Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no to pojechałem , obejrzałem i kupiłem
    z osprzętu - Deore XT, manetki i przód - Deore, tarcza niezidentyfikowana jeszcze, obręcze Mavic , z tyłu piasta na joytechu z przodu niezidentyfikowana jeszcze, korba Truvativa .
    Waga - około 13kg

Skomentuj

Jeździ ktoś na 29" i ma porównanie do 26" ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Jeździ ktoś na 29" i ma porównanie do 26" ?
        ja porownywalem przy zakupie roweru
        jezeli masz powyzej 175-180cm to wybor jest tylko jeden
        przy srednim wzroscie mozesz jeszcze wybierac

ja nie mialem pojecia o istnieniu 29erow i szukalem 26". trafilem do sklepu gdzie wypatrzylem sobie authora dextera, rama 23". przejechalem sie i OK. ale facet mi proponuje 29era. sklada rower wsiadam i... 26" to jak zabawka!

w 29 np kola sa inaczj ulozone. jak na 26" dekera bez problemu staje na tylnym kole to u siebie mam olbrzymie problemy z tym
        w moim dexterze 29 tez jest problem ze stabilnoscia jazdy. zapomnij o puszczeniu kierownicy. przy duzych predkosciach (40-50km/h) robi sie juz bardzo nerwowy i trzeba mocno trzymac kierownice :/

Skomentuj

Pawle a jak wypada zwrotność w porównaniu do 26"? Kumpel ma ponad 180cm ale z racji ograniczonego budżetu kupił 26" i rama 21"...

Skomentuj

Wlasnie wyzej opisane wady wynikaja z zachowania zwrotnosci.
            W starszych (pierwsze modele) 29erach byl z tym problem. Obecnie normalnie sie jezdzi. Ale jak pisalem kierownicy nie puszcze bo nie jedzie stabilnie :/

Skomentuj

juz wiem dlaczego jezdzi sie w rekawiczkach nawet latem. zeby nie miec kamieni w nadgarstku! :/
              znowu gleba :/

Skomentuj

Co do hamulców na linkę, to ten mój przedni Octana jest w porzo, do tego tarcza 200mm i jak mocniej przyhamuje to lecę na łeb...
                Jak widać, trochę mi śrubki przyrdzewiały po zimie.

Siodło mam okropne, wiem
                Załączone pliki

Skomentuj

Szukam w miarę wygodnego siodła.
                  Do wyboru :
                  - Sportourer Dragon
                  - WTB Silverado Comp SE
                  - Sportourer ZOO Special Edition Flow

Wasze sugestie ?

Skomentuj

Każde dupsko jest "unikalne" i dlatego sugerowanie komu na czym będzie mu wygodniej mija się z celem.
                    Rok temu wziąłem na testy żelowe siodełko za 160zł, pojeździłem kilka dni i zwróciłem (taki program producenta umożliwiający dobranie właściwego siedziska). Sugeruję więc udać się do rowerowego i zapytać o program testowania siodełek.

Skomentuj

Tylko Fizik daje taką możliwość u mnie w sklepie. A nie jest to siodełko w które celuje, ze względu na ceny.
                      Last edited by wrotekpoz; 18.05.2013, 20:08.

Skomentuj

wydaje mi sie ze przymierzyc powinni pozwolic kazde
                        juz w takim czasie porownanie miedzy roznymi sioelkami powinno wystarczyc.
                        pamietam ze jak szukalem roweru dla siebie to na scott'cie bylo strasznie twarde i nie komforotowe :/

Skomentuj

Muszę minimum przejechać 30-40min żeby móc ocenić komfort siodełka. Nikt nie przyjmie siodełka używanego jako "zwrot". Stąd pytanie jakie macie Wy doświadczenia w siodłach na trasę.

Skomentuj

Ja nabyłem Selle Italia C2 Genuine Gel - jestem z niego bardzo zadowolony - ale jeśli chcesz wygody podczas jazdy to musisz pamiętać że bez dobrej sztycy nawet najlepszego siodełka nie ustawisz jak należy:)

Skomentuj

Zamieszczone przez drotom Zobacz posta
                              Ja nabyłem Selle Italia C2 Genuine Gel - jestem z niego bardzo zadowolony - ale jeśli chcesz wygody podczas jazdy to musisz pamiętać że bez dobrej sztycy nawet najlepszego siodełka nie ustawisz jak należy:)
                              masz na myśli sztycę z regulacją położenia (góra/dół) siodełka ?

Skomentuj

Zamieszczone przez drotom Zobacz posta
                                jeśli chcesz wygody podczas jazdy to musisz pamiętać że bez dobrej sztycy nawet najlepszego siodełka nie ustawisz jak należy
                                Dokładnie.
                                Ja mam sztycę z regulacją na dwa imbusy, można ustawiać siodło co do milimetra, nosek góra dół, świetna sprawa.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Raczej dolny pułap, ale jak będzie 600-650zł to też się zastanowię, nie mniej bez naciągania.. :)
                                  nabyłem niedawno okazyjnie (czyt. przeleżał ze dwa lata w magazynie zlikwidowanej hurtowni) Magnum Champion. Ich podstawowy model za niecałe 500. Koła 26 rama 15 aluminiowa podstawowe shimano 21 biegów reszta chińszczyzna ale solidna, hamulce, klamki, korby z odlewów al., wpuszczane stery. Raczej dość ciężki jak na te wielkość, model "marketowy" z tych najdroższych które w Marketach stoją juz w okolicach 900.
                                  Do dostania są jeszcze damki Magnum Contessa z tej samej serii ale wołają 750. Magnum przestał produkować rowery więc można trafić coś taniego.
                                  Rower na dzień dobry do przesmarowania - w moim smarowałem pedały, przedni hamulec nie ustawiał się symetrycznie. Ale generalnie za te cenę to można tylko w tesco coś kupić nowego i też się tym pojeździ rekreacyjnie.

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 23:18 ----------

znalazłem troche taniej http://www.gbmotors.pl/produkt,CONTE..._,94,5808.html

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                    masz na myśli sztycę z regulacją położenia (góra/dół) siodełka ?
                                    Tak położenie noska potrafi diametralnie zmienić komfort jazdy - tak jak marian napisał wyrzej.

Skomentuj

ja bylem przekonany ze to czesc siodelka a nie sztycy (rura) :/

Skomentuj

Nie można zapominac, że siodełko to najwazniejsza częsc wplywajaca na jakośc jazdy. Dlatego przy zakupie warto dołożyc pare zł aby potem nie żałować.
                                        Fizik czy Selle italia to jedne z najlepszych firm produkujacych siodełka.
                                        Osobiscie uzywam w szosie selle italia slr xc i każde rozpoczecie sezonu po nieprzejeżdzonej zimie to ból zadka, ale juz po 200 km jest znaczna poprawa !
                                        Zwykle SI z serii xc sa przeznaczone do mtb i w takie bym celował jeśli nie chcesz wydawac majatku na siodelko.

Skomentuj

Dokładnie początki są ciężkie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X