Ale ma amortyzator bez tłumika powrotu... do bani :thumbdn:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rowery i akcesoria
Collapse
X
-
A gdzie jest napisane że nie ma tłumika, oczywiście że ma xcr od 2008 roku ma olejowy zamknięty katrusz (taki sam jak w marzocchi zresztą) i to w nim jest blokada olejowa nie mechaniczna jak w rst lub xcm'ach niektórych. Poza tym dokładnie taki sam amortyzator ma northec którego pokazałeś więc już nic nie rozumię. Ale i tak się uparłeś na ten chiński rower więc sugestie nic nie winiosą.
link do olejaka
http://eurobike.home.pl/sklep/index....lo-srfun006-26Last edited by poeta; 22.05.2015, 11:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez poeta Zobacz postaA gdzie jest napisane że nie ma tłumika
Widać to po samych zdjęciach że nie ma.
On ma tylko blokadę.
Zamieszczone przez poeta Zobacz postaPoza tym dokładnie taki sam amortyzator ma northec którego pokazałeś więc już nic nie rozumię.
Sprawdź sam.
Dlatego czekamy na cenę Gravity AL z amorem z Gravity DR, ponieważ w Gravity DR jest XCR 32 RL-R, który to już ma tłumik.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez poeta Zobacz postalink do olejaka
http://eurobike.home.pl/sklep/index....lo-srfun006-26
Po za tym, gdyby w specyfikacji roweru pisali dokładnie modele amortyzatorów i dawali by oryginalne zdjęcia tego amora, nie było by problemu z ich identyfikacją.
Na szczęście widać choć trochę czy w amorze jest tłumik lub blokada ("lub", ponieważ prawie identycznie wygląda blokada na goleni jak i regulacja tłumika).
Jeśli mamy amora z blokadą i tłumikiem, to tłumik reguluje się pokrętłem który się znajduje od spodu amortyzatora.
Dla przykładu zdjęcie:
Znalazłem w specyfikacji: Suntour XCR 32 RL Coil
Czyli tak jak pisze, nie ma tłumika.Last edited by marian; 22.05.2015, 11:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thomas Zobacz postaNo coś dziwna ta aukcja :) , ale ja tak na szybko jako przykład wrzuciłem te linki. Moim zdaniem nie ma co przekreślać roweru używanego.
Skomentuj
-
Mylisz pojęcia tłumika z regulacją tłumienia powrotu obecnie każdy xcr ma tłumik, a regulacje tłumienia nie wszystkie. Model rl oczywiście ma tłumik. Niektóre nawet mają regulacje wolnej kompresji
LO -lockout (tłumik z blokadą)
RL remonte lockout (ten sam tłumik tylko blokada z manetki na kierownicy)
Uwierz mi dużo lat w tym grzebie sam mam teraz duroluxa rc2Last edited by poeta; 22.05.2015, 16:29.
Skomentuj
-
Jak mówiłem każdy ma tłumik dokładnie ten
http://eurobike.home.pl/sklep/index....lo-srfun006-26
I to jest kadridz tłumienia powrotu tylko bez regulacji jak w samochodzie tzw amortyzator to tłumik bez niego auto skacze jak chce.
Widzę że utrwaliłes sobie że skoro nie ma regulacji to już nie ma tłumika
Np. Popatrz na modele xcm tam nie ma tłumików poza modelami hlo co znaczy hydraulical lockout, w xcr to standard i każdy ma tłumik wiec nie ma oznaczenia z literą h
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak jest tlumik hydrauliczny, to tlumi w obie strony - chyba logiczne. Tylko nie wszystkie maja mozliwosc regulacji tlumienia w obie strony.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNiestety mają tylko Unibike, i to na 29" kołach.
NIe beda wstawiac na strone 100000 modeli.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaMogą mieć każdy rower.
Skomentuj
-
marian chciałbyś rower, który spełni twoje oczekiwania (amor przerzutki piasty i jeszcze super rama) za cenę 2kzł, to nie wykonalne.
Nie pasuje ci amor bo nie ma tłumienia powrotu, proszę popatrz na ceny rowerów z dobrym osprzętem i sam dojdziesz do wniosku że brakuje kasy.
Niech laska przejdzie do decathlonu i wybierze rower na którym dobrze jej się jeździ i tyle.
Na zwykłych równych drogach jej się nie popsuje.
Szkoda się spuszczać nad tym tematem. Są czasem promocje na nowe rowery w sklepach (końcówka kolekcji, lub jakaś nowość) szukaj może coś znajdziesz, ale będzie to oszczędność rzędu 300zł przy tych cenach (do 2kzł)
Opcją jest usiąść na rower w sklepie i kupić na necie taniej (kur...wskie dla właścicieli sklepów) ale niektórzy tak robią.
Są sklepy zagraniczne które oferują takie rowery do własnoręcznego złożenia (przyjeżdża pudło jak do sklepu) tam też jest taniej ale z gwarancją jest różnie (często trzeba rower gdzieś odsyłać)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thomas Zobacz postamarian chciałbyś rower, który spełni twoje oczekiwania (amor przerzutki piasty i jeszcze super rama) za cenę 2kzł, to nie wykonalne.
Nie pasuje ci amor bo nie ma tłumienia powrotu, proszę popatrz na ceny rowerów z dobrym osprzętem i sam dojdziesz do wniosku że brakuje kasy.
Pytałem o samą ramę Northteca.
Dostałem odpowiedź że to chinol... no nie za bardzo mnie ta odpowiedź satysfakcjonuje.
Jeśli chodzi o części... nie jestem na bieżąco, z moją wiedzą na ich temat zatrzymałem się kilka lat temu, ale mniej więcej wiem co jest lepsze a co gorsze... i zazwyczaj mówi o tym cena.
Jeśli chodzi o amortyzator, to taki bez możliwości regulacji można sobie wsadzić. Sam miałem kilka, z regulacją i bez, i nikomu nie polecam bez regulacji (tym bardziej, że cena za regulację to tylko 50zł więcej).
Oczywiście, z braku laku i pieniędzy dobry będzie i bez regulacji, ale jak już wybrzydzać to wybrzydzać.
Dla mnie bardzo ważny jest amortyzator gdyż wiem jak się jeździ na tanim i tym droższym.
Dlaczego tak wybrzydzamy?
Koleżanka miała na początku wydać max 1500zł... w tej cenie nie było w czym wybierać i wybrzydzać, a teraz już jest.
Teraz patrzymy na: http://www.goride.pl/mtb-275/8438-kr...l-r2-2015.html
...lub po znajomości o wiele taniej niż cena wyjściowa, Northtec gravity XT:
Last edited by marian; 23.05.2015, 12:02.
Skomentuj
-
Misiaki, ile dostane za taki rower:
http://temp.tomekk.org/trek/
TREK VRX200, styl retro
- rama aluminium rozmiar 17,5 cala (wysokość rury podsiodłowej 44,5 cm)
- damper Fox z tłumieniem olejowym
- koła 26 cali Sunrims Rhyno Lite
- piasta przód Formula Carbonio
- piasta tył Shimano LX
- amortyzator Marzocchi Bomber Junior
- korba Shimano Deore
- hamulec przód tarczowy Hope Mini
- hamulec tył V-brake sram 5.0
- manetki Shimano XT 3x9
- przerzutki Shimano XT
- mostek Pro
- kierownica Amoeba
- opony Ritchey
- pedały HT Nano AN02SS
- klocki tył CLARKS
- siodło Sportourer ZOO GEL
W zeszlym roku zostal wymieniony olej w amorach i uszczelniacze, 250zl czesci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaMisiaki, ile dostane za taki rower:
Części markowe, ale stare i ogólny stan tego roweru ja i wygląd odstrasza (przynajmniej mnie).
Patrząc na przeznaczenie tego roweru, myślę że jak ktoś by dał 1,5tyś. zł. to było by super.
Skomentuj
Skomentuj