelać:
                                  W sterach... (lipne jakieś mam, ale się już kończą :P)
                                  właśnie na połączeniu suport-korba
                                  LUBI strzelać sztyca w ramie (w rurze podsiodłowej)
                                  i lubi strzelać na połączeniu siodełko-sztyca.
                                  :)
                                  Last edited by Michal93; 03.05.2013, 17:45.

Skomentuj

Swoj rower jak juz mylem, to tylko z weza ogrodowego ze slabym strumieniem plus gabka czy szmarka. Jak jest odpowiednia ilosc smaru, to taki strumien wody nic nie moze zrobic piastom. Wydaje mi sie, ze ludzie uzywaja karchera z lenistewa i nic wiecej. Niestety takie mycie zawsze szkodzi.

Skomentuj

Michal93: jak lubi sztyca w ramie strzelać to wystarczy wyczyścić obie rury. To syf tak strzela od ciężaru dupska bikera :)

Skomentuj

Ja to wiem, napisałem tylko jakby komuś jeszcze strzelało i miał problem ze zlokalizowaniem, to żeby tam zajrzeć :)

Skomentuj

ja podczas ostatniego czyszczenia zrobilem blad - przesmarowalem sztyce.
                                          przez 3 dni siodelko mi sie obnizalo od polskich ulic :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X